Bernhard van Lippe-Biesterfeld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins Bernhard in 1942
Koningin Juliana en Prins Bernhard samen met de prinsesjes bij de negende verjaardag van prinses Irene (8 mei 1948)
Prins Bernhard in 1999

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard was de echtgenoot van koningin Juliana. Zijn naam luidde voluit Bernhard Leopold Friedrich Eberhard Julius Kurt Karl Gottfried Peter van Lippe-Biesterfeld. Hij werd geboren in Jena (Duitsland) op 28 of 29 juni 1911 en overleed in Utrecht op 1 december 2004.

Titels: Prins van Lippe-Biesterveld, Prins van Oranje-Nassau en Prins van Nederland.

Op 7 januari 1937 trouwde hij met Prinses Juliana. Ze kregen vier dochters:

Rol in de Tweede Wereldoorlog

Prins Bernhard, die zelf van Duitse komaf was, was in ons land alom geliefd vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Hij was namelijk opperbevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten (het ondergronds verzet tijdens de oorlog) die hij vanuit Engeland leidde. Hij droeg altijd een anjer in zijn revers. Toen de Duitsers Nederland bezet hadden, droegen veel Nederlanders bij wijze van protest op de verjaardag van de prins (29 juni 1940) ook een anjer. Uit solidariteit met de prins zeg maar. Anjerdag is men dat later gaan noemen. De Duitsers wisten niet wat dat betekende, anders waren ze misschien nog gaan schieten.

Bij de verzetsstrijders kon Bernhard dus niet meer stuk. Alom werd hem een voorname rol in onze Bevrijding toegedicht. Tot op hoge leeftijd (hij was al in de 90) nam hij nog het defilé op Bevrijdingsdag (5 mei) af in Wageningen. En de eveneens hoogbejaarde verzetsstrijders marcheerden dan - voor zover ze daartoe nog in staat waren - voor de prins langs en salueerden met bibberende hand naar de inmiddels met een baard getooide prins. Die knikte vriendelijk terug want salueren mocht niet meer. De regering van premier Joop den Uyl had hem namelijk destijds vanwege een of ander onbeduidend wissewasje verboden ooit nog een militair uniform te dragen. Maar uniform of niet: voor de verzetsstrijders bleef prins Bernhard hun held.

Een nagelaten bekentenis

Des te groter was dan ook de ontzetting toen prins Bernard na zijn dood bekend liet maken nog twee buitenechtelijke dochters te hebben: Alexia Grinda en Alicia de Bielefeld. De zo aanbeden Bernhard, de spil van het verzet 1940-1945, viel voor velen met een daverende slag van zijn voetstuk. De escapades van de prins hebben zijn nagedachtenis in ernstige mate bezoedeld. Velen hadden ook compassie met koningin Juliana, die er al die tijd van geweten heeft. Maar dat de prins volop genoten had van zijn turbulente leven stond wel vast.

Greet Hofmans-affaire

In 1956 kwam naar buiten dat er in het Paleis een gebedsgenezeres, Greetje Hofmans, werkte. Hierdoor verslechterde het huwelijk tussen Juliana en Prins Bernhard.

Het Wereldnatuurfonds

Prins Bernhard stond ook bekend als een liefhebber van snelle auto's en van vliegtuigen. Vliegen was zijn lust en zijn leven. Hij wilde altijd persoonlijk de landing van het koninklijk vliegtuig uitvoeren. Geroemd is ook de inzet van de prins voor de natuur. Hij was de oprichter van het WNF, het Wereldnatuurfonds.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bernhard_van_Lippe-Biesterfeld&oldid=686305"