Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Dnjepropetrovsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dnjepropetrovsk of Dnipro
Dnipro prapor.png       Coat of arms of Dnipro.svg
Locator map of Dnipropetrovsk province Dnipro.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Dnjepropetrovsk
'
Burgemeester Borys Filatov
(Voorstel)
Oppervlakte 405 km²
Inwoners 968.502 (2022)
Dichtheid 2394 inw. / km²
Postcode(s) 49000-49489
Netnummer(s) 562
Rayons
Portaal Portal.svg Europa
Hoogbouw in Dnjepropetrovsk.

Dnjepropetrovsk ook wel kortweg Dnipro (stad), in het Oekraïens Дніпропетровськ) is na Kiev en Charkov de grootste stad van Oekraïne. Het is de hoofdstad van de gelijknamige Oblast Dnjepropetrovsk.

De stad had in 2011 1.007.200 inwoners, 1,1% minder dan in 2010. In 2022 had het nog 968.502 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Dnjepr.

De stad is een echte industriestad. Veel mensen werken ook in de industrie. Tijdens de Sovjet Unie was Dnjepropetrovsk een gesloten stad. Dat betekende dat er geen buitenlanders in de stad mochten komen. Het was namelijk een centrum voor militaire-industrie.

Dnjepropetrovsk heeft een bekende voetbalclub: Dnipro Dnipropetrovsk. Eerst zou de stad ook een speelstad zijn van het EK Voetbal 2012, maar aangezien de infrastructuur (metro/bus/tramlijnen en autowegen) niet goed genoeg was werd Charkov uitgekozen.

De stad heette eerst Katerynoslav en werd in 1776 gesticht op het land van de onlangs verwoeste Zaporozhian Sich in de benedenloop van de Samara -rivier. Ook op het huidige grondgebied van Dnjepropetrovsk waren in die tijd er al een aantal Kozakken-nederzettingen (de stad Novi Kodak en anderen).

Later heette het Ekaterinoslav, en werd het administratieve centrum van het Russische Rijk onder Catharina II die grote delen van de Oekraïense steppe bezette, in het bijzonder na de vernietiging van de Zaporozhian Sich, Kyuchuk-Kainadzhiysky en Iasi verdragen (Novorossiysk en Ekaterinoslav provincies). Het was oorspronkelijk bedoeld als de derde hoofdstad van het voormalige Russische rijk, na Moskou en St. Petersburg. Met de ontdekking en het begin van de industriële ontwikkeling van ijzerertsafzettingen in Kryvyi Rih, werd Ekaterinoslav al snel een belangrijke industriële stad van het Russische rijk. In de 20e eeuw werd Dnepropetrovsk een van de belangrijkste centra van de metallurgische, nucleaire , defensie- en ruimtevaart  -industrie van de USSR. Door de aanwezigheid van faciliteiten (grondstoffen en kennis e.d.) voor de militaire industrie had de stad tot het begin van de jaren negentig de status van gesloten stad.

Dnipro is het centrum van de agglomeratie (stedelijke streek) Dnjepr met een bevolking van bijna 1,5 miljoen mensen. In het moderne Oekraïne blijft de Dnjepr een van de meest prominente politieke, industriële, financiële, wetenschappelijke en culturele centra.

Geografie

Het stadscentrum ligt op de rechter hoge oever van de Dnjepr, op het Dnjepr-hoogland. Poëtisch wordt de stad "de stad op drie heuvels" genoemd, die deel uitmaakt van het Dnjepr-hoogland.

De linkeroever van de stad ligt in het laagland van de Dnjepr. Er zijn zandduinen in het industriële district en boven de Dnjepr. De rivier de Samara mondt binnen de stadsgrenzen uit in de Dnjepr. In het westen van de linkeroever in de regio Amur-Lower Dnjepr zijn er veel meren - overblijfselen van het oude hydraulische systeem Protovchi, waarvan vanuit het kanaal een nieuw kanaal de Oreli heeft gegraven. Verder zijn er tal van kleinere rivieren en kloven. In de Dnjepr liggen vele eilanden.

Klimaat

Het klimaat rond de Dnjepr is een vochtig landklimaat zonder droog seizoen en met hete zomers. De gemiddelde jaartemperatuur is +9 °C, de laagste - in januari: -3,6 °C, de hoogste - in juli: +22,1 °C. Het jaargemiddelde is 260 zonnige dagen. De natste maand is juni. De droogste is oktober. De warmste maand is juli, de koudste is januari. De maximale hoeveelheid neerslag valt in de periode van half oktober tot half april. In de zomer komt eventuele neerslag in de Dnjepr-regio minder vaak voor, maar vaak in de vorm van zware buien met onweer. Tegelijkertijd gaan de winters gepaard met hevige sneeuwval. Zo bereikte het sneeuwdek in januari 2015 33 cm. De gemiddelde temperatuur in de winter is min 3-4 °C. Vorst wordt slechter verdragen vanwege de vochtigheid en wind in de Dnjepr. De kou begint begin december, wanneer de temperatuur onder nul daalt. Er zijn nachten dat de vorst lager is dan min 25 °C, hoewel zelden, elke 10-15 jaar. December is het moeilijkst te verdragen, in koude jaren kunnen er sterke temperatuurschommelingen en strenge vorst zijn na warme dagen. Het wordt ook gekenmerkt door: dichte wolken, vochtige wind (mist) en ijs. Door zijn ligging en het vele verkeer en industrie is er luchtvervuiling. Het smog-seizoen duurt van ongeveer van mei tot oktober. De vallei waarin de stad ligt, houdt een aanzienlijk deel van de vervuiling vast en bovendien is er weinig regenval en langdurige zomerdroogte.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Dnipro is verbonden met de geschiedenis van de regio, die teruggaat tot de oudheid. De gebieden in de buurt van de stroomversnellingen van de Dnjepr zijn sinds het paleolithicum dichtbevolkt, ongeveer 100.000 jaar v. Chr. De Scandinavische gletsjer (landijs) naderde het huidige Dnipro vanuit het noorden. Tijdens het Neolithicum - Bronstijd, werd het land boven de stroomversnellingen bewoond door stammen van Sur, Middle Stog, Yamna en waren grotculturen. Er wordt aangenomen dat in deze gebieden paarden voor het eerst werden gebruikt om te rijden en dat het wiel werd uitgevonden. Hierdoor verspreidde de methode van veeteelt zich vanuit de steppen van de Dnjepr. Zo'n 2000 jaar v. Chr. vestigden zich in de steppen van de Zwarte Zee stammen van logcultuur (Cimmeriërs). Zo'n 1000 jaar v. Chr. was er op de Dnjepr oevers een Scythische staat (Scythen). De Scythen werden in de derde eeuw door de Sarmaten naar de Krim gedreven. Later kwamen de Germaanse stammen van de Goten (kwamen uit Polen in de 3e eeuw na Christus): resten van de Tsjernjakhiv-cultuur zijn gevonden in de Kozakkenstad Samar. Later (4e - 9e eeuw) trokken hordes Hunnen, Avaren en Oegriërs door het gebied.

Middeleeuwen

In de tijd van Kievse Rijk, al in de 9e eeuw, kwamen vrouwen naar het Monastyrsky eiland voor rust. Er is een legende dat de Byzantijnse monniken hier rond 870 (?) een klooster bouwden - misschien ter ere van het feit dat dit volgens sommige bronnen (Life of St. Ambrose) het noordelijkste punt was van de reis van St. Andreas de Eerste. De omliggende landen werden geregeerd door nomaden: de Khazaren, Pechenegs en vervolgens Polovtsy. Academicus BO Rybakov geloofde dat de hoofdstraatstad Peresichen, dat in geschriften wordt genoemd, aan de Dnjepr, ten zuiden van Kiev, zou worden gevestigd. Als gevolg hiervan worden onderzoekers aangetrokken door de overblijfselen van een grote Slavische nederzetting die bestond in de jaren 800 en 1300 op de zandige heuvels van het schiereiland Ihren, waar de Samara uitmondt in de Dnjepr. De opgravingen getuigen van intensieve handelsbetrekkingen met zowel het land van Kiev als de Pechenegs, waarvan de torens naast straatwoningen stonden. De stad op het schiereiland Ihren werd in 1240 door de Tataren verwoest en de inwoners trokken stroomopwaarts van Samara, waar ze het transport hervatten (sinds de 16e eeuw bekend als de stad Samar). In hetzelfde jaar werden het klooster op het eiland en de nederzetting op het Dnjepr-eiland tegenover het huidige oude Kodak vernietigd.

In de 16e en 18e eeuw behoorde het grondgebied van de toekomstige stad tot de Zaporozhian Sich.

Tussen 1500 en 1550 verschijnt op de rechteroever van de Samara-rivier, nabij de monding (nu de rand van de Dnjepr, nabij het dorp Shevchenko) de Kozakken-handelsstad Samara (vermeld in een brief van de Poolse koning en bevestigd door archeologische vondsten).

In 1635 , in het zuiden, nabij de eerste Dnjepr-drempel, bouwden de Poolse autoriteiten het Kodak-fort, dat werd bewoond door de toekomstige Hetman (hoofdman) Bohdan Khmelnytsky. In hetzelfde jaar werd het fort veroverd door een Kozakken leger onder leiding van Ivan Sulima, maar het werd teruggeslagen door regeringstroepen. In 1648, aan het begin van de Bevrijdingsoorlog, werd Kodak heroverd door de Kozakken.

In 1660 verschenen documenten in de archieven van Zaporizja, waaruit blijkt dat er in de buurt van de huidige stad Dnipro een dorp Novi Kaidaki ligt, dat in 1750 al de stad heette.

Over het algemeen zijn er op het grondgebied van de huidige stad en haar omgeving verschillende nederzettingen en steden die hun oorsprong vinden in het Kozakkentijdperk.

Sovjettijd

Standbeeld van Catherine II

De stad heeft door de jaren heen veel namen gehad, namelijk:

  • Novo Kaydaki 1645-1784
  • Ekaterinoslav 1784-1797, naar Keizerin Catharina II (Keizerin van Rusland van 1762 tot 1796)
  • Novorossiejsk 1797–1802
  • Ekaterinoslav 1802–1917
  • Sicheslav 1917–1918, tijdens de Oekraïense Volksrepubliek
  • Ekaterinoslav 1918–1926
  • Dnjepropetrovsk/Dnjipropetrovsk 1926 tijdens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek. Onder Stalin werd de industriestad ontwikkeld.
  • Sinds 19 mei 2016 heet het kortweg Dnipro.

Tweede wereldoorlog

Op 25 augustus 1941 werd Dnipropetrovsk bezet door Duitse troepen. De nazi- bezettingsadministratie van het gelijknamige algemene district van het Reichskommissariaat van Oekraïne, evenals de stad Dnipropetrovsk (Kreisgebiet Dnjepropetrovsk-Stadt) en land (Kreisgebiet Dnjepropetrovsk-Land). De bezettende macht probeerde het leven van de stad, de communicatie en de industrie te herstellen. Op 25 oktober 1943 werd de stad, na verwoestende beschietingen over en weer, ingenomen door Sovjet-troepen. Al in 1945 werden de belangrijkste ondernemingen van Dnepropetrovsk hersteld en vanaf dan volgden er vele, veelal technische industriële bedrijven.

Na de val van het Sovjet-imperium begin jaren '90, nam de industrie af, de massale woningbouw stopte, het openbaar vervoer, huisvesting en gemeentelijke diensten, en de meeste wegen waren in een slechte staat, maar een nieuw busstation, de zuidelijke brug over de Dnjepr, het metrostation Ozerka en het metrostation Ozerka werden gebouwd met een metrolijn met een lengte van 7,8 km (29 december 1995).

Sinds het begin 2000 zijn er enkele tekenen van verbetering in de stad, wat tot uiting komt in de bouw van nieuwe individuele appartementsgebouwen, winkel- en uitgaanscentra, renovatie van sommige straten. Ook de rijkswegen naar de stad worden vernieuwd.

Bestuur

Het orgaan van lokaal zelfbestuur is de gemeenteraad van Dnipro, die om de 5 jaar wordt gekozen in het aantal van 64 afgevaardigden.

De uitvoerende macht wordt geleid door de burgemeester en het Uitvoerend Comité, dat uit 14 leden bestaat. Volgens de resultaten van de tweede ronde van de lokale verkiezingen in 2015 is de burgemeester van Dnipro Borys Filatov van de UKROP- partij.

Momenteel is de stad Dnipro verdeeld in 8 administratieve districten. 5 - op de rechteroever van de rivier de Dnjepr : Novokodatsky, Central, Checheliv, Soborny en Shevchenkivsky. 3 - aan de linkerkant: Amur-Lower Dnjepr, Industrial en Samara.

Economie

Als hoofdstad van een enorme zuidelijke provincie ontwikkelde Ekaterinoslav zich eerst als een gewoon provinciaal landbouwcentrum. Pas met de ontdekking van de Kryvyi Rih ijzerertsafzetting aan het einde van de 19e eeuw begon de intensieve ontwikkeling van de stad. In deze periode waren er ongeveer 170 grote en kleine fabrieken. Enorme winsten van industriëlen leidden tot de snelle ontwikkeling van stedelijke infrastructuur en verbetering van de stad.

In het begin van de twintigste eeuw bleef de industrie groeien en in de jaren dertig werd de stad een machtig industrieel centrum.

Dnipro is een van de toonaangevende financiële centra van Oekraïne. De stad neemt één van de leidende posities in op de aandelenmarkt van het land - er zijn 2 beurzen. De markt voor verzekeringsdiensten ontwikkelt zich actief.

De stad heeft een sterk industrieel pakket, dat wordt gekenmerkt door een hoog ontwikkelingsniveau van de zware industrie. 4,5% van alle industriële producten van Oekraïne wordt geproduceerd bij meer dan 200 industriële ondernemingen in 13 industrieën. Ook zijn er vele bouwbedrijven.

Dnipro is één van 's werelds centra voor raket- en ruimtebouw (Zenit-raket).

De buitenlandse economische activiteit wordt uitgevoerd naar bijna 130 landen. Het volume van de export-importoperaties bedraagt ​​meer dan 7% van de totale omzet van de buitenlandse handel van Oekraïne. Het exportpotentieel van de stad bestaat voornamelijk uit producten van ferro-metallurgie (ijzerproducten), machinebouw (waaronder elektrische treinlocs), chemische- (waaronder verf), voedsel- en lichte industrieën, en de invoer naar de stad bestaat voornamelijk uit aardgas, aardolieproducten, machinebouwproducten.

Cultuur

Kerk ter ere van de kathedraal van St. Johannes de Doper

Dnipro kent tal van culturele gebouwen als bioscopen, theaters, en een conservatorium (muziekschool). De stad heeft ook een regionaal filharmonisch orkest. Ook worden er festivals gehouden. Er zijn twee dramatheaters - het Dnjepr Academisch Oekraïens Muziek- en Dramatheater vernoemd naar Taras Shevchenko (sinds 1918 ) en het Dnjepr Academisch Theater voor Drama en Komedie (sinds 1927). Er zijn ook 5 paleizen van cultuur. Het Huis van Orgel- en Kamermuziek organiseert internationale orgelfestivals, concerten van orgel en kamermuziek, en het aantal bezoekers bereikt 30.000 luisteraars per maand. Dit is het culturele centrum van de Dnipro.

Hedendaagse muziek ontwikkelt zich ook actief, vormde de topbands van de Dnipro, waaronder Brunettes Shoot Blondes, Citizen Jerusalem artisjok, And My Friend Truck, Gretchen Room, Plus Band, Gamardah Fungus, Tape Holder, Jungleman, MEOW en Forgotten Hagedis. Ook bekend zijn de bands Natolich, Mass of Reasons, DZ'OB.

Het zoölogisch museum van deze instelling is sinds 1901 gevestigd in een van de gebouwen van de universiteit van Dnipro.

Het planetarium is sinds 1968 actief in de stad. Vanaf november 2018 ondergaat de instelling groot onderhoud. De opening van het gerenoveerde planetarium, was in het najaar van 2019.

Geloof

Dnipro is het centrum van de bisdommen van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne en de Russisch Orthodoxe kerk in Oekraïne. In de stad is een groot diocesaan centrum gebouwd. Sinds 1998 is de Dnipropetrovsk Diocesan Information hersteld, gepubliceerd sinds 1872 onder de titel Ekaterinoslav Diocesan Information. De stad heeft ook een kerk van de Oekraïens-Grieks-Katholieke Kerk - de kerk van de voorbede van de Heilige Maagd, die zich aan de straat bevindt. Op 16 december 2016 wijdde Zijne Zaligheid Sviatoslav, vader en hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk, de nieuw gebouwde kerk van de Oekraïens-Grieks-Katholieke Kerk van St. Nicholas.

De bouw van een Armeense kerk wordt voltooid op de hoek van Levanevskoho Street en Serhiy Nihoyan Avenue. St. Catherine's Lutherse kerk werd gebouwd na de organisatie van de Duitse Lutherse Gemeenschap in 1852 in de provinciestad Ekaterinoslav.

Sinds de tsaristische tijden heeft de Joodse gemeenschap een belangrijke rol gespeeld in het leven van de stad - volgens de volkstelling van 1897 was het aandeel van de Joden in de bevolking van Ekaterinoslav 35%, of 40.000 mensen. Ondanks het feit dat in 2001 het aandeel Joden in de stadsbevolking slechts 0,4% bedroeg (13,7 duizend mensen, volgens Chabad  - 50 duizend mensen), is hun invloed op het stadsleven zeker aanwezig: onder de leden van de Joodse gemeenschappen zijn de rijkste mensen in de Dnjepr en Oekraïne, oligarchen en zakenlieden, in het bijzonder Igor Kolomoisky, Gennady Bogolyubov, Victor Pinchuk.

In 2012 werd 's werelds grootste joodse centrum "Menorah" met een oppervlakte van 122 duizend vierkante meter in het stadscentrum geopend met de nabij gelegen synagoge "Golden Rose".

Tot de beroemdste religieuze gebouwen van de stad behoren de Transfiguratiekathedraal, de Kerk van de Kruisverheffing, de Sint- Nicolaaskerk in Kodak en de Sint-Jozefkerk.

Architectuur

De stad kent veel gebouwen uit de Sovjet periode. Ook zijn er een paar flatgebouwen met meer dan 25 verdiepingen. Per hoofd van de bevolking is het gebied van groene gebieden en plantages 134 m2 - een van de hoogste percentages in Oekraïne. Binnen de stad is er een botanische tuin, natuurlijke en kunstmatige bosparken, waarvan 2 parken - monumenten van landschapskunst uit de 18e eeuw.

Sport

Stadion FC Dnipro

De stad staat bekend om het voetbalteam van Dnipro, dat werd opgericht in 1918 en tweemaal het USSR-kampioenschap won in 1983 en 1988, de USSR-beker won in 1989. Finalist van de Europa League 2014/2015. Kwartfinalist van de Champions League (Europees Champions Cup) 1985, 1990. Na de resultaten van het seizoen 2016/2017 stopte FC Dnipro met spelen in de Premier League.

Voetbalclub "Dnipro" was een zilveren medaillewinnaar van het Kampioenschap van Oekraïne - 1993, 2014, bronzen medaillewinnaar - 1992, 1995, 1996, 2001, 2004, 2015, 2016. Finalist van de Beker van Oekraïne - 1995, 1997, 2004.

Het eerste stadion van Dnipro was het stadion "Stal" , gebouwd in 1939. In 1966 werd het Meteor Stadium geopend. Het nieuwe stadion, Dnipro-Arena, werd in 2008 gebouwd op de plaats van het voormalige Metallurg-stadion. Daarnaast heeft de stad stadions "Dnipropress", "Locomotive", "Montazhnik", "Slavutych", "Labor Reserves" en anderen. Ook het sportcomplex Meteor is bekend .

Football Club "Dnipro-1"  is een Oekraïense voetbalclub uit de stad Dnipro , opgericht op 10 maart 2017.  Hij speelt sinds het seizoen 2019/20 in de Oekraïense Premier League.

Basketbalclub "Dnipro" - winnaar van de Super League Cup 2011, 2015. Waterpoloclub "DNU-Dnipro" speelt in het herenkampioenschap van Oekraïne. De naam van de club werd gegeven door Oles Honchar University, waarvan het zwembad een sportbasis is voor de club. In 2012 kreeg de club een professionele status.

Rugbyclub "Dnipro" speelt in de Premier League , ook wel bekend als de Dnieper Rockets .

Luchtvaart- en sportclub "Dnipro" is gebaseerd op het vliegveld van Kamyanka. De club leidt piloten, zweefvliegtuigen-piloten en parachutisten op. Op basis van de clubbijeenkomsten van nationale teams in zweefsporten van de USSR en Oekraïne, wedstrijden in luchtvaartsporten, werden herhaaldelijk nieuwe zweefuitrustingen gehouden. Tot de beroemdste piloten van de stad behoren Maria Dolina, Anatoliy Brandis en Georgy Parshin.

Panorama van Dnipro

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dnjepropetrovsk&oldid=708740"