Centrale Commissie voor de Rijnvaart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het hoofdkwartier van de CCR in Straatsburg. Het gebouw heet letterlijk Palais du Rhin (Paleis van de Rijn)

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) is een internationale organisatie die zorgt dat de scheepsvaart op de Rijn goed gaat. De commissie werd opgericht in 1816 en is daarmee een van de oudste internationale organisaties ter wereld. De commissie werd opgericht, omdat de scheepsvaart op de Rijn belangrijk is voor de handel in Europa. De commissie heeft vijf lidstaten: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Deze landen handelen namelijk veel via de Rijn.

De oprichting van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart werd besloten op het Congres van Wenen in 1815. Een jaar later werd het opgericht, maar pas in 1831 was dit ook rechterlijk geregeld. De commissie maakt afspraken over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn of de politie op de Rijn. In 1968 werd een nieuw verdrag getekend om te voordoen aan de moderne eisen van de scheepsvaart. Sinds de oprichting waren schepen namelijk erg veranderd.

De commissie zat eerst in het Duitse stadje Mannheim gevestigd. Na de Eerste Wereldoorlog werd de commissie verplaatst naar het Franse Straatsburg. Hier zit het nog altijd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centrale_Commissie_voor_de_Rijnvaart&oldid=819749"