Brussel (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel
Drapeau ville de Bruxelles.svg
Greater coat of arms of the City of Brussels.svg

BrusselLocatie.png

Gewest Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Provincie Geen
Arrondissement Brussel-Hoofdstad
Inwoners 194.291 (01/01/2023)
Oppervlakte 32,61 km²
Burgemeester Philippe Close (PS)
Postcode(s) 1000-1130
Zonenummer(s) 02
Website www.brussel.be
Portaal Portal.svg België

Brussel (Frans: Bruxelles of Ville de Bruxelles) is de hoofdstad van België. Het is ook de hoofdstad van de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De stad zelf telt 194.291 (01/01/2023) inwoners en is een gemeente binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar met de stad Brussel wordt in het dagelijks leven vaak het hele gewest bedoeld. Als we het zo bekijken is het dus de grootste stad van België.

De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Broek-zele, wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras".

Vanuit Brussel wordt ook de Europese Unie bestuurd.

Geschiedenis

Middeleeuwen

Waarschijnlijk was Karel van Frankrijk de stichter van Brussel.

Brussel ontstond in de 10de eeuw. Het was toen een burcht op het een eiland in de rivier de Zenne. Toen heette Brussel nog Bruocsela, wat "nederzetting in het moeras" betekend. De gouw Brabant bestond uit vier graafschappen, waarvan graafschap Brussel er één was. Brussel was toen in bezit van de graaf van Leuven. Dit zou zo blijven tot en met het jaar 1229. Toen het Hertogdom Brabant ontstond, werd Brussel belangrijker. Hiervoor was Leuven veel belangrijker. In 1229 kreeg Brussel stadsrechten, maar daarvoor kreeg het al een stadsmuur. Toen Brussel bij de Spaanse Nederlanden hoorde, werd het een welvarende stad en toen het bij de Oostenrijkse Nederlanden hoorde, werd Brussel nog veel belangrijker. In 1236 en in 1276 waren er stadsbranden in Brussel. In 1357 werd begonnen met de bouw van een grotere stadsmuur, omdat de vorige te klein was geworden. In 1379 was deze klaar voor gebruik.

De 16de en 17de eeuw

Een kaart van Brussel omstreeks 1745.

In 1519 werd Brussel onderdeel van de Spaanse Nederlanden. Vanuit Brussel werd de nieuwe staat geregeerd. In Brussel werd een paleis gebouwd, het paleis op de Koudenberg. In 1555 deed keizer Karel V hier troonsafstand. Filips II van Spanje werd de nieuwe koning van Spanje en de Tachtigjarige Oorlog brak uit. Hij stuurde Alva naar de Nederlanden om de onrust aan te pakken. In 1566 brak de Beeldenstorm uit en in kerken werden heilige beelden verwoest. Bijzonder genoeg was er geen beeldenstorm in Brussel. Op 1567 ontstond de Raad van Beroerten. Uiteindelijk werd Albrecht van Oostenrijk de nieuwe landvoogd van de Nederlanden.

Na de overdracht ging het erg goed met Brussel. Tot aan 1633 zou het zo zijn. Door het Twaalfjarig Bestand van 1609, was het grootste gedeelte van de periode in vrede. In 1633 overleden Albrecht en zijn vrouw kinderloos en Brussel werd weer onderdeel van Spanje. De Tachtigjarige Oorlog in België ging weer door en de Vrede van Münster wist er een einde aan te maken. In 1695 begon de Negenjarige Oorlog. Toen werd de Grote markt van Brussel beschoten door de Spanjaarden. Bijna alle gebouwen op de Grote markt waren vernield, op het stadhuis na.

De Franse en Nederlandse tijd

In 1772 wordt België aangevallen door de Fransen. In 1794 wordt België onderdeel van Frankrijk. De Oostenrijkse Nederlanden heilden op met bestaan. Brussel is nu onderdeel van Frankrijk. Bij de Slag bij Waterloo van 1815 wordt Frankrijk verslagen. België werd door het Verenigd Koninkrijk gegeven aan Nederland. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ontstond met Brussel en Amsterdam als hoofdsteden. Willem I was koning en veel Belgen waren daar niet blij mee. De Belgische Revolutie brak uit. In Brussel waren er toen veel rellen. Willem II, die veel populairder was onder de Belgen, wilde onderhandelen. Maar het was al te laat. In 1830 werd België zelfstandig en de hoofdstad werd Brussel.

Onafhankelijk België

Het Atomium is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958. Dit is een miniatuurversie daarvan.

Leopold I werd de eerste koning der Belgen. Met Brussel ging het beter. Er kwam veel industrie en veel gebouwen werden gebouwd. In 1921 werden de gemeenten Haren, Laken en Neder-Over-Heembeek bij Brussel gevoegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Brussel op 17 mei 1940 bezet. Het Belgische leger keerde naar Kasteel van Laken naar de koning. Tijdens de oorlog zijn 5640 joden uit Brussel vervoerd. Op 3 september 1944 werd Brussel bevrijd door de Britten. Toch staken de Duitsers het Paleis van Justitie in brand en datzelfde jaar werd Brussel nog gebombardeerd door V1-bommen. Op 22 mei 1967 was er een grote brand bij warenhuis L'Innovation. Hierbij kwamen 251 mensen om en raakten 63 mensen gewond. In de jaren 60 en 70 werd Brussel een multiculturele stad. Vele immigranten uit Turkije en Noord-Afrika kwamen naar Brussel. In de jaren 80 werd er in Brussel geprotesteerd tegen kernwapens. In 2000 werd Brussel uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa.

Bezienswaardigheden

In Brussel zijn er een veel bezienswaardigheden. De Grote markt is een groot plein in Brussel. De Grote markt staat op de Werelderfgoedlijst. Hier staat ook het stadhuis en het Broodhuis. De Beenhouwersstraat is een bekende straat in Brussel. Hier staan allerlei winkeltjes, restaurants en veel andere gebouwen. De Koninklijke Muntschouwburg is een theater. Hier begon de Belgische Revolutie. Manneken Pis is een bekende fontein in Brussel en één van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel. Ook is het Atomium erg bekend. Dit een gebouw in de vorm van een atoom en is gebouwd in 1958 voor de wereldtentoonstelling. Het Jubelpark is een park met allerlei gebouwen er in. Ook staat hier een triomfboog. Het Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is een grote kerk in Brussel. In het Koninklijk Paleis werkt de Belgische koning. Het Justitiepaleis is een erg groot gebouw en is vanuit de hele wijk waarin het staat te zien. Je hebt in Brussel ook het Egmontpaleis.

Kunst & Cultuur

Musea

Daarnaast zijn er Brussel nog allerlei musea. Zo heb je het BELvue Museum, wat vroeger een paleis was. Daarnaast zijn er in Brussel nog twee museumgroepen. Dit zijn de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ook het Belgisch stripmuseum, het Joods Museum, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Het Hortahuis staan in Brussel.

Evenementen

In Brussel zijn er aantal evenementen. Zo heb je om de twee jaar het Bloementapijt. Dan wordt de Grote markt helemaal versierd met bloemen. In elk laatste weekend van juli heb je het evenement Bruksellive. Dat is een groot concert voor de jeugd. Elke twee jaar heb je ook de Zinneke Parade. Dit is een parade door de stad heen en heeft elk jaar een ander thema, zoals water en de stad.

Taal

In Brussel wordt veel Frans gesproken, maar er zijn ook veel mensen in Brussel die Nederlands spreken. Voor Nederlandse bezoekers is het wel eens een probleem dat er vooral Frans wordt gesproken, want niet iedere Nederlander beheerst Frans. Voor Vlamingen is dit een minder groot probleem, omdat zij het Frans meestal wel min of meer machtig zijn. Daarnaast zijn er vele nationaliteiten in Brussel te vinden (maar liefst 189), ieder met hun eigen taal.

Verkeer & Vervoer

Brussel is bereikbaar via een heleboel snelwegen. Brussel is hierdoor met een hoop plaatsen verbonden. Zoals Gent, Brugge, Amsterdam, Luxemburg en Parijs. Brussel heeft twee ringwegen, de R0 en de R20. Ook heeft Brussel een eigen luchthaven, Brussels Airport. Brussel heeft zeven treinstations:

Brussel heeft ook een eigen metro. Deze telt 68 stations.

OV-bedrijven: STIB / MIVB

Kaarten: MoBIB-kaart, Brupass XL

Politiek

Verdeling van de zetels van de gemeenteraad (2018-2024) totaal 49:

  • 17 zetels voor de PS (Parti Socialiste (België))
  • 10 zetels voor MR-VLD
  • 9 zetels voor ECOLO-GROEN
  • 3 zetels voor DéFI
  • 3 zetels voor de PTB*PVDA
  • 3 zetels onafhankelijk
  • 2 zetels voor Les Engagés-CD&V+
  • 1 zetel voor one.brussels – Vooruit
  • 1 zetel voor la N-VA

Links

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brussel_(stad)&oldid=814165"