Atoombom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een atoombom van het type Little Boy
Een atoombom van het type Fat Man

Een atoombom is een kernbom die is gevuld met de nucleaire stoffen uranium en radium.

Een atoombom is zeer gevaarlijk. Als iemand een zone met deze stof betreedt, kan hij/zij sterven. Als een gebied is getroffen door een atoombom is het vaak ongeschikt om er te wonen. Je kan er pas weer gaan wonen zodra de nucleaire elementen uit het gebied zijn weggetrokken of verwijderd.

Steden

In augustus 1945 zijn er op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki twee atoombommen gegooid door de Verenigde Staten. Dit leidde direct tot de capitulatie van Japan, dat betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Rookwolken

Een typische atoombomwolk

Zodra de atoombom is ontploft komen er rookwolken vrij, meestal in de vorm van een paddenstoel. Dit is dan ook de meest bekende vorm van een atoombomwolk. Volgens scheikundigen is een andere vorm ook mogelijk, maar deze vorm is vooralsnog niet vertoond.

Uitvinder

Mede dankzij het onderzoekswerk van Albert Einstein werden atomen gevonden. Een man die meedeed aan het onderzoek was Robert Oppenheimer. Na het onderzoek begon Oppenheimer met een nieuw wapen genaamd de atoombom. De Amerikanen waren eerst blij met het wapen, maar toen het aantal doden in Japan bekend was gebruikten Amerikaanse presidenten dit wapen nooit meer. De atoombom is dus (vooralsnog) niet meer als wapen gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atoombom&oldid=820135"