Canada

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Canada.svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Canada
Canada

Flag of Canada.svg Coat of arms of Canada rendition.svg Canada (orthographic projection).svg

Hoofdstad Ottawa
Aantal inwoners 35.623.680 (2017)
Oppervlakte 9.984.670 km²
Regeringsvorm Federale constitutionele monarchie
Koningin Elizabeth II (sinds 1952)
Gouverneur-Generaal Julie Payette (sinds 2017)
Minister-president Justin Trudeau (sinds 2015)
Godsdienst Christen: 67,3%
Katholiek: 58,0%
Overig christen: 42,0%
Moslim: 3,2%
Hindoeïst: 1,5%
Sikh: 1,4%
Onkerkelijk: 23,9%
Taal Engels (English)
Frans (français)
Munteenheid Canadese dollar
Volkslied O Canada (nationaal)
God Save the Queen (koninklijk)
Nationale feestdag 1 juli
Landcode CAN
Portaal Portal.svg Canada


Canada is een land in Noord-Amerika. Het is na Rusland het grootste land ter wereld, hiermee is het 242 keer groter dan Nederland. Canada heeft ook 6 tijdzones en grenst bij drie kanten aan de oceaan, dit in het noorden aan de Noordelijke IJszee, in het westen de Stille Oceaan en in het oosten de Atlantische Oceaan. In het zuiden aan de Verenigde Staten, en in het noordwesten aan Alaska. De hoofdstad is Ottawa. Het land telt z'n 35 miljoen inwoners op een oppervlakte van 9.984.670 km².

Geschiedenis

Eeuwenlang werd Canada bevolkt door indianen en Inuit’s. Ze stamden af van de eerste volkeren die zich daar vestigden tijdens de ijstijd. Ze ontwikkelden een cultuur, meestal van jacht en visvangst. In 1497 bezochten de eerste Europeanen het land en in de 17de eeuw vestigden ze er kolonies. In de 18e eeuw streden Franse en Britse legers om de controle over het hele land. De Britten wonnen, maar in Quebec bleef, nu nog altijd, een grote Franse gemeenschap. Frankrijk heeft nog een kolonie in het oosten, die heet Saint-Pierre en Miquelon.

Talen

De officiële talen van Canada zijn Frans en Engels. Het Frans wordt vooral gesproken in de provincie Québec, in het oosten van Canada. Ook spreekt men in Canada Chinees, Italiaans en indianentalen, de laatste 3 spreken slechts kleine groepen.

Bevolking

De meeste Canadezen hebben Europese voorouders die vanuit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en Italië naar Canada verhuisden.

Bestuurlijke indeling

Bestuurlijke indeling van Canada.

Canada is verdeeld in 10 provincies en 3 territoria.

Porvincie/Territorium Hoofdstad Inwonersaantal Oppervlakte
Brits-Columbia Victoria 4.327.431 944.735 km²
Alberta Edmonton 3.413.464 661.848 km²
Saskatchewan Regina 1.033.381 651.036 km²
Manitoba Winnipeg 1.178.491 647.797 km²
Ontario Toronto 13.505.900 1.076.395 km²
Québec Québec 7.669.100 1.542.056 km²
New Brunswick Fredericton 748.439 72.908 km²
Nova Scotia Halifax 934.172 55.284 km²
Prins Edwardeiland Charlottetown 140.204 5660 km²
Newfoundland en Labrador St. John's 508.955 405.212 km²
Yukon Territorium Whitehorse 31.151 482.443 km²
Northwest Territories Yellowknife 41.929 1.346.106 km²
Nunavut Territorium Iqaluit 30.850 2.093.190 km²

Geografie

Een meer in de bergen van Alberta.

Canada is met een oppervlakte van 9.984.670 km² het op één na grootste land ter wereld. Van oost naar west is het wel 6500 kilometer en van noord naar zuid 4600 km! Canada eist ook nog eens een groot deel van het poolgebied, maar dit wordt door andere landen niet erkend. De noordelijkst gelegen nederzetting ter wereld ligt in Canada: Alert. Dit kleine plaatsje had in 2001 75 inwoners. In heel Canada wonen 34.568.211 mensen. De bevolkingsdichtheid (het gemiddeld aantal personen per km²) is 3,5/km².

Provincies en territories

In de tijd toen Canada ontstond waren een paar huidige provincies er nog niet. De laatste provincie die erbij is gekomen, is Newfoundland in 1949. Het huidige Canada telt tien provincies en drie territories. Nunavut is er in 1999 als laatste territory bijgekomen. De provincies mogen veel zelf beslissen en dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderwijs en de gezondheidszorg. De territories vallen onder het centrale gezag van de regering in Ottawa.

Landschap

De Cypress Hills.

In Canada heb je veel verschillende soorten landschappen. In het zuidoosten vind je de Appalachen, een grote bergketen die zich uitstrekt van het zuiden van de Verenigde Staten tot aan het Canadese schiereiland Gaspésie. In het zuiden, in de provincies Ontario en Quebec, heb je de Grote Meren en het laagland van St.Lawrence. In dit gebied liggen de beroemde Niagarawatervallen. Het gebied is zo'n 600 km lang. Het laagland heeft vruchtbare grond. Het Canadese Schild is het grootste landschap en grenst aan de Hudsonbaai. Hier zie je grote rotsformaties, heuvels, rivieren, kleine bergketens, moerassen en taiga's. In het binnenland van Canada, met name in Alberta en Saskatchewan, zie je grote vlaktes of prairies. Hier zie je veel landbouw. De rest van deze provincies bestaan uit met bos of gras bedekte heuvels en je ziet er grote rotsformaties. In het westen van het land zie je een deel van de Noord-Amerikaanse Cordillera. Hier liggen bergketens, waaronder de Coast Mountains en een deel van de Rocky Mountains. Daarnaast stromen er grote rivieren en er zijn zelfs gematigde regenwouden. Op de grens met Alaska ligt het St. Elias-gebergte. Hier vind je de hoogste berg van Canada: de Mount Logan met 5956 meter. In het St. Elias-gebergte heb je meer hoge bergen. Je vind er ook vele vulkanen als onderdeel van de Ring van Vuur. Als laatste heb je het Canadese Noordpoolgebied. Dit varieert van toendra's tot ijsgebieden.

Wateren

De rivier de Mackenzie.

Het motto van Canada luidt: "A Mari usque ad Mare", wat Latijn is voor "Van zee tot zee". In het westen ligt de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan in het oosten. In het zuiden van Ontario heb je de Grote Meren en het Canadees Schild ligt aan de Hudsonbaai. Verder bestaat Canada uit wel 8,62% water (891.163 km² water) van de totale landmassa. Het is daarom ook niet zo gek dat Canada de langste kustlijn ter wereld heeft, namelijk 202.080 km! Het Great Bear Lake in Northwest Territories is het grootste meer dat volledig in Canada ligt. Het is bijna even groot als heel België! Naast deze heb je nog veel meer grote meren, zoals het Great Slave Lake, het Winnipegmeer en de meren in het zuiden van Ontario (Grote Meren). De Mackenzie is met 1738 km de langste van Canada en als je de zijrivieren meetelt kom je op 4240 km!


Klimaat

Het westen van Canada heeft een warm en vochtig klimaat. Van vocht verzadigde wolken worden door het gebergte omhoog gedwongen en laten hun lading regen op de westelijke hellingen vallen, waardoor het er heel vochtig is. In het zuidwesten waar het het warmst is, is het klimaat ideaal voor gematigde regenwouden. De provincies in het oosten hebben ook relatief warme zomers.

Het subarctisch klimaat en het poolklimaat heerst voor een groot deel over Canada en zorgt voor korte zomers en lange, donkere winters. De temperatuur is er maar een tot vier maanden boven nul en dan ontdooit alleen maar het dunne bovenste laagje van de grond. In het noorden komt de zon 's winters maar net boven de horizon uit, en in de zomer gaan hij nooit helemaal onder. Door dit strenge klimaat is een groot deel van Canada ongeschikt voor permanente bewoning, hoewel er een volk is, de Eskimo's, dat er al eeuwenlang woont en goed bestand is tegen de winterse kou.

Steden

De grootste steden van het land zijn (met inwoneraantal):

1. Toronto - 2.503.281
2. Montreal - 1.637.563
3. Calgary - 1.019.942
4. Ottawa (hoofdstad) - 812.129
5. Edmonton - 730.372
6. Mississauga - 706.000
7. Winnipeg - 633.451
8. Vancouver - 578.041
9. Hamilton - 504.559
10.Quebec - 491.542

Dieren

Canada heeft een hele rijke fauna. Dat betekent dat er veel verschillende soorten dieren leven. In de vele wateren in en rond Canada leven veel vissoorten, maar de bekendste en meest voorkomende is de zalm. Als je meer naar het noorden gaat, kun je ook orka's en walvissen tegenkomen. Ook ijsberen, zwarte beren en grizzlyberen komen veel voor. Andere veelvoorkomende landdieren zijn de eland, poolvos, sneeuwhaas, muskusos, lemming, grijze wolf, eekhoorn en de lynx.

Politiek

Canada is een parlementaire democratie. Het is ook één van de commonwealth realms. Dit betekent dat de Britse koning(in) het staatshoofd van Canada is (wat ik ook in bijv. Australië het geval is). Net als in het VK zelf heeft de koning(in) geen invloed op de politiek. Zij wordt vertegenwoordigd door een secretaris-generaal. Deze heeft ook geen politieke macht en is namens de koning(in) aanwezig bij evenementen en herdenkingen.

Sinds 1931 heeft Canada zelfbestuur, maar het land heeft pas sinds 1982 een grondwet. Dit betekende dat elke wet die goed was gekeurd door het Canadese parlement ook nog eens door het Britse parlement goedgekeurd moest worden. De reden dat het maken van de grondwet zo lang duurde was dat ze mensen het niet eens waren over hoeveel provincies er nodig waren voor een meerderheid voor het veranderen van de grondwet. Bij de grondwet van 1982 zijn ook nog eens alle wetten van tussen 1931 en 1982 toegevoegd; waardoor het één van de langste grondwetten ter wereld is.

De macht in Canada is verdeeld onder de regering, de rechters en het parlement. De regering wordt geleid door een premier, tegenwoordig Justin Trudeau. Het parlement bestaat uit twee kamers. Dit is het Lagerhuis en de Senaat. Aangezien in Canada een districtenstelsel heeft, heeft iedere provincie een vast aantal zetels. De politieke partij die de meeste stemmen in een provincie haalt, krijgt alle zetels voor die provincie. Net als in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn hier door eigenlijk twee grote partijen; de centrum-rechtse Conservative Party en de centrum-linkse Liberal Party. Daarnaast zijn er nog twee kleinere partijen, namelijk de linkse New Democratic Party en de Bloc Québécois. Bloc Québécois komt op voor de rechten van de Franstaligen in Québec en wil Québec van Canada afscheiden.

Toerisme

eTA Canada

Om naar Canada te mogen reizen is een eTA of een visum benodigd voor mensen uit Nederland en België. Een eTA is een electronic Travel Authorization, een reistoestemming om Canada te mogen inreizen. Een eTA Canada kan online worden aangevraagd terwijl een visum middels een afspraak bij de ambassade dient te worden aangevraagd. Als je geen visum of eTA hebt voordat je naar Canada reist, mag je ook het vliegtuig niet in doordat deze aan het paspoort worden gekoppeld. Een eTA Canada is na afgifte 5 jaar geldig waarbij je bij elk verblijf in Canada 6 maanden mag verblijven.


Industrie

Het centrum van de Canadese industrie bevindt zich op de westelijke oever van Lake Ontario, een gebied dat bekendstaat als het Gouden Hoefijzer. Canadese bedrijven verwerken voedsel, auto's, staal, chemische producten en papier. De dienstensector kent een grote bloei.

Mijnbouw

Mineralen hebben een grote rol gespeeld in de groei van de Canadese economie. Canada is de grootste producent ter wereld van zinkerts en uranium, en de op één na grootste van nikkel en asbest.

Houtindustrie

De overvloed aan bossen heeft van Canada het tweede grootste exportland gemaakt van houtpulp en zachthout. Tien procent van de Canadese actieve bevolking (= volwassenen, zonder bejaarden) werkt in de houtverwerkende industrie. Brits-Columbia, Québec en Ontario zijn de belangrijkste houtproducerende provincies.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Canada&oldid=627938"