Amerika (continent)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerika

Amerika is een supercontinent, dat vanaf Europa gezien aan de linkerkant ligt. Het bestaat uit de twee continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Veel mensen bedoelen in het dagelijks taalgebruik met Amerika alleen de Verenigde Staten. Maar Amerika, als continent, is dus veel groter dan alleen dat land: Canada, Brazilië, en dergelijke landen horen ook bij Amerika.

De ontdekking van Amerika

In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Hij dacht zelf dat hij India bereikt had. Vandaar dat hij de mensen die er al woonden indianen noemde en zo zijn ze sindsdien altijd blijven heten. Amerika is vernoemd naar een andere, wat minder beroemde ontdekkingsreiziger: Amerigo Vespucci. Hij had een grote mond, daarom is Amerika naar hem vernoemd.

Toen het in Europa heel druk was, zagen allerlei Europese landen dat er veel rijkdommen in Amerika waren. Daarom gingen ze het veroveren (koloniseren). Spanje veroverde Midden-Amerika en Peru, want daar was veel goud te vinden. Portugal veroverde Brazilië. Frankrijk veroverde Canada. En Nederland en Engeland veroverden plaatsen aan de kust. De Nederlanders stichtten daar onder andere Nieuw Amsterdam en dat is nu New York City.

Landen en gebieden

Soevereine staten

Er zijn 35 soevereine staten in Amerika, 23 in Noord-Amerika en 12 in Zuid-Amerika:

Talen

In Amerika worden veel verschillende talen gesproken. Vanwege de geschiedenis van Europese kolonisatie zijn vier Indo-Europese talen er nu het belangrijkst: Spaans en Portugees (vooral in Zuid-Amerika), Frans (met name in Canada) en Engels (in de VS en Canada). Maar ook in de oerwouden spreken ze nog veel verschillende talen. Die talen worden daar ook al veel langer gesproken, al lang voordat de Europese kolonisatie in de 15e eeuw begon. De meeste van die talen hebben veel minder sprekers en dreigen zelfs helemaal te verdwijnen doordat ze in de loop van de tijd zijn verdrongen door de talen van de Europeanen. Alleen het Nahuatl heeft nog wel veel sprekers.Continenten en regio's van de wereld
LocationAntarctica.png
Antarctica
LocationAmericas.png
Amerika
LocationAustralia.png
Australië
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Noord-Amerika
LocationOceania.png
Oceanië
LocationEurope.png
Europa
LocationAsia.png
Azië
LocationSouthAmerica.png
Zuid-Amerika
Geologische supercontinenten:
Vroeger:
Gondwana • Laurazië • Pangea • Rodinië
Toekomstig/Heden:
Eurazië • Eurafrazië • Pangea Ultima • Amazië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerika_(continent)&oldid=685828"