Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Belize (land)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belize
Belize

Flag of Belize.svg Coat of arms of Belize.svg Belize locator map.png

Hoofdstad Belmopan
Aantal inwoners 360.346 (2017)
Oppervlakte 22.966 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koningin Elizabeth II (sinds 1981)
Premier Dean Barrow (sinds 2008)
Godsdienst Rooms-katholicisme (60%)
Protestantisme (30%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Belizaanse dollar
Volkslied Land of the Free
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (21 september)
Landcode BLZ


Belize is een land in Midden-Amerika. De hoofdstad is Belmopan. Het grenst aan Mexico en Guatemala. Voor de kust van Belize liggen veel eilanden. De meeste zijn koraaleilanden. Ook ligt er een grote onderwatergrot, de Great Blue Hole. Zoals elk land heeft Belize ook een volkslied, Land of the Free.

Geschiedenis

De Great Blue Hole

Voor dat de Spanjaarden in Zuid-Amerika kwamen woonden in Belize de Maya's. Er staan in het dichte regenwoud van Belize nog een aantal tempels. In 1840 werd Belize Britse kolonie. In september 1981 werd Belize onafhankelijk, maar sinds 1964 had het al zelfbestuur. Toen Belize onafhankelijk was kwamen er grensconflicten met

kaartje met de districten van Belize.

Guatemala. Er bleef daarom een Brits garnizoen (soort leger) achter. Pas in 1991 erkende Guatemala Belize.

Bevolking & Bestuurlijke indeling

In Belize leven veel 'soorten' mensen, Mestiezen, creolen, indianen e.a. Zo'n 50% van de bevolking leeft op het platteland. De levensverwachting is 79 jaar, dat is erg hoog. In 1961 was er een orkaan, genaamd Hattie. Toen werd Belize-City verwoest. Daarna werd Belmopan (wat toen nog aangelegd moest worden) de hoofdstad.

Steden

Districten

  • Belize - 87.000
  • Cayo - 66.800
  • Orange Walk - 44.900
  • Corozal - 35.500
  • Stann creek - 30.000
  • Toledo - 27.600


een oude mayaruïne

Economie

Landbouw is voor Belize het belangrijkst. Ze oogsten er suikerriet, bananen en citrusvruchten (citroenen, Sinaasappels enz.). Ook komen er steeds meet toeristen. Somigge gaan duiken in de Caribïsche Zee, en andere gaan naar de oude mayatempels en het regenwoud. De mayabeschaving is dus heel belangrijk geweest voor Belize, anders zouden er een stuk minder toeristen komen, en zaten meer mensen zonder werk (bijvoorbeeld in de hotels).

De regeringsleider van Belize, Dean Barrow.

Luchtvaart

Veel toeristen komen met het vliegtuig naar Belize. Daarom zijn er een aantal vliegvelden. Er zijn 44 vliegvelden in Belize, waarvan 4 met een verharde start/landingsbaan. Het grootste vliegveld is Philip Goldson Airport (zie fotogalerij), in Ladyville. Een voorstad van Belize-City. Belize heeft twee luchtvaartmaatschappijen, Tropic Air en Maya Island Air.

Cultuur

Zoals de meeste landen heeft Belize een eigen cultuur. Maar, er zijn verschillende culturen geweest (zoals de bovengenoemde Mayacultuur). Belize heeft ook een motto: Sub umbra floreo, dat betekent in het Nederlands: In de schaduw floreer ik. De vlag van Belize (zie fotogallerij) is blauw met 2 smalle rode banen (maar geen driekleur). In het midden staat ook het wapen met weer het motto (sub umbra floreo).

Volkslied

Farm-Fresh bullet go.png Zie Volkslied van Belize

Het volkslied van Belize heet Land of the Free. Het heeft drie coupletten en is in 1963 geschreven. In 1981 geschreven door Samuel A. Haynes. Zo begint het lied: O, land of the free in the Carab Sea, Or manhood to liberty.... Het lied is in het Engels.

Natuur

De Rio Hondo

Zoals boven genoemd heeft Belize veel regenwouden. Er lopen verschillende rivieren door het land zoals de Río Hondo en de Belize. Er is één gebergte in Belize, dat is het Mayagebergte, wat in het zuiden ligt. Hier ligt ook de hoogste berg, Victoria Peak. Er zijn in Belize ook mangrovebossen. Deze liggen vooral aan de kust.

Belize heeft het op een na grootste koraalrif van de wereld. Het rif bestaat uit 3 atollen. Er leven meer dan 350 soorten vissen. Het rif bestaat uit ontelbare kleine eilanden (Cayes). Ook de Great Blue Hole ligt in dit rif. De omtrek van het rif is 256 kilometer. Veel mensen gaan naar dit rif om te duiken, snorkelen en soms ook om te vissen.

Weetjes

De Victoria Peak in het Mayagebergte.

Wist je dat...

  • ... Belize vroeger Brits-Honduras heette?
  • ... Queen Elizabeth nog steeds het staatshoofd van Belize is?
  • ... Op sommige kaarten uit Guatemala Belize staat aangegeven als een departement (provincie) van Guatemala.
  • ... In Belize een van de beste duikplaatsen ligt (Great Blue Hole).

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belize_(land)&oldid=555546"