Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Łódź (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Łódź
Een oude fabriek in de Piotrkowskastraat te Łódź

Łódź is de derde grootste stad van Polen en ligt in het midden van het land. Eind 2013 had het 711.332 inwoners. Het ligt zo'n 135 kilometer ten zuidwesten van de Poolse hoofdstad en grootste stad Warschau. De naam Łódź vertaald in het Nederlands, betekent loods/boot. Op het wapen van de stad zit ook een boot.

Geschiedenis

De stad werd voor het eerst vermeld in het jaar 1332 als Łódzia. In 1815 werd de stad een vazalstaat van het Russische Rijk. Vanaf het jaar 1800 begon de industrie van Łódź te groeien. Eerst was Łódź nog een klein dorpje, maar al snel werd het de op één na grootste stad van Polen. Later werd Krakau groter. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, begon er een crisis in Łódź. Voor de Tweede Wereldoorlog had Łódź rond de 540.000 inwoners, maar in 1945 (het einde van de Tweede Wereldoorlog) waren er nog minder dan 300.000 inwoners.

Toerisme

Één van 's werelds langste winkelstraten is de Piotrkowskastraat in Łódź. Het is een belangrijke trekpleister van toeristen. Łódź heeft veel parken, waaronder: Łagiewniki. Dat is het grootste stadspark van heel Europa. Verder heeft de stad ook nog veel moderne musea/museums. Een bekend museum van moderne kunst in de stad is Muzeum Sztuki. Lunapark is een bekend pretpark in Łódź. Het heeft een achtbaan van 18 meter (!) hoog. De Dierentuin van Łódź en de Botanische Tuinen van Łódź zijn ook even bekend als het pretpark. Voor 1990 was de economie van Łódź vooral gericht op textielindustrie. Tegenwoordig is de economie gericht op kantoren en bankdiensten. Een bekend computerbedrijf die zich hier gevestigd heeft, is Dell. Łódź heeft wel 3 universiteiten.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Łódź_(stad)&oldid=351306"