Dominica

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemenebest Dominica
Commonwealth of Dominica

Flag of Dominica.svg Dominica-arms.PNG Dominica locator map.png

Hoofdstad Roseau
Aantal inwoners 72.000 (2021)
Oppervlakte 751 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Charles Savarin (sinds 2013)
Premier Roosevelt Skerrit (sinds 2004)
Godsdienst Christendom (94,4%)
Traditionele religies (3%)
Overig (1,7%)
Geen religie (0,9%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied Isle of Beauty, Isle of Splendour
Nationale feestdag 3 november
Landcode DMA

Dominica is een land en eiland in Midden-Amerika. Dominica ligt tussen de eilanden Martinique en Guadeloupe tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. De hoofdstad van Dominica is Roseau en de officiële taal is Engels. De meerderheid van het volk is rooms-katholiek. Het eiland behoort tot de Kleine Antillen. Dominica moet niet verward worden met de Dominicaanse Republiek, dat een stuk noordelijker ligt en een stuk groter is.

Het eiland werd oorspronkelijk ontdekt door Christoffel Columbus in 1493. Het eiland werd vervolgens door de Fransen gekoloniseerd. Na de Zevenjarige Oorlog kwam het eiland in 1763 onder de Britten. Uiteindelijk werd Dominica in 1978 onafhankelijk. Dominica is een republiek en men betaalt er met de Oost-Caribische dollar. Het eiland is onderdeel van de Gemenebest van Naties, een samenwerkingsverband tussen voormalige Britse koloniën. Dominica haalt vooral zijn inkomsten binnen door toerisme.

Geschiedenis

Prehistorie en ontdekking

Dominica werd oorspronkelijk bewoond door de Arawakken; een volk dat op veel van de Caribische eilanden leefde. Later kwamen ook de Cariben, een ander volk. De Cariben gaven het eiland de naam Wai‘tu kubuli (lang is haar lichaam). De Cariben verjoegen uiteindelijk de Arawakken. Het eiland werd door Christoffel Columbus ontdekt op 3 november 1493. Hij vernoemde het eiland naar de dag waarop hij ontdekte, zondag (Dominica in het Spaans). De Spanjaarden zette geen kolonie op het eiland, aangezien er geen goud aanwezig was.

In 1632 claimde een Franse handelsmaatschappij Compagnie des Îles de l'Amérique (Companie van de Amerikaanse eilanden) Dominica, maar ook zij zette geen kolonie op het eiland op. Tussen 1642 en 1650 bezocht de Fransman Raymond Breton het eiland vaak. Frankrijk en Groot-Brittannië hadden ondertussen afgesproken het eiland niet te koloniseren. Officieel was Dominica een neutraal gebied, maar werd toch vaak door de Fransen en Britten bezocht.

De haven van Dominica

Kolonie van Frankrijk

In 1690 zetten de Fransen hun eerste kolonie op Dominica op. Houthakkers van Guadeloupe en Martinique kwamen naar het eiland om hout te hakken. Ook brachten zij de eerste Afrikaanse slaven naar Dominica. In 1727 vestigde de Franse overheid zich op het eiland, waardoor Dominica officieel een Franse kolonie werd. De Fransen gebruikte het eiland voor het verbouwen van suikerbieten. Later werd koffie het belangrijkste product op het eiland. Hierdoor werden voor meer slaven uit Afrika ingevoerd om op de koffieplantages te werken.

Tijdens de Zevenjarige Oorlog bezetten de Britten het eiland in 1761. Frankrijk was de grote verliezer van de oorlog en de Britten waren de grote winnaar. In 1763 werd besloten dat Dominica een Britse kolonie werd en Frankrijk droeg het eiland over aan de Britten.

Britse overheersing

Een linnenmarkt op het eiland

In 1778 vielen de Fransen het eiland aan tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Aangezien de bevolking grotendeels Frans was, wisten de Fransen het eiland makkelijk in te nemen. In 1783 werd het eiland teruggegeven aan de Britten. Later probeerden de Fransen het eiland in 1795 en nog een keer in 1805 in te nemen. Beide pogingen faalden en bij de invasie van 1805 brandde de hoofdstad Roseau af.

De Britten schaften de slavernij op het eiland af in 1834. Het eiland werd vanaf 1838 bestuurd door voormalige slaven; wat toen erg bijzonder was. De voormalige slaven wilden meer inspraak. De Britten zagen dit als bedreiging en vervingen het bestuur door een nieuw bestuur, dat voor de helft werd aangewezen door de Britten. In 1871 werd het eiland onderdeel van de Britse Benedenwindse Eilanden, waarna de rechten van de voormalige slaven wegvielen. In 1896 werd Dominica een kroonkolonie.

Dominica werd in 1958 onderdeel van de West-Indische Federatie, die al weer vrij snel ophield te bestaan. Dominica werd hierna een aparte kroonkolonie van het Verenigd koninkrijk.

Onafhankelijkheid

De schade na orkaan Maria

Op 3 november 1978 werd het eiland onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Dominica was nu een zelfstandig land. In 1979 werd het eiland getroffen door orkaan David, waarbij 75% van de huizen verwoest werden. Dit zorgde er o.a. voor dat het economisch slecht ging met het eiland, maar later dat jaar groeide de economie weer. In 1980 verkozen de Dominicanen de eerste vrouwelijke premier van hun land, Eugenia Charles. In haar eerste jaar waren er twee onsuccesvolle staatsgrepen. Charles speelde een belangrijke rol bij de Amerikaanse invasie van Grenada.

In de jaren 1980 groeide de economie, maar door mislukte oogsten kromp de economie weer in de jaren 1990. In 2017 werd het eiland getroffen door orkaan Maria, waardoor Dominica zo goed als verwoest werd.

Geografie

Landschap

Dominica ligt ingeklemd tussen de Caribische Zee en Atlantische Oceaan. Het eiland is 47 kilometer lang en 26 kilometer wijd. Dominica wordt vaak het Natuureiland van de Cariben genoemd, aangezien er veel verschillende planten en dieren leven. Dominica bestaat nog voor een groot deel uit regenwoud. Ook is de op een na grootste heetwaterbron ter wereld, Boiling Lake, aanwezig op het eiland. Het eiland kan in tweeën worden gedeeld; het oosten is het natte gedeelte en het westen het droge gedeelte. Dominica is ontstaan door vulkanisme. Er zijn verschillende vulkanen op het eiland, waaronder Morne aux Diables, Morne Diablotins en Morne Trois Pitons. Het nationaal park Morne Trois Pitons bestaat uit regenwoud met kenmerken van een vulkaanlandschap. Het nationaal park staat daarom ook op de werelderfgoedlijst. Daarnaast heeft het eiland nog meer nationale parken en bovendien 365 rivieren.

De meeste inwoners wonen in de twee steden op het eiland; de hoofdstad Roseau in het zuiden en Portsmouth in het noorden. Daarnaast wonen er nog een aantal mensen aan de kusten. De meeste inwoners wonen niet in de binnenlanden.

Klimaat

Het strand van Dominica

Dominica heeft een tropisch klimaat, waardoor het eiland met hoge temperaturen en veel neerslag te maken heeft. De temperaturen schommelen weinig door het jaar heen; het is er dus bijna altijd warm. Daarnaast heeft Dominica te maken met orkanen. Dominica is orkanen gewend, dus de meeste orkanen richten geen tot weinig schade aan. In 1979, 2007, 2015 en 2017 was er echter wel veel schade. In 2017 kwam orkaan Maria aan land en het eiland was zo goed als verwoest. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland hebben toen geholpen met de heropbouw van het eiland. De overheid van Dominica heeft toen besloten het geld te gebruiken om het land "orkaanproef" te maken. Dominica zou hierdoor het eerste land ter wereld worden dat orkaanproef is.

Flora en fauna

Dominica staat onder toeristen bekend om zijn natuur. Het eiland bestaat voor een groot deel uit nationale parken. Diersoorten die op andere Caribische eilanden zijn uitgestorven, komen nog wel op Dominica voor. De keizeramazone, de nationale vogel van Dominica, komt enkel op Dominica voor. Deze vogel is ook te zien in het wapen en op de vlag van het land. Ook de roodkeelamazone komt enkel nog op Dominica voor. Beide vogels zijn beschermd, maar worden door houtkap nog steeds bedreigd. Dominica heeft daarnaast 4 soorten slangen en 11 soorten leguanen.

Op het eiland leven daarnaast 195 soorten vogels. In de wateren om Dominica komen daarnaast verschillende soorten dolfijnen en walvissen voor. Het spotten van walvissen is iets dat veel toeristen op Dominica komen doen.

Bevolking

Zicht op Roseau

Bevolkingsgroepen

De meeste Dominicanen hebben een Afrikaanse migratieachtergrond (86,6%). Zij zijn de afstammelingen van de voormalige slaven op het eiland of zijn later naar het eiland gekomen. 9,1% heeft zowel een Afrikaanse als Europese migratieachtergrond; zij zijn de kinderen van Europese migranten die later kinderen kregen met Dominicanen met een Afrikaanse migratieachtergrond. 2,9% van de bevolking bestaat uit inheemse inwoners van het eiland. Dominica heeft een vrij jonge bevolking en de gemiddelde leeftijd is 34 jaar. Het land heeft te maken met een lichte groei van de bevolking. Toch vertrekken veel Dominicanen naar het buitenland voor een betere baan.

Talen

De enige officiële taal op Dominica is het Engels. Het Engelse dialect op Dominica is vergelijkbaar met dat van andere Caribische eilanden. De meeste inwoners kunnen Engels verstaan. Er is een minderheid die het Frans als moedertaal heeft. Dit zijn voornamelijk migranten van Guadeloupe en Martinique. Dominica is ook lid van La Francophonie; een samenwerking tussen verschillende Franstalige landen. Het Frans is niet officieel op Dominica, maar veel Dominicanen kunnen Frans. Het Engels en Frans hebben elkaar hierdoor ook beïnvloed door leenwoorden. Ook zijn de twee talen vermengd met inheemse talen.

Religie

De bevolking van Dominica is grotendeels aanhanger van de rooms-katholieke kerk. 61,4% van de inwoners is katholiek. Op het eiland zijn ook protestantse kerken gesticht. Zo'n 10 tot 12% van de inwoners is protestants. Kleinere geloven zijn het jodendom, de islam, het boeddhisme en het bahá'í-geloof. Slechts een heel klein percentage is ongelovig.

Politiek

Staatsinrichting

Dominica is een democratie en een republiek. Het staatshoofd van Dominica is een president, sinds 2013 Charles Savarin. De president wordt om de vijf jaar gekozen door het parlement. Naast de president is er ook nog een premier. De premier is meestal de leider van de grootste politieke partij in het parlement. De president wijst de premier en andere ministers aan. De president heeft niet echt politieke macht en het aanwijzen is slechts symbolisch. De premier en ministers vormen samen de regering, die verantwoordelijk is door het dagelijkse bestuur van het land.

Het parlement van Dominica bestaat uit één kamer van 31 leden. 21 leden worden om de vijf jaar gekozen door de bevolking in verkiezingen. 9 leden worden gekozen door de president, waarvan 5 leden bij de grootste partij moeten horen en 4 bij de andere partij moeten horen. Het 32e lid is de voorzitter, die wordt gekozen door het parlement zelf. Dominica heeft slechts twee grote politieke partijen, namelijk de Arbeiderspartij (Labour Party) en de Verenigde Arbeiderspartij (United Workers' Party).

Bestuurlijke indeling

Dominica, administrative divisions - en - monochrome.svg

Dominica is verdeel in 10 parishes. Deze parishes zijn:

Internationale politiek

Dominica is lid van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de CARICOM. Dominica heeft zelf geen leger. De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor de bescherming van het eiland, wat via een verdrag is vastgelegd. Dominica had daarnaast nog een conflict met Venezuela. Beide landen claimden de Islas de Aves, die overigens dichter bij Dominica liggen dan bij Venezuela. In 2013 gaf Dominica haar claim op de eilanden op, toen de minister-president verklaarde dat de eilanden bij Venezuela hoorden.

Het land heeft voor de rest geen conflicten. Het heeft goede banden met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vooral met de Franse gebieden Martinique en Guadeloupe. Het land heeft wereldwijd zes ambassades. Deze liggen zijn voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, de Volksrepubliek China, Cuba en de Verenigde Arabische Emiraten. China, Brazilië, Venezuela en Cuba hebben een ambassade in Dominica. Daarnaast hebben nog een klein aantal landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, een consulaat in Dominica.

Verkeer en vervoer

Dominica beschikt over twee vliegvelden; Douglas-Charles Airport in het noorden en Canefield Airport in het zuiden. Beide vliegvelden zijn bedoeld voor regionale vluchten naar Barbados, Guadeloupe, Martinique en Puerto Rico. Dominica heeft geen internationale luchthaven. Een vlucht naar Dominica vanuit Nederland of België gaat via het vliegveld van Puerto Rico, waar men moet overstappen. Dominica's wegen lopen vooral langs de kusten. Het land beschikt over slechts twee snelwegen. De eerste loopt tussen Portsmouth en Roseau, de tweede gaat van Portsmouth naar Douglas-Charles Airport. een rit tussen Portsmouth en Roseau duurt ongeveer 45 minuten.

Daarnaast doet Dominica veel aan groene energie. De meeste energie komt van zonne-energie en waterkracht. De Dominicaanse overheid investeert ook in geothermische energie.

Economie

Een lokale markt op Dominica

In Dominica betaalt men met de Oost-Caribische dollar. Met deze munteenheid wordt ook in andere landen betaald, waaronder Grenada en Saint Kitts en Nevis. Oorspronkelijk was Dominica afhankelijk van de landbouw. Vooral bananen waren een belangrijk exportproduct en zijn dit no altijd. Later werden ook koffie, bloemen, aloe vera's en tropisch fruit, waaronder mango en papaja, op het land verbouwt. Deze producten waren bedoeld voor de export naar voornamelijk Europa. Tegenwoordig zijn vooral het toerisme en de financiële sector belangrijk. Dominica is een financieel centrum aan het worden in de regio. Veel banken en bedrijven vestigen zich op Dominica, aangezien Dominica lage belastingen heeft. Dominica is dus een belastingparadijs. Buitenlandse bedrijven betalen in Dominica geen belasting. Voornamelijk internetbedrijven vestigen zich op Dominica. Dominica heeft overigens wel een deal met Polen om informatie uit te wisselen met dat land.

Toerisme is ook belangrijk voor het eiland. Veel toeristen komen voornamelijk naar Dominica voor de natuur. Het eiland heeft weinig stranden en veel dichte natuur. Hierdoor is er minder toerisme op het eiland dan op andere Caribische eilanden. Vooral natuurliefhebbers, wandelaars en duikers komen naar het eiland. Ook leggen veel cruiseschepen aan in de haven van Roseau.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dominica&oldid=740777"