Humanisme: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 5: Regel 5:
 
Het woord humanisme komt van het Latijnse woord 'humanus', wat 'menselijk' betekent.
 
Het woord humanisme komt van het Latijnse woord 'humanus', wat 'menselijk' betekent.
   
In de [[renaissance]] betekende het woord 'humanist' wat anders. Humanisten zoals [[Erasmus]] bestudeerden oude Griekse en Latijnse teksten en probeerden die te begrijpen. Pas in de 19e eeuw werd het woord 'humanisme' uitgevonden en kreeg het woord 'humanist' een levensbeschouwelijke betekenis. Soms wordt de levensbeschouwing ook wel 'seculier humanisme' genoemd om verwarring met renaissance-humanisten te voorkomen.
+
In de [[renaissance]] betekende het woord 'humanist' wat anders. Humanisten zoals [[Desiderius Erasmus|Erasmus]] bestudeerden oude Griekse en Latijnse teksten en probeerden die te begrijpen. Pas in de 19e eeuw werd het woord 'humanisme' uitgevonden en kreeg het woord 'humanist' een levensbeschouwelijke betekenis. Soms wordt de levensbeschouwing ook wel 'seculier humanisme' genoemd om verwarring met renaissance-humanisten te voorkomen.
   
 
== Externe links ==
 
== Externe links ==

Versie van 14 aug 2018 09:04

De 'Happy Human' of 'gelukkige mens' is het symbool van het humanisme.

Humanisme is een levensbeschouwing die mensen voorop stelt en uitgaat van de waarde van mensen. Het humanisme streeft naar het goede doen, rechtvaardigheid en het gebruik van je verstand. Het gaat over vraag hoe mensen een fijn en gelukkig leven kunnen leiden. Humanisten geloven niet in goden om hun leven te leiden en denken zelf na wat de beste keus is. Humanisme is dus geen godsdienst. De meeste humanisten zijn atheïst.

Woordherkomst

Het woord humanisme komt van het Latijnse woord 'humanus', wat 'menselijk' betekent.

In de renaissance betekende het woord 'humanist' wat anders. Humanisten zoals Erasmus bestudeerden oude Griekse en Latijnse teksten en probeerden die te begrijpen. Pas in de 19e eeuw werd het woord 'humanisme' uitgevonden en kreeg het woord 'humanist' een levensbeschouwelijke betekenis. Soms wordt de levensbeschouwing ook wel 'seculier humanisme' genoemd om verwarring met renaissance-humanisten te voorkomen.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Humanisme&oldid=523518"