Bonaire

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Bonaire
Boneiru
Flag of Bonaire.svg
Bonaire wapen.svg

Bonaire locator map.png

Provincie
Talen Nederlands (Nederlands)
Papiaments (Papiamento)
Inwoners 19.549 (2017)
Oppervlakte 288 km²
Hoofdplaats(en)
Hoofdstad Kralendijk
Burgemeester
Gezaghebber Edison Rijna
Bestuur
Religie Rooms-katholicisme (77%)
Overig (23%)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Postcode(s)
Netnummer(s) +599 7
Volkslied Volkslied van Bonaire
Nationale feestdag Dag van de Vlag (6 september)
Website ww.bonairegov.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Bonaire is een eiland in het Caribisch Gebied en maakt deel uit van Nederland. Het eiland is ook een gemeente van Nederland. Er worden de talen Papiamento en Nederlands gesproken. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Het eiland wordt ook wel Divers Paradise en Flamingo Island genoemd. Bonaire ligt voor de kust van Venezuela. Bonaire maakt ook deel uit van de ABC-eilanden.

Geschiedenis

Slaven op Bonaire die op de zoutpannen werkte woonden in dit soort huisjes. Zo geheten Slavenhuisjes.

Eerst leefden er op Bonaire indianen. Zij werden de Caiquetio genoemd. Tegenwoordig zijn er nog steeds resten te vinden die de indianen achterlieten. In 1499 werd Bonaire ontdekt door Amerigo Vespucci en Alonso de Ojeda. Zij namen het eiland in bezit voor Spanje. Vanaf toen werd Bonaire onderdeel van Spanje. Omdat er op Bonaire geen landbouwgrond of Goud was, wilde de Spanjaarden geen kolonie stichten op het eiland. De indianen op Bonaire moesten werken op plantages in Zuid-Amerika. In 1526 zette de Spanjaarden vee op het eiland. Het gevolg hiervan was dat tegenwoordig er het wild voorkomen. In 1633 veroverde Nederland Bonaire van de Spanjaarden. Wouter van Triller werd de gouverneur van Bonaire. Bonaire werd bestuurd door de West-Indische Compagnie. De WIC zorgde voor een aantal slaven, die konden werken op het eiland.

Veel slaven werkten toen bij het winnen van zout. In het noorden van Bonaire ligt het dorpje Rincon. De meeste mensen in het dorpje Rincon waren slaven van de overheid, maar er woonden ook mensen die vrij waren. Dat komt door dat ze vrij verklaard zijn of ze hebben zich zelf vrij gekocht. In de droge tijd gingen de slaven naar de zoutpannen. Op de zoutpannen moesten ze heel hard werken en kregen weinig tot niks als beloning.

Het Verenigd Koninkrijk had toen de heerschappij over Bonaire en een paar andere Antillen. In 1816 hoorde Bonaire weer bij Nederland. De Nederlanders bouwde een fort op Bonaire, Fort Oranje, om Bonaire te beschermen. In die tijd was Zout de belangrijkste bron van inkomen op Bonaire. In de twintigste eeuw kreeg Bonaire een vliegveld, Bonaire International Airport. In 1936 kregen mannen op Bonaire stemrecht, later kregen vrouwen stemrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gevangengenomen Duitse en Nederlandse nazi's op het eiland in een concentratiekamp gezet. In 1954 werd Bonaire onderdeel van de Nederlandse Antillen. In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Sindsdien is Bonaire een gemeente van Nederland en behoort het tot Caribisch Nederland.

Geografie

De kust van Bonaire.

Bonaire ligt in de Caribische Zee. Aan de oostkant van Bonaire liggen Curaçao en Aruba. In het zuiden ligt Venezuela. Oorspronkelijk zijn er op Bonaire 6 dorpen. 5 dorpen zijn samengegroeid tot de hoofdstad. Tegenwoordig zijn er 3 dorpen:

In het oosten van Bonaire ligt een ander kleiner eiland. Dit heet Klein Bonaire. Klein Bonaire behoort tot Bonaire.

Natuur

Dieren

Op Bonaire levendieren, zoals: leguanen, geiten en ezels. In het Nationaal Park Washington Slagbaai leven vooral veel dieren. Er is ook een soort ezel-asiel:Donky Sancetuary. Bonaire heeft de bijnaam Divers Paradise omdat het een fantastische plek is om te duiken. Onder water zie je miljoenen vissen. Er duikplekken, die worden aangegeven door gele stenen.

Nationale parken

Kralendijk, de grootste plaats op Bonaire.

Op Bonaire zijn er twee nationale parken. De Bonaire National Marine Park dit park ligt in zee, want het een koraalrif. Ook het eiland Klein Bonaire valt onder het Nationaal park. Het andere nationale park is het Washington Slagbaai National Park. Dit park ligt in het noorden van Bonaire. In het park leven veel vogels, maar ook veel andere dieren. Zoals leguanen en hagedissen. Het park is ook voor publiek toegankelijk.

Politiek

Het Washington Slagbaai National Park, één van de twee parken op Bonaire.

Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire een Nederlandse gemeente. De eilandsraad, een soort gemeenteraad, heeft 9 leden. De 9 leden zijn gespreid over 4 politieke partijen. Het bestuurscollege, een soort college van B & W, bestaat uit 4 leden. De gezaghebber is Lydia Emerencia. De 3 deputeerde zijn:

  • Burney el Hage
  • Silvana Serfilia
  • James Kroon

De eilandsecretaris is Nereida Gonzalez.

Economie

Op Bonaire zijn verschillende bedrijven zoals de zoutbergen. Dat zijn hele grote bergen van zout. De zoutmeren horen er ook bij, dat zijn meren vol zout, er zit zoveel zout in dat het water rood is.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bonaire&oldid=818942"