Alexander de Grote

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander de Grote
BattleofIssus333BC-mosaic-detail1.jpg
Alexander de Grote, detail van een mozaïek uit Pompeï
Naam voluit Alexander III van Macedonië
Geboren juli 356 v.Chr.
Geboren te Pella
Overleden juni 323 v.Chr.
Overleden te Babylon
Gehuwd met Roxane (geh. 327 v.Chr.–324 v.Chr.),

Parysatis II (geh. 324 v.Chr.–323 v.Chr.), meer

Relatie met
Partij
Religie
Stroming
Functie koning van Macedonië
Aantreden 336 v.Chr.
Aftreden 323 v.Chr.
Voorganger Philippus II
Opvolger Alexander IV
Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Alexander III de Grote (Grieks: Ἀλέξανδρος Γ' ὁ Μακεδών), (356 v.Chr.-323 v.Chr.) was een groot veldheer uit de oudheid en koning van Macedonië.
Hij was een Macedonische prins (later koning) en werd, en wordt nog steeds, vaak aangezien voor een Griek. Wel sprak hij Grieks - de koningshuizen waren toen vaak gehelleniseerd (van Helenne, in Griekse invloeden). Toen Alexander jong was, gaf de bekende filosoof (denker) Aristoteles hem les.

Alexander de Grote nam het bevel over het leger van Filippus II (zijn vader) over toen die stierf en begon als koning met de verovering van Griekenland in 336 v.Chr. Daarna leidde hij aan het hoofd van een Grieks-Macedonisch leger de invasie op het Perzische rijk, één van de grootste rijken aller tijden en in die tijd het grootste. Die invasie had zijn vader samen met de jonge Alexander al jarenlang voorbereid. hij begon in 334V.chr de slag aan de Granicus waarhij de perzen verslaat


Alexander veroverde Perzië (nu Iran) door het leger van de Perzische koning Darius te verslaan. Dat was een groot geluk voor de jonge Alexander, omdat het Perzische leger tienmaal zo groot was als het Macedonische. Uiteindelijk vond Darius de dood toen zijn eigen soldaten, bang voor Alexander, hem vermoordden. Daarna veroverde Alexander het hele Midden Oosten, India, delen van Europa, en wat nu Zuid-Rusland is. Hij stierf jong en had op dat ogenblik haast de hele bekende wereld veroverd. Hij had de hele wereld willen veroveren en de plaats willen vinden waar de goden woonden maar dat lukte hem niet, de soldaten waren tegen. Voordat hij stierf op 33-jarige leeftijd werd hij al wat minder populair onder de Macedoniërs. Hij ging namelijk veel Perzen voortrekken en zich Perzisch kleden. Dat ging zo ver dat toen zijn goede vriend Cleitus "de Zwarte" daar een opmerking over maakte hij hem doodstak. Na zijn dood zetten zijn generaals zijn veroveringspolitiek en hellenisering voort en raakten betrokken in onderlinge conflicten.

Beroemdheid

Veel mensen die grote dingen deden in de Grieks-Romeinse tijd werden vergeleken met Alexander de Grote, zoals: Pompeius Magnus, Sulla, Gaius Marius, Julius Caesar, maar ook Oosterse koningen zoals Mithridates van Pontus.
Het grootste compliment dat een Grieks of Romeins veldheer kon krijgen, was vergeleken te worden met Alexander de Grote.
Alexandrië in Egypte is vernoemd naar Alexander de Grote. Dat was vroeger de hoofdstad van Egypte in de tijd van de faraos. Nu is dat Cairo. Alexander heeft ook veel andere steden naar zichzelf vernoemd.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_de_Grote&oldid=728967"