Bruin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bruin

Bruin is een kleur. Bruin komt vaak voor in de natuur bijvoorbeeld de stam van een boom, koffie, thee of chocolade. Bruin is geen primaire kleur, maar zelfs een tertiaire kleur omdat het een mengsel is van de drie primaire kleuren. De primaire kleuren zijn geel, rood en blauw.

Omdat je de mengverhouding van deze drie primaire kleuren kunt veranderen zijn er vele tinten bruin.

Behalve dat het veel in de natuur voorkomt is het ook een kleur voor hout, aarde, menselijke haarkleur, oogkleur en huidpigmentatie.

Bruin staat voor eenvoud, rustiek (antiek), uitwerpselen en armoede. Maar ook voor bakken, warmte, dieren in het wild en de herfst.

In de schilderkunst worden bruinen gebruikt om schaduweffecten en diepte te krijgen. Het pigment wordt vaak uit mineralen gewonnen. Vandaar ook de term aardtinten. Kunstenaars begonnen veel meer bruin te gebruiken toen de olieverf aan het eind van de vijftiende eeuw arriveerde.

Anthony van Dyck was, net als Rembrandt, gehecht aan het pigment dat Casselaarde of Keulse aarde wordt genoemd; het werd bekend als Van Dyck's bruin.

In de politiek van de Tweede wereldoorlog werden bruine hemden gedragen door de Hitlerjugend- beweging.

De HEX kleurcode voor standaard bruin is #804000.

Andere bruinen of aardtinten

Omber - #635147


Gebrande Omber - #8A3324


Ruwe Omber - #826644


Sepia - #704214


Sienna - #882D17


Rauwe Sienna of Terra - #965434


Gebrande Sienna - #623034


Donkere Sienna - #3C1414


Oker - #CC7722


Van Dyck's bruin - #44362F


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bruin&oldid=720442"