Centrum (politiek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het politieke centrum of midden is een term in de politiek wordt gebruikt voor het aanduiden van politici, politieke partijen en groepen. Politieke middenpartijen zoeken, zoals de naam al zegt, een middenweg tussen de rechtse en linkse politiek. Op economisch gebied zoekt het politieke centrum vaak een middenweg tussen het liberalisme en de sociaaldemocratie. Wat het politieke centrum precies inhoudt, verschilt van land tot land en van tijd tot tijd. Vaak woorden de christendemocratie en het sociaalliberalisme tot de middenstromingen gerekend.

In Nederland zijn de Democraten 66 (D66), het Christen-Democratisch Appèl (CDA), de ChristenUnie, Nieuw Sociaal Contract en Volt middenpartijen. D66 bevindt zich precies in het politieke midden, terwijl het CDA en Nieuw Sociaal Contract wat meer naar rechts neigen. De verschillen tussen aan de ene kant Volt en D66, en aan de andere kant het CDA en de ChristenUnie zitten vooral op het sociale en culturele gebied: D66 en Volt zijn progressief, terwijl het CDA en de ChristenUnie conservatief zijn. De ChristenUnie is wel vooruitstrevender dan het CDA als het gaat om beleid tegen klimaatverandering en de opvang van asielzoekers.

In België zijn de christendemocratische Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) en de links-liberale partij Les Engagés middenpartijen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centrum_(politiek)&oldid=806482"