Christina der Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christina in 2015

Prinses Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, Baarn, 18 februari 1947 - Paleis Noordeinde, Den Haag, 16 augustus 2019) was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Zij was de zus van voormalig koningin Beatrix en tante van koning Willem-Alexander.

Zij werd in haar kinderjaren Marijke genoemd, maar heeft later haar naam veranderd in Christina. Op 28 juni 1975 trouwde ze zonder toestemming te vragen aan het parlement met Jorge Guillermo maar scheidde in 1994 ook weer van hem. Christina en Jorge kregen drie kinderen:

Haar titels waren: Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld. Prinses Christina was geen lid van het Koninklijk Huis.

Carrière

Christina heeft bij diverse gebeurtenissen in de koninklijke familie opgetreden als zangeres, bij de doop van haar nicht Carolina en haar eigen zoon Nicolás, maar ook bij het huwelijk van haar neef Bernhard en haar zoon Bernardo en bij de uitvaart van haar ouders.

In 1990 verleende de prinses haar naam aan een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren. Het Edith Stein Concours heette van af toen Prinses Christina Concours. Christina was erevoorzitter van deze stichting.

Overlijden

In 2017 werd bij haar botkanker geconstateerd.

De prinses overleed op 16 augustus 2019 in Den Haag. Zij werd als eerste Oranje gecremeerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christina_der_Nederlanden&oldid=686798"