Bolsjewiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bolsjewieken waren een van de twee groepen waaruit de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij bestond. In 1903 scheidde ze zich af van de mensjewieken na een meningsverschil.

De bolsjewieken en mensjewieken waren te vergelijken met de breuk binnen het socialisme in de 19e eeuw. Toen scheidden het communisme zich af van de sociaaldemocratie. De bolsjewieken kunnen vergeleken worden met de communisten en de mensjewieken met de sociaaldemocraten. De bolsjewieken geloofden dat ze aan de macht moesten komen door middel van een revolutie, terwijl de mensjewieken dit via democratische weg wilden doen (verkiezingen). De bolsjewieken wilden ook niet samenwerken met andere politieke groepen, aangezien ze dan hun standpunten moesten aanpassen om zo een compromis te sluiten.

Na het afscheidden richten de bolsjewieken hun eigen partij op; de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. De bolsjewieken vormden de meerderheid van de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij, bolsje betekend dan ook meer. De bolsjewieken kwamen pas na de Oktoberrevolutie aan de macht. De tsaar was daarvoor (Februarirevolutie) al afgezet en een Voorlopige Regering had de leiding. Deze regering lukte het niet om de Eerste Wereldoorlog te beëindigen; wat voor veel onvrede zorgde. De bolsjewieken zetten deze regering (die bestond uit mensjewieken) af en grepen de macht. Buiten Sint-Petersburg werd dit echter niet erkend, wat leidde tot de Russische Burgeroorlog. Uiteindelijk wonnen de bolsjewieken in 1922, waarna ze de Sovjet-Unie oprichten.

De bolsjewieken waren de enige groep die was toegestaan in de Sovjet-Unie. Al snel werd de naam communisten gebruikt, aangezien dit precies hetzelfde is. In oudere vertalingen en boeken vind men de naam bolsjewieken nog weleens. In principe geld vanaf 1922 de naam communisten, aangezien men toen de staat oprichtte. De bolsjewieken werden geleid door Vladimir Lenin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bolsjewiek&oldid=521901"