Biologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vliegenzwammen op een bodem met bladeren

Biologie is een vakgebied dat van alles onderzoekt rond levende dingen. Biologen bestuderen organismes (dieren, planten of mensen), zoals apen, ratten , rozen en haaien. Maar ook Planten, Bacteriën en schimmels. Daarnaast kijken biologen ook vaak naar processen die zich in bijvoorbeeld de mens afspelen. Hierbij kan gekeken worden naar de werking van de orgaanstelsels, organen, cellen of organellen. Één van die organellen is het DNA. Hierin zit alle informatie waaruit een mens is opgebouwd. Door het bekijken van erfelijke eigenschappen, voornamelijk of de eigenschappen recessief of dominant zijn, kan een bioloog voorspellen hoeveel kans er is dat een bepaalde eigenschap naar voren komt in de volgende generatie. Dit stuk van de biologie heet erfelijkheid.

Een derde optie is dat biologen kijken naar een groep dieren en mensen, maar dan vooral de manier waarop die samenleven. Die manier wordt ook wel een ecosysteem genoemd. Een beginnend ecosysteem wordt ook wel een pioniersecocsysteem genoemd, het ecosysteem wat uiteindelijk ontstaat een climaxecosysteem (climax = hoogtepunt).

Herkomst

Biologie komt van “bios”= Leven en “logos” wat ‘de leer van’ betekent, lettelijk vertaalt betekend biologie dus: de leer van het leven.

Trivia

Het vak biologie wordt ook onderwezen op de middelbare school. Bij dit vak wordt informatie gegeven over bovenstaande onderwerpen. Soms wordt er ook biologie gegeven op de basisschool.

Externe links

Biologiepagina: biologie oefenen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Biologie&oldid=784086"