Temperatuur

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Wereldkaart met gemiddelde temperatuur in een jaar in graden Fahrenheit en graden Celsius

Temperatuur is een wetenschappelijk begrip dat gebruikt wordt om te meten hoe warm of koud iets is. De koudste bekende temperatuur is het absolute nulpunt. De temperatuur wordt gemeten met een thermometer. Temperatuur kun je meten in Fahrenheit, Celsius en Kelvin. 20 graden Celsius is 293 graden Kelvin en 68 graden Fahrenheit

De temperatuur in Nederland en Europa wordt uitgedrukt in graden Celsius. In de Verenigde Staten van Amerika, Cayman Eilanden en in Liberia wordt Fahrenheit gebruikt. Kelvin wordt voor de wetenschap gebruikt. Op het weerbericht spreekt men van de gemiddelde temperatuur overdag of 's nachts. Om deze gemiddelde temperatuur te berekenen, moeten op vaste tijdstippen metingen worden uitgevoerd. Van alle metingen wordt tenslotte een gemiddelde genomen en dat is de gemiddelde temperatuur.

Laagste en hoogste temperatuur

De koudste temperatuur is -273,15 graden Celsius. Dat noemen we ook wel het absolute nulpunt. Dat heet zo omdat dit hetzelfde is als nul (graden) Kelvin. Kelvin is, net zoals Celsius, een schaal waarop je temperatuur kunt meten. Een van de hoogste temperaturen vind je in de kern van de zon. Daar is het zo'n 13.600.000 (dertien komma zes miljoen) graden heet.

Warmste en koudste plek op aarde

De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde is 57,7 graden Celsius. Dit hoogterecord is in 1922 gemeten in Libië in de stad Azizia. Die stad ligt in het noordwesten. De koudste temperatuur ooit gemeten op aarde is -89,2 graden Celsius. Die temperatuur is gemeten op de Zuidpool bij het onderzoekstation Vostokstation.

Gemiddeld warmste en koudste plek op aarde

De warmste gemiddelde plek op aarde is Dallol in Ethiopië. Het is daar gemiddeld 34,4 graden Celsius. De koudste plek is een Russisch dorpje in het noordoosten van Siberië, Ojmjakon. Het is er gemiddeld -16 graden Celsius. In januari is het er gemiddeld -46 graden Celsius.

Warmte en koude record in Nederland en België

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden in Gilze-Rijen. In Begijnendijk in België bereikte de temperatuur zelfs 41,8 graden. Het koudst werd het in Winterswijk op 27 januari in 1944. Het was toen -27,4 graden Celsius. In België was het op 20 januari 1940 zelfs -30,1 graden Celsius. Die temperatuur was gemeten in de vallei van de Lesse.

Temperatuurmetingen KNMI

Al in de 17e eeuw zijn er reeksen van temperaturen gemeten. Nu wordt dat wereldwijd en door de Nederlandse KNMI en Belgische KMI dagelijks gedaan, omdat de temperatuurmetingen een belangrijk onderdeel zijn van de weersvoorspellingen en het iets zegt over de opwarming van de aarde. Sinds 1880 is de temperatuur op aarde ongeveer al 0,85 °C gestegen. Een nog hogere opwarming is zeer nadelig voor het leven op aarde en dus ook voor de mens. Ook satellietmetingen bevestigen dat het klimaat steeds sneller verandert.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Temperatuur&oldid=806645"