Krim: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 74: Regel 74:
 
</Gallery>
 
</Gallery>
   
  +
==Zie ook==
  +
*[[Oekraïne]]
  +
*[[Schiereiland]]
  +
*[[Krimcrisis]]
 
[[Categorie:Krim]]
 
[[Categorie:Krim]]

Versie van 15 mrt 2014 18:45

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Bestand:Liggingkrim.jpg
De ligging van de Krim in Oekraïne.
Bestand:Liggingkrim2.jpg
Een meer ingezoomd plaatje van de Krim.

De Krim is een schiereiland van Oekraïne, maar heeft zich aangesloten bij Rusland op 6 februari 2014. Officieel is het een autonome republiek binnen Oekraïne, dus hoort het eigenlijk nog bij Oekraïne. De Krim heeft ongeveer 2,3 miljoen inwoners. Bijna het hele schiereiland hoort bij de Krimrepubliek behalve de stad Sebastopol en omstreken. Krim is dus de naam voor het hele schiereiland.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van de Krim voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Krim is vroeger door een heleboel volken bewoond zoals onder andere de Scythen. In de Middeleeuwen werd het deel van het Mongoolse Kanaat van de Goude Horde. Een uitgestrekt rijk dat oorspronkelijk bij het grote Mongoolse Rijk hoorde. In 1475 ging het bij het Ottomaanse Rijk horen en toen in de 18e eeuw Rusland het in handen kreeg begonnen beruchte oorlogen met als bekendste de Krimoorlog waaraan ook Frankrijk en Engeland meededen. Tijdens de Russische Revolutie werd het orde tijd onafhankelijk onder de naam Volksrepubliek de Krim. Daarna ging het bij de Sovjet-Unie horen. In de Tweede Wereldoorlog werd heftig om de Krim gevochten tussen Duits-Roemeense troepen en Russische troepen. In 1954 werd de Krim als "cadeautje" van Rusland aan Oekraïne gegeven. Later na de val van de Sovjet-Unie begon het getouwtrek weer...

Krimcrisis

Zie Krimcrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 26 februari 2014 startte een serie van protesten tegen de toenmalige regering van Viktor Janoekovitsj. Vele mensen op het Oekraïnse vasteland protesteerden tegen hem, omdat zij vonden dat Viktor de kant van Rusland had gekozen. Het westen van Oekraïne was tegen hem, het oosten was voor hem. De meeste oosterlingen in Oekraïne waren van oorsprong Russisch, en waren daarom voorstander van Viktor. Het westen was Oekraïens. De meeste onrust hierom begon in het schiereiland van Oekraïne, tegelijk een autonome republiek van Oekraïne. Rusland heeft toen militairen naar de Krim gestuurd.

Ligging en Geografie

De Krim zit nog net aan het land vast door de Landengte van Perekop. Dat is daarmee ook de belangrijkste verbinding naar Oekraïne toe. De Krim wordt door de Straat van Kertsj gescheiden van het Russische vasteland. Premier Dmitri Medvedev van Rusland heeft terwijl de Krimcrisis nog bezig is opdracht gegeven om een brug te bouwen over de straat (zonder toestemming van de Oekraïense regering trouwens). Het ligt in de Zwarte Zee en aan de Zee van Azov. De Krim bestaat voor het grootste deel uit steppe maar in het zuiden is er ook het Krimgebergte met als hoogste punt 1545 m. In het zuidoosten is ook een kuststrook met een warm klimaat waar ook de meeste toeristen komen. Ook wordt daar veel wijn geproduceerd. Bij het Schiereiland van Kertsj begint de erg lange Schoorwal van Arabat. Een erg lange landtong.

Bevolking

Bestand:NatuurKrim.jpg
Een stukje natuur op de Krim.

In 2001 was de laatste volkstelling op de Krim. Daarbij werden alle inwoners in groepen verdeelt. Hieronder vindt je een lijstje:

Op de Krim wonen steeds meer Krim-Tataren. Sinds 1989 mogen zij terugkeren naar de Krim. Hierdoor zijn er wel veel conflicten met onder andere de Russen. De Russen willen namelijk dat de Krim weer bij Rusland hoort. Hierdoor is er de Krimcrisis uitgebroken.

Taal

In Oekraïne is Oekraïens de enige officiële taal. Overal in Oekraïne wordt de taal gesproken bij de overheid en in de politiek, behalve op de Krim. Op de Krim wordt Russisch gesproken. Oekraïne onderneemt vele maatregelen zodat Oekraïens ook op de Krim wordt gesproken op scholen en in de politiek. Deze zijn niet erg goed gelukt. Naast het Oekraïens en het Russisch wordt op de Krim ook Krim-Tataars gesproken. In 2001 werd er onderzocht wie welke moedertaal heeft op de Krim. Dit is het resultaat:

Overheid en Politiek

De Krim is een republiek met een parlement. Op de Krim is geen president. Het parlement bestaat uit honderd leden. Dit noemen we de Hoogste Raad van de Krim. Deze raad zorgt dat er wetten komen en keuren het goed of af. Alles wat wat uitgevoerd moet worden zorgt de Ministerraad. Aan het hoofd van de Minsterraad zit een premier. Deze wordt aangewezen door de Hoogste raad. De huidige premier is Sergej Aksenov.

Bestuurlijke indeling

Het Krimrepubliek is verdeelt in 14 rayons en 11 stadrayons.

Bestand:IndelingKrim.png
De bestuurlijke indeling van de Krim.


Rayons

Stadsrayons

Toerisme

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de Krim. Doordat er veel verschillende soorten gebouwen zijn is het in opkomst. Ook veel Russen gaan ernaartoe. Ongeveer 30% van het toerisme in Oekraïne gaat naar de Krim. Doordat de Russische tsaren rond 1800 vaak op vakantie naar de Krim gingen zijn er ook een aantal mooie paleizen voor hen gebouwd. Bezienswaardigheden zijn onder andere Krim-Tartaren dorpen met een heel eigen sfeer en moskeeën die nog stammen uit de Ottomaanse tijd. Ook zijn er kloosters en Grieks-Byzantijnse, middeleeuwse vestingen te bezichtigen.

Fotogalerij

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krim&oldid=319772"