Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Kornet

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cornet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kornet

Een kornet is een blaasinstrument en is gemaakt van koper. Daarom is het ook een koperblazer. De kornet is er in twee kleuren namelijk zilver en goud. Goudkleur is gelakt koper. Zilverkleur is verzilverd koper.

Een kornet heeft een messing (legering van koper en zink) mondstuk en daar moet je op blazen met je lippen, ongeveer als bij de letter M of P. Hierdoor gaat de luchtkolom in het instrument mee trillen en ontstaat er geluid. De lengte van de luchtkolom bepaalt de toon. Hoe langer de luchtkolom, hoe lager de toon. Een kornet heeft drie ventielen. Deze bepalen mede de afgelegde route van de luchtkolom. Die ventielen zijn soms stijf dus dan heb je smeerolie nodig. Een kornet kan heel veel noten spelen met maar drie ventielen. De muziek van een kornet staat, net zoals bij andere blaasinstrumenten, op een notenbalk. Er staat altijd een vioolsleutel of g-sleutel voor de notenbalk. Er zit ook een klepje en als je die open doet, valt er spuug uit, want als je blaast komt er ook spuug uit je mond. Er zijn hele hoge noten en ook hele lage noten, en bij die lage noten hoef je je mond niet zoveel klein te maken. Maar bij de hele hoge noten juist wel heel erg, want anders kun je die hele hoge noten niet bereiken en dan klinkt het heel vals bij een liedje. Er zit ook een klankbeker aan de kornet en die zorgt voor de toon. Als je in het muziekkorps wil, moet je meer dan drie jaar oefenen. Je moet niet met bolle wangen toeteren, maar juist wel met je tong aanzetten en ook via je mondhoeken inademen. En als het dan nog steeds niet lukt, moet je eerst de notennamen opnoemen en dan notennamen plus ventiel greep oplezen en dan spelen op de kornet.

Hoe het begon

De kornet is afgeleid van de posthoorn, door er in de jaren 1820 in Frankrijk roterende kleppen op toe te passen. Maar tegen de jaren 1830 gebruikten Parijse fabrikanten zuigerkleppen (ventielen). Kornetten verschenen voor het eerst als afzonderlijke instrumentale partijen in 19e-eeuwse Franse muziekstukken. De moderne kornet wordt gebruikt in brassbands, harmonieorkesten en in specifiek symfonieorkestmuziek die een warmer, milder (minder scherp) en melodieuzer geluid vereist. De kornet is in de jazz en de bigbandmuziek veelal verdreven door de trompet.

Het verschil met de trompet zit 'm dus in de klankkleur, maar ook in de vorm van de buis. Bij de trompet is deze cilindrisch, dat wil zeggen de doorsnede is vrijwel overal gelijk (met uitzondering van de beker of bel die steeds breder wordt, maar korter dan bij de kornet. De kornet heeft een conische buis, die van smal naar steeds breder loopt. Dit noem je de boring. Ook het mondstuk verschilt wat. Het mondstuk van de kornet heeft een kortere en smallere schacht (stukje pijp) dan die van een trompet, zodat het op de kleinere mondstukhouder van de kornet past. De cupmaat is vaak dieper dan die van een trompetmondstuk.

De naam kornet is afgeleid van corne, wat hoorn betekent. Denk maar aan een cornetto, een hoornvormig ijsje.

Geluk

In Azië brengt het geluk als je buiten een kornet ziet. Dit heeft te maken met vroeger. Wat geluk brengt is dat je een wens mag doen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kornet&oldid=700101"