Sinterklaas: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
'''In Turkije werd sinterklaas geboren in het jaar 300, in myra wat vroeger bij Griekenland hoorde.
[[Afbeelding:Sinterklaas.jpg|right|thumb|300px|'''Sinterklaas''' in [[2007]].]]
 
  +
Als baby was hij al bijzonder. Later werd hij priester...
  +
'''
   
  +
'''WIE WAS SINTERKLAAS?'''
'''Sint Nicolaas''' is een Heilige uit [[Turkije]] die vroeger leefde.
 
  +
In Turkije. Hier werd Sint-Nicolaas rond het jaar 300 geboren in de havenplaats Myra. Myra hoorde vroeger bij Griekenland. Als baby bleek Nicolaas al een bijzonder iemand. Zo ging het verhaal dat hij rechtop in zijn badje ging staan en met gevouwen handen God dankte voor zijn geboorte. Later werd hij priester en ook toen werden er bijzondere verhalen over hem verteld. Een ervan ging over drie jongens die in een bos wandelden en de weg kwijt raakten. Ze vroegen een herbergier of ze bij hem mochten slapen.
----
 
Maar nu is hij een legende; een man die cadeautjes geeft in de winter aan kinderen, genaamd '''Sinterklaas'''. Hij woont in [[Spanje]].
 
Hij komt elk jaar met de [[stoomboot]] aan vanuit [[Spanje]] naar [[Nederland]]. De Sint heeft altijd zijn trouwe knecht bij zich [[Zwarte Piet]].
 
   
  +
'''WAAROM WERD SINT NICOLAAS HEILIG?'''
== Sinterklaas ==
 
  +
Heilig wordt iemand doordat er wonderen plaatsvinden na de dood of tijdens het leven. In de katholieke kerk onderscheidt men twee soorten heiligen: martelaars en belijders of confessors.
===Geschiedenis===
 
Al toen Sinterklaas heel jong was werd hij [[bisschop]] van [[Myra]], een stad in [[Turkije]].
 
Later in het jaar 1071 werd [[Myra]] veroverd door de Turkse [[moslim]]s. Als bisschop heeft Nicolaas veel goede daden gedaan. Het verhaal gaat dat hij 3 dagen lang achter elkaar [[goud]] door het raam van 3 meisjes had gegooid, vandaar je schoen zetten.
 
   
  +
Martelaren zijn de mensen die voor het geloof zijn gestorven. Hun sterfdag wordt hun feestdag of geboortedag. Dit omdat zij dan een nieuw leven in gaan. Belijders worden door God tijdens het leven gekozen en deze belijders zullen dit dit door hun woorden en daden laten blijken. Nicolaos was ook een belijder en dit werd duidelijk door een serie wonderen.
====Van Myra naar Bari====
 
Myra werd veroverd door de Turkse [[moslim|moslims]]. Zij waren geen [[christendom|christenen]], dus vereerden ze Sinterklaas niet. De mensen mochten niet meer naar zijn [[graf]] toe om te bidden.
 
7 dappere zeelieden vonden dit een probleem en reisden naar het stadje Myra en braken het graf open en brachten het naar
 
[[Bari]]. Vandaar dat ze dachten dat Sinterklaas in Spanje leefde.
 
Zoals veel mensen werden begraven in een grafkist, werd Nicolaas dat niet. Nicolaas werd begraven in een sarcofaag. Dat is een stenen grafkist boven de grond. De sarcofaag van Nicolaas was heel bijzonder, want daaruit droop wonderolie. Blinde en kreupele mensen
 
genazen als ze er iets van namen. Zo werd Sinterklaas patroonheilige.
 
Sinterklaas is daarnaast ook heilige van landen en steden. Bijvoorbeeld van [[Amsterdam]]. In Amsterdam staat de [[Sint Nicolaas kerk]]. Vroeger kwamen kooplieden, vissers en schippers naar zo'n kerk om te bidden dat de reis goed verliep of dat ze een goede handel hadden. Tweehonderd jaar na de de dood van Sint Nicolaas ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Mensen vertelden dat Nicolaas al bij zijn geboorte een wonderkind was.
 
Toen zijn moeder hem voor het allereerst in bad deed, ging hij vanzelf rechtop in het teiltje staan. Er ging ook een verhaal dat Nicolaas schippers in nood redde. Ook zou hij onschuldigen uit de gevangenis hebben gehaald.
 
Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse kinderfeest dat op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december (de eigenlijke katholieke naamdag van Sint Nicolaas) wordt gevierd.
 
   
  +
'''HOE IS HET SINT SINT-NICOLAAS ONTSTAAN'''
===Heilig===
 
  +
De uit het oosten afkomstige Nicolaas-cultus werd in het westen gecombineerd met al veel oudere tradities en legenden en zo ontstond het huidige Sinterklaas-feest. In het westen van Europa geloofden vele mensen (voor de kerstening maar ook nog lang daarna) in Wodan, de god van de donder en bliksem die op zijn achtbenig paard door de lucht trok. Toen in deze contreien de kerstening plaatsvond onder aanvoering van Willibrord en Bonifatius probeerde de kerk deze “heidense” ideeën uit te bannen. Maar hoe hard dit ook geprobeerd werd, het bleek dat de christelijke kerk moeilijk vat kreeg op deze zaken. In de loop van de tijd werden de voor-christelijke tradities en de christelijke tradities samengevoegd waardoor nieuwe tradities ontstonden. Het kerstfeest is hier een mooi voorbeeld van maar ook het Sinterklaas-feest. Hier werd de Nicolaascultus gemengd met de “Wodan-cultus”.
Meer dan duizend jaar geleden was de Sint een heilige [[bisschop]]. Hij komt hij uit [[Turkije]]. Zijn echte naam is Sint Nicolaas. Zijn verjaardag wordt gevierd op 5 december. Hij hielp iedereen die in de problemen zat.
 
   
  +
Ook de vrouw van de Duitse keizer, Theophanus (zij was van Griekse afkomst) zou voor de verspreiding van de cultus gezorgd hebben. Duizenden kerken werden naar hem vernoemd vanaf het eind van de 11de eeuw, waaronder bijna 400 in Engeland. De eerste Sint Nicolaaskerk werd al in de 6de eeuw gebouwd door de Romeinse keizer Justianus I, in het toenmalige Constantinopel.
==Pakjesavond==
 
Voor de [[Tweede Wereldoorlog]] was er nog geen [[pakjesavond]]. Dat komt doordat weinig mensen dat konden betalen. Toen er meer welvaart (geld) was konden er meer cadeautjes worden gekocht voor de kinderen. Schoentje zetten op pakjesavond was na de Tweede Wereldoorlog heel gewoon. Veel kinderen dachten dat Sinterklaas de pakjes voor de deur zette en aanbelde. Daarom gingen de kinderen altijd boven kijken of hij er al aan kwam.
 
Eerst gaven de ouders hun kinderen allemaal zelfgemaakte [[cadeau|cadeautjes]], maar later kochten de ouders gewone cadeautjes uit de [[winkel]]. Eerst waren de pakjes alleen voor kinderen bedoeld, maar tegenwoordig geven volwassenen, meestal anoniem, elkaar ook cadeautjes in de vorm van een [[surprise]] (cadeautjes ingepakt in een mooi knutselwerk). Er wordt door middel van "lootjes trekken" bepaald wie voor wie een surprise moet maken. Meestal stoppen ze er ook een mooi Sinterklaasgedicht bij.
 
In [[België]] kennen ze geen [[pakjesavond]], daar viert men meestal [[pakjesochtend]].
 
 
===Datum pakjesavond===
 
Dit is eigenlijk heel simpel, hier moeten we alleen wel diep in de tijd terug gaan. Vroeger begin een nieuwe dag niet om 12 uur 's nachts zoals het nu is maar om 6 uur 's avonds. Vroeger na 6 uur in de avond was het dus al direct 6 december, de sterfdag van Sinterklaas welke wij nu kennen als het Sinterklaasfeest. Daarom valt pakjesavond niet op 6 maar op 5 december.
 
 
==Sinterklaas zijn kleding==
 
De kleding van Sinterklaas lijkt op de kleding van een [[bisschop]], maar er zijn hele duidelijke verschillen. Sinterklaas is namelijk geen bisschop.
 
Het eerste wat Sinterklaas meestal aan heeft is een [[rok|rokje]], daaroverheen heeft hij een [[tabberd]], daaroverheen heeft hij een [[albe]] (een albe is die witte jurk die Sinterklaas altijd aan heeft). De [[stola]] (die rode band met dat gouden kruis erop) houdt die albe op zijn plaats. Sinterklaas heeft ook een [[mijter]] op zijn hoofd, die is rood met een gouden kruis, dat is gewoon typisch Sinterklaas.
 
 
==Sinterklaasliedjes==
 
Het zingen van Sinterklaasliedjes is wel een van belangrijkste dingen van het hele Sinterklaasfeest. Want ja, als je niet zingt voor Sinterklaas, kan je ook geen cadeautjes verwachten. Er zijn heel veel verschillende Sinterklaas liedjes zoals: Zie Gins Komt de Stoomboot, Zie de Maan Schijnt Door de Bomen en Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne.
 
Deze liedjes waarschuwen kinderen dat ze wel lief moeten zijn. Kinderen die niet lief zijn krijgen de roe of een zakje zout, en dat willen de kinderen natuurlijk niet.
 
Ook op pakjesavond zingen de meeste kinderen Sinterklaasliedjes.
 
 
==Externe links==
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20030623_sintnicolaas02_high.wmv Sintnicolaasviering]<br>
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20030623_sintnicolaas01_high.wmv Wie was Sint Nicolaas?]
 
 
==Opdracht==
 
* [http://doe-pad-sinterklaas.yurls.net/ Doe-pad Sinterklaas]
 
* [http://kies-pad-sinterklaas.yurls.net/ Kies-pad Sinterklaas]
 
* [http://webpad-sinterklaas.yurls.net/ Webpad Sinterklaas]
 
* [http://webpuzzel-sinterklaas.yurls.net/ Webpuzzel Sinterklaas]
 
* [http://webje-sinterklaas.yurls.net/ Webje Sinterklaas]
 
 
==Spelletje==
 
* [http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/2199244/spelletjes/item/2206680/sinterklaas/ bordspel Sinterklaas]
 
 
 
 
<!-- HET VOLGENDE LATEN STAAN, AUB -->
 
[[Categorie:Woordenschat]]
 
[[Categorie:Uitbreidingwoordenlijstgroep1]]
 
[[Categorie:Personen]]
 
[[Categorie:Folklore]]
 

Versie van 1 nov 2011 17:46

In Turkije werd sinterklaas geboren in het jaar 300, in myra wat vroeger bij Griekenland hoorde. Als baby was hij al bijzonder. Later werd hij priester...

WIE WAS SINTERKLAAS? In Turkije. Hier werd Sint-Nicolaas rond het jaar 300 geboren in de havenplaats Myra. Myra hoorde vroeger bij Griekenland. Als baby bleek Nicolaas al een bijzonder iemand. Zo ging het verhaal dat hij rechtop in zijn badje ging staan en met gevouwen handen God dankte voor zijn geboorte. Later werd hij priester en ook toen werden er bijzondere verhalen over hem verteld. Een ervan ging over drie jongens die in een bos wandelden en de weg kwijt raakten. Ze vroegen een herbergier of ze bij hem mochten slapen.

WAAROM WERD SINT NICOLAAS HEILIG? Heilig wordt iemand doordat er wonderen plaatsvinden na de dood of tijdens het leven. In de katholieke kerk onderscheidt men twee soorten heiligen: martelaars en belijders of confessors.

Martelaren zijn de mensen die voor het geloof zijn gestorven. Hun sterfdag wordt hun feestdag of geboortedag. Dit omdat zij dan een nieuw leven in gaan. Belijders worden door God tijdens het leven gekozen en deze belijders zullen dit dit door hun woorden en daden laten blijken. Nicolaos was ook een belijder en dit werd duidelijk door een serie wonderen.

HOE IS HET SINT SINT-NICOLAAS ONTSTAAN De uit het oosten afkomstige Nicolaas-cultus werd in het westen gecombineerd met al veel oudere tradities en legenden en zo ontstond het huidige Sinterklaas-feest. In het westen van Europa geloofden vele mensen (voor de kerstening maar ook nog lang daarna) in Wodan, de god van de donder en bliksem die op zijn achtbenig paard door de lucht trok. Toen in deze contreien de kerstening plaatsvond onder aanvoering van Willibrord en Bonifatius probeerde de kerk deze “heidense” ideeën uit te bannen. Maar hoe hard dit ook geprobeerd werd, het bleek dat de christelijke kerk moeilijk vat kreeg op deze zaken. In de loop van de tijd werden de voor-christelijke tradities en de christelijke tradities samengevoegd waardoor nieuwe tradities ontstonden. Het kerstfeest is hier een mooi voorbeeld van maar ook het Sinterklaas-feest. Hier werd de Nicolaascultus gemengd met de “Wodan-cultus”.

Ook de vrouw van de Duitse keizer, Theophanus (zij was van Griekse afkomst) zou voor de verspreiding van de cultus gezorgd hebben. Duizenden kerken werden naar hem vernoemd vanaf het eind van de 11de eeuw, waaronder bijna 400 in Engeland. De eerste Sint Nicolaaskerk werd al in de 6de eeuw gebouwd door de Romeinse keizer Justianus I, in het toenmalige Constantinopel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sinterklaas&oldid=200544"