Atlantische Oceaan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Atlantische Oceaan
Atlantic Ocean.png
Dit is een kaart van de Atlantische Oceaan.
Locatie Tussen Amerika en Europa/Afrika.
Afmetingen
Oppervlakte 82.362.000 km²
Maximale diepte 8605 m
Gemiddelde diepte 3926 m
Minimale breedte
Maximale breedte
Lengte
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Atlantische Oceaan is na de Grote Oceaan de grootste oceaan en bedekt ongeveer een vijfde deel van de aarde. Dat is dus 20%. Oceanografie is de wetenschappelijke bestudering van oceanen. Deze wetenschap begon in de wateren van de Atlantische Oceaan. Er leven veel vissen in deze oceaan, zoals de zalm.

Ligging

De Atlantische Oceaan ligt tussen de continenten Europa & Afrika. Tijdens het Pangea lagen deze continenten nog tegen elkaar, maar zijn nu gescheiden van elkaar en 'drijven' elk jaar nog steeds een stukje verder van elkaar. Als je goed kijkt zie je dat de kust van Noord- en Zuid-Amerika bijna precies past tegen de kust van Europa en Afrika. De Atlantische Oceaan scheidt ook noord- en zuid-Amerika van elkaar.

Grootte

De Atlantische Oceaan beslaat zo'n 20% van het hele aardoppervlak. De oppervlakte van de Atlantische Oceaan is 76.762.000 km² en met de aangrenzende zeeën zo'n 106.450.000 km².

Hoe diep is de Atlantische Oceaan?

  • Het gemiddelde diepte is zo'n 3926 m en met de aangerende zo'n 3332 m.
  • Het diepste punt van de Atlantische Oceaan is zo'n 8065 m! Bijna net zo hoog als de Mount Everest de hoogste plek van de wereld.

Eilanden in de Atlantische Oceaan.

in Europa liggen:

Tussen Europa en Noord-Amerika.

bronnen

wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atlantische_Oceaan&oldid=789057"