Belgisch-Luxemburgse Economische Unie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De ligging van de BLEU

De Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) is een samenwerking tussen België en Luxemburg. De unie werd opgericht na de Eerste Wereldoorlog in 1921. Beide landen waren erg door de oorlog getroffen. België en Luxemburg besloten op een economische manier samen te werken. Dit betekende dat de Belgische frank aan de Luxemburgse frank gekoppeld werd. De twee munten werden evenveel waard. Hierdoor werd het mogelijk om met de Belgische frank in Luxemburg te betalen en met de Luxemburgse frank in België. Dit bleef zo tot aan 2002 toen beide munten door de euro vervangen werden. Ook kwam er een douane-unie tussen de twee landen. Dit betekende dat de grens tussen de twee landen open werd. Luxemburg en België werkten samen om de grenzen met andere landen te controleren.

De BLEU wordt ook wel gezien als de voorloper van de Benelux. Veel taken van de BLEU worden tegenwoordig door de Benelux of de Europese Unie gedaan. Hierdoor is de BLEU eigenlijk overbodig, maar deze bestaat nog steeds. De BLEU is namelijk een teken van de goede banden tussen België en Luxemburg.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belgisch-Luxemburgse_Economische_Unie&oldid=722772"