Jappenkamp: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Vogelvlucht APIII-4.jpg|alt=Tekening van een jappenkamp|miniatuur]]
 
[[Bestand:Vogelvlucht APIII-4.jpg|alt=Tekening van een jappenkamp|miniatuur]]
Een '''Jappenkamp''' of '''Japans gevangenkamp''' is een Japans [[interneringskamp]], dat kan je vergelijken met een [[concentratiekamp]]. Waarin mensen gevangen werden gehouden tijdens de Japanse bezetting in voormalig [[Nederlands-Indië]] (1942-1945). De mensen die daar waren gevangen moesten heel hard werken en werden ook gemarteld. Er stierven duizenden mensen. Er waren daar vrouwen en mannenkampen. In de vrouwenkampen mochten de kinderen ook komen.
+
Een '''Jappenkamp''' of '''Japans gevangenkamp''' is een Japans [[interneringskamp]], dat kun je vergelijken met een [[concentratiekamp]]. Hierin werden mensen gevangen gehouden tijdens de Japanse bezetting in voormalig [[Nederlands-Indië]] (1942-1945), het huidige [[Indonesië]]. De mensen die daar waren gevangen moesten heel hard werken en werden ook gemarteld. Er stierven duizenden mensen. Er waren daar vrouwen en mannenkampen. In de vrouwenkampen mochten de kinderen ook komen.
   
 
Er werden in de kampen krijgsgevangenen gevangen gehouden, maar ook Indonesische mensen die daar wonen en Nederlands zijn. Voor de [[Japanners]] werd [[Nederland]] gezien als een buitenlandse vijand. Dat vonden ze niet goed, vandaar dat die mensen ook in een kamp gevangen gehouden werden.
 
Er werden in de kampen krijgsgevangenen gevangen gehouden, maar ook Indonesische mensen die daar wonen en Nederlands zijn. Voor de [[Japanners]] werd [[Nederland]] gezien als een buitenlandse vijand. Dat vonden ze niet goed, vandaar dat die mensen ook in een kamp gevangen gehouden werden.
Regel 17: Regel 17:
   
 
== Kampen ==
 
== Kampen ==
[[Ambarawa 6]] · [[Ambarawa 7]] · [[Aek Pamienke]] · [[Bandoengan]] · [[Banyubiru]] · [[Kamp Batu Lintang|Batu Lintang]] · [[Bodjo]] · [[Bolong (concentratiekamp)|Bolong]] · [[Brastagi]] · [[Lampersari]] · [[Kampili]] · [[Malino]] · [[Muntilan]] · [[Pare Pare]] · [[Si Rengo Rengo]] · [[Solo (Jappenkamp)|Solo]] · [[Tan Toey]] · [[Tjideng]] · [[Tjihapit]] · [[Cimahi|Tjimahi]]
+
Voorbeelden van Jappenkampen (niet volledig): [[Ambarawa 6]] · [[Ambarawa 7]] · [[Aek Pamienke]] · [[Bandoengan]] · [[Banyubiru]] · [[Kamp Batu Lintang|Batu Lintang]] · [[Bodjo]] · [[Bolong (concentratiekamp)|Bolong]] · [[Brastagi]] · [[Lampersari]] · [[Kampili]] · [[Malino]] · [[Muntilan]] · [[Pare Pare]] · [[Si Rengo Rengo]] · [[Solo (Jappenkamp)|Solo]] · [[Tan Toey]] · [[Tjideng]] · [[Tjihapit]] · [[Cimahi|Tjimahi]]
   
 
{{Navigatie concentratiekampen Tweede Wereldoorlog}}
 
{{Navigatie concentratiekampen Tweede Wereldoorlog}}

Huidige versie van 19 mei 2024 om 15:10

Tekening van een jappenkamp

Een Jappenkamp of Japans gevangenkamp is een Japans interneringskamp, dat kun je vergelijken met een concentratiekamp. Hierin werden mensen gevangen gehouden tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië (1942-1945), het huidige Indonesië. De mensen die daar waren gevangen moesten heel hard werken en werden ook gemarteld. Er stierven duizenden mensen. Er waren daar vrouwen en mannenkampen. In de vrouwenkampen mochten de kinderen ook komen.

Er werden in de kampen krijgsgevangenen gevangen gehouden, maar ook Indonesische mensen die daar wonen en Nederlands zijn. Voor de Japanners werd Nederland gezien als een buitenlandse vijand. Dat vonden ze niet goed, vandaar dat die mensen ook in een kamp gevangen gehouden werden.

In de kampen ging het niet heel erg goed met de mensen, ondanks dat ze gemarteld werden en vermoord waren er ook andere redenen die duizenden levens hadden gekost. Het gaat daar om de bacteriën in de toiletten, douches, kranen enz, maar ook om de gevaarlijke insecten die ziektes verspreiden. Er kwam daarnaast ook nog een tekort aan eten, water en aan medicijnen.

Naast deze concentratiekampen waar je moet werken en ook mishandeld wordt werd er ook gesproken over kampen die toch spraken als een vernietigingskamp, de mensen werden er dus vermoord en voor sommige daarvoor ook nog gemarteld.

Het einde aan deze kampen en ook aan de bezetting werd veroorzaakt door de Amerikanen die twee atoombommen hadden gegooid op de twee steden in Japan: Hiroshima zie Atoombom op Hiroshima en op Nagasaki. Zo zijn alle gevangenen die het in de kampen hebben overleefd vrij en is er ook geen strijd meer gekomen.

In de Tweede Wereldoorlog pikte de Japanners Nederlands-Indie in. Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen werden meegenomen naar verschillende Japanse gevangenkampen.

Europese vrouwen in de rij voor eten in een vrouwenkamp te Singapore na de capitulatie van Japan

Wat gebeurde er in een kamp?

De sterke mannen moesten helpen met het aanleggen van het Birma-spoorlijn. De andere gevangenen werden vastgebonden aan een paal, en moesten de hele dag in de brandende zon staan. Of ze werden met een stok geslagen. De gevangenen kregen weinig te eten en drinken. Veel gevangenen werden moe van het werken, ze raakten ondervoed, uiteindelijk stierven veel van hen.

Kampen

Voorbeelden van Jappenkampen (niet volledig): Ambarawa 6 · Ambarawa 7 · Aek Pamienke · Bandoengan · Banyubiru · Batu Lintang · Bodjo · Bolong · Brastagi · Lampersari · Kampili · Malino · Muntilan · Pare Pare · Si Rengo Rengo · Solo · Tan Toey · Tjideng · Tjihapit · Tjimahi


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jappenkamp&oldid=862005"