Donald Trump

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Donald Trump
Donald Trump official portrait.jpg
Donald Trump (2017)
Naam voluit Donald John Trump
Geboren 14 juni 1946
Geboren te Queens, New York
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Melania Trump
Relatie met
Partij Republikeinen
Religie Presbyteriaans
Stroming
Functie 45e president van de Verenigde Staten (2017-2021)
Aantreden 20 januari 2017
Aftreden 20 januari 2021
Voorganger Barack Obama
Opvolger Joe Biden
Functie(s)
45e president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

Donald John Trump (Queens, 14 juni 1946) was de 45e president van de Verenigde Staten tussen 2017 en 2021. Daarnaast is hij ook nog miljardair, vastgoedmagnaat, ondernemer, schrijver (niet zelf, maar met behulp van ghostwriters) en televisiepersoonlijkheid. Trump behoort op dit moment tot de Republikeinse Partij, maar in het verleden heeft hij geregistreerd gestaan als Democraat of als onafhankelijke kiezer (dus niet aan een partij gebonden).

Trump was voor zijn presidentschap al een bekend persoon in de Verenigde Staten. Hij was de leider van The Trump Organization en had tevens zijn eigen televisieprogramma The Apprentice. Trump wilde al verschillende keren vóór 2015 de Amerikaanse politiek in. In 2015 stelde hij zich kandidaat voor de Republikeinse Partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016. Hij werd uiteindelijk gekozen tot de Republikeinse kandidaat en moest het opnemen tegen de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Op 8 november 2016 werd hij gekozen tot president en werd op 20 januari 2017 officieel beëdigd. Trump is hiermee de opvolger van president Barack Obama.

Over Trump zijn diverse meningen, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Daarnaast gebruikt Trump vaak het sociale mediaplatform Twitter om zijn mening over iets te uiten. Hij staat bekend om zijn uitspraken Make America Great Again (Maak Amerika weer groots) en We're gonna build a wall and Mexico is gonna pay for it (We gaan een muur bouwen, waar Mexico voor gaat betalen). Trump is tegen illegale immigratie (wat voornamelijk gebeurt uit Latijns-Amerika), klimaatmaatregelen en dat bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen. Aan de ene kant heeft Trump de band met Noord-Korea verbeterd, wist de leider van IS te doden en sprak zich uit voor de demonstranten in Hongkong. Aan de andere kant kreeg Trump te maken met #MeToo-beschuldigingen, een vermeende hulp van Rusland bij de verkiezingen en er werd zelfs een poging tot afzetting gedaan tegen Trump (wat niet gelukt is).

Trump verloor de verkiezingen van 2020, waarna hij in 2021 werd opgevolgd door president Joe Biden. In de laatste dagen van zijn presidentschap werd er nog een twee afzettingsprocedure tegen Trump gestart, na de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. Trump werd vrijgesproken in de Senaat, mede doordat Biden tegen die tijd al president was. Trump stelt nog steeds, zonder bewijs, dat de verkiezingen gefraudeerd waren.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Donald Trump werd geboren in de New Yorkse wijk Queens. Hij is de zoon van Fred Trump en Mary Anne MacLeod. Trumps voorouders waren Duits en kwamen uit Kallstadt, een plaats in Beieren. Trumps opa emigreerde in 1885 naar de VS en werd daar al snel een succesvol zakenman. De Duitse familienaam Trumpf werd veranderd in het Engelse Trump. Trumps ouders trouwden in 1936.

Trump in 1964

Toen Trump in Jamaica Estates, een wijk in Queens, woonde, ging hij naar The Kew-Forest School in Forest Hills. Daar was de vader van Trump bestuurslid. Op zijn 13e werd hij geschorst wegens slecht gedrag. Hij ging naar de New York Military Academy, een militaire school. Nadat hij deze school had afgemaakt, ging hij naar de universiteit van Fordham in The Bronx, een stadsdeel van New York. Vervolgens studeerde hij op de Universiteit van Pennsylvania, aan de hoog aangeschreven Wharton School of Finance. In 1968 maakte hij daar zijn studie af.

Donald Trump is in totaal drie keer getrouwd. Hij heeft vijf kinderen en acht kleinkinderen. Hij is presbyteraan.

De oudste broer van Trump, Fred, stierf in 1981 op 43-jarige leeftijd. Een van zijn zussen, Maryanne, is lid van het Hof van Beroep voor het 3e circuit.

Zakelijke carrière

Hij begon bij het bedrijf van zijn ouders dat huizen verhuurde in de New Yorkse boroughs (stadsdelen) Brooklyn, Queens en Staten Island. In 1971 verhuisde Trump naar Manhattan.

In 1973 was hij verdachte van een inbraak in de Fair Housing Act.

Donald Trump is oprichter van The Trump Organization en van de Trump Entertaiment Resorts. In New York heeft hij zijn eigen wolkenkrabber, de Trump Tower.

Eerste politieke activiteiten

Trump had weinig politieke ervaring. Gedurende zijn leven is hij lid geweest van zowel de Democratische Partij als de Republikeinse Partij. Hij heeft aan zowel de Democraten als de Republikeinen geld gedoneerd en soms zelfs op hetzelfde moment aan beide. Sinds 2009 doneerde Trump enkel nog geld aan de Republikeinen en werd datzelfde jaar lid van de partij. Trump sprak openlijk zijn mening uit sindsdien. Hij twijfelde in 2011 aan het staatsburgerschap van de Amerikaanse president Barack Obama. Obama was de eerste Afro-Amerikaanse president. Hij zou volgens Trump geboren zijn in Nigeria, waardoor hij geen president zou kunnen zijn. Volgens de Amerikaanse grondwet moet een president namelijk altijd in de VS geboren zijn. Hij riep Obama op om zijn geboorteakte vrij te geven, wat hij twee dagen later ook deed. Obama zelf is trouwens in de staat Illinois geboren.

Trump wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen van 1988, 2004 en 2012, maar haakte af. Ook wilde hij in 2006 en 2014 gouverneur van New York worden. In 2000 was hij kandidaat voor de Reform Party bij de presidentsverkiezingen. De Reform Party is een politieke partij die zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis wil. Trump verloor de verkiezingen, aangezien de presidentsverkiezingen meestal tussen de Democraten en Republikeinen gaan.

Presidentsverkiezingen van 2016

Trump op z'n presidentiële campagne

Trump stelde zich op 16 juni 2015 kandidaat voor de Republikeinen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016. Aanvankelijk werd zijn kandidaatschap niet heel serieus genomen in de media, maar uit een peiling van 9 juli 2015 bleek dat Trump de grootste aanhang onder de Republikeinse kandidaten had. Aanvankelijk werd gedacht dat Jeb Bush de hoogst scorende kandidaat zou zijn, maar Bush stond slechts op de tweede plaats. Trump haalde al snel de voorverkiezingen in South Carolina en New Hampshire. Alleen in Iowa werd hij ingehaald door Ted Cruz. Hij schakelde Cruz definitief uit met de voorkiezingen in Indiana op 3 mei 2016. Hiermee was Trump de enige overgebleven kandidaat.

Tijdens zijn campagne werd Trump bekend met zijn spreuk Make America Great Again. Trump wilde Amerika weer groots maken. Volgens Trump had Amerika haar toppositie in de wereld verloren en werd ingehaald door onder meer China. Trump wilde meer banen regelen en daarnaast immigratie aan banden leggen.

President Barack Obama ontmoet Donald Trump op 10 november 2016, nadat Trump de verkiezingen had gewonnen.

Op 18 juli 2016 hield zijn vrouw Melania een speech, die exact hetzelfde was als die van Michelle Obama in 2008. Midden augustus maakte Trump een val in de peilingen en werd ingehaald door Hillary Clinton. Op 1 oktober 2016 publiceerde The New York Times een artikel waarin Trump werd beschuldigt van belastingontwijking. Op 7 oktober publiceerde The Washington Post een artikel waarin Trump van seksueel wangedrag beschuldigd werd. Na dit laatste artikel zegden 150 Republikeinse politici de steun in Trump op, onder wie de invloedrijke John McCain. Trump bood zijn excuses aan. Trump zou in 2001 tijdens een missverkiezing een model hebben betast. Hier was een filmpjes van gemaakt, waardoor Trump een vrije val in de peilingen maakte.

Veel mensen verwachten hierdoor Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen, maar tegen de verwachtingen in won Trump die. Er zijn verschillende redenen waarom dit zou is, maar een vaak genoemde is het aantal banen dat Trump beloofde. Amerika kwam net uit de economische crisis en veel mensen waren nog altijd werkloos. Hoewel Clinton onder meer beter onderwijs en betere gezondheidszorg beloofde, waren veel Amerikanen bang dat haar maatregelen tegen klimaatverandering voor minder banen in de auto-industrie zouden zorgen. Trump won de staten die belangrijk waren voor de auto-industrie. Trump won 30 staten, terwijl Clinton er 20 won. Clinton won echter wel de "popular vote" (oftewel ze behaalde meer stemmen), maar deze telt tijdens de verkiezingen niet mee.

Presidentschap (2017-2021)

Trump op staatsbezoek in China

Op 20 januari 2017 werd Trump beëdigd als president. Hij benadrukte dat hij Amerika op de eerste plek zou zetten (America first). Tijdens de beëdiging zouden er op de National Mall in Washington D.C. minder mensen staan dan bij de beëdiging van Obama. Volgens Trump zou dit onjuist zijn. In de eerste vijf dagen van zijn presidentschap gaf hij de opdracht voor het bouwen van een muur met Mexico en stelde een inreisverbod in voor zeven islamitische landen. Dit laatste verbod moest in maart na een uitspraak van de rechtbank weer worden teruggetrokken.

De grensmuur schoot de Mexicaanse president in het verkeerde keelgat. Hij betreurde de bouw, maar zei ook dat Mexico niet voor de muur zou betalen. Trump kreeg het niet alleen met Mexico, maar ook met Canada aan de stok. Trump uitte kritiek op het prijsbeleid van Canada voor zuivelproducten. Trump wilde het NAFTA-verdrag tussen de VS, Mexico en Canada heronderhandelen. Op de G7-top in 2018 wilde Trump alle invoerrechten tussen de zeven lidstaten schrappen, wat tot verbazing leidde. EU-leider Donald Tusk zei dat Trump hiermee de internationale handel zou verstoren. Ondertussen was Trump ook bezig met een handelsoorlog met de Europese Unie en China, waarmee de landen elkaar steeds extra invoerrechten oplegden. Trump had ook de invoerrechten voor aluminium met 25% verhoogd. De Canadese premier Justin Trudeau noemde dit bijna beledigend.

Trump ontmoet Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea.

Trump uitte kort na zijn presidentschap lof uit voor de rechts-populistische regeringen van Polen, Hongarije, Italië en zelfs voor China. De band tussen Trump en China was wisselend. Aan de ene kant noemde bij de Chinese president een geliefde en sterke leider, maar aan de andere kant had hij kritiek op het economisch beleid. Ook had hij kritiek op hoe China omging met de protesten in Hongkong. Hongkong heeft namelijk zelfbestuur en democratische rechten, die de Chinese regering probeerde in te perken. Na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus gaf Trump ook China de schuld. Ondertussen verbeterde Trump de band met Noord-Korea. Hij ontmoette Kim Jong-un diverse malen en was de eerste Amerikaanse president die Noord-Korea bezocht (hij stapte de grens over voor een paar minuten). Trump wilde voorkomen dat Noord-Korea nucleaire raketten kon maken, maar de onderhandelingen vielen uiteindelijk in het water.

Trump op staatsbezoek in België

Daarnaast erkende Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en presenteerde een nieuw plan om het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen, maar de Palestijnen zeiden dat ze het plan niet accepteerde. Onder Trump werd de leider van Islamitische Staat vermoord. Ook trok hij de Amerikaanse troepen terug uit Syrië, waardoor Turkije een Syrisch grondgebied innam. Onder Trump verslechterde ook de band met Iran, aangezien Trump het atoomakkoord tussen de VS en Iran beëindigde. Begin 2020 maakte Trump bekend dat hij Iran wilde binnenvallen, maar toch op het laatste moment afzegde. Trump liet wel de Iraanse generaal Qassem Soleimani vermoorden.

In de Verenigde Staten zelf groeide de economie onder Trump. Volgens veel supporters kwam dat door de maatregelen van Trump, maar volgens de Democraten door de maatregelen van Obama. Ondertussen wilde Trump Obamacare afschaffen en vervangen door "iets wat beter is". In 2020 maakte Trump ook "Obamagate" bekend. Obama zou zijn macht hebben misbruikt, maar het is onduidelijk door middel van wat. Ondertussen werd Trump door de #MeToo-beweging van seksueel wangedrag beschuldigd. Trump heeft namelijk vriendschappen gehad met onder meer Harvey Weinstein en Jeffery Epstein. Epstein werd kort nadat hij werd opgepakt dood in zijn cel gevonden onder verdachte omstandigheden. Ook was er een groot onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen, waardoor Trump gewonnen zou hebben.

Eerste afzettingsprocedure

Het Huis van Afgevaardigden stemt over de afzetting van Trump.

Onder meer na de MeToo-beschuldigingen, de Rusland-affaire en Epstein-affaire hadden veel politici, voornamelijk van de Democratische Partij, gepleit om Trump af te zetten. Door de Amerikaanse geschiedenis is er slechts vier keer zo'n procedure gestart en geen één keer was deze succesvol. De laatste keer was tegen president Bill Clinton. Politici die onder meer de afzettingsprocedure tegen Trump wilden starten waren voornamelijk Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Alexandria Ocasio-Cortez.

De aanleiding voor de afzettingsprocedure was een telefoongesprek tussen Trump en Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne. Trump wilde informatie over de zoon van Joe Biden en dreigde met het stoppen van de hulp aan Oekraïne. Biden werd toen gezien als de meest waarschijnlijke Democratische kandidaat tegen Trump bij de verkiezingen van 2020. Op 24 september 2019 opende Nancy Pelosi, de spreker van het Huis van Afgevaardigden namens de Democraten, de afzettingsprocedure. Volgens Pelosi had Trump zijn macht misbruikt en zich in de verkiezingen gemengd. Trump zelf noemde de procedure een heksenjacht.

Over de afzettingsprocedure was veel te doen. Het Witte Huis wilde er niet aan meewerken. Op 10 december 2019 maakten de Democraten hun bezwaren bekend. Een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden beschuldigde Trump, waardoor de procedure doorging naar de Senaat. In de Senaat weigerde een meerderheid om getuigen te horen. Uiteindelijk stemde een meerderheid tegen de afzettingsprocedure. Alle Democraten en de Republikein Mitt Romney stemden tegen, maar dit was niet genoeg voor een meerderheid. Op 5 februari 2020 werd Trump vrijgesproken.

Coronapandemie en Black Lives Matter-protesten

Trump houdt de Bijbel vast na een toespraak over de protesten tegen politiegeweld.

Na de afzettingsprocedure kreeg Trump te maken met de wereldwijde pandemie van het coronavirus. Trump beschuldigde China en later ook de Europese Unie, maar uiteindelijk kwam het coronavirus in de Verenigde Staten terecht. Trump wilde aanvankelijk niets weten over een lockdown, aangezien dit de economie zou schaden en mensen met Pasen niet naar de kerk zouden kunnen. Trump steunden later protesten tegen de lockdown en stapte ook uit de Wereldgezondheidsorganisatie, want China zou te veel invloed hebben.

Tijdens de coronacrisis braken ook protesten uit tegen de dood van George Floyd. Floyd was een Afro-Amerikaanse man, die door politiegeweld om het leven kwam. Trump zei de politie te blijven steunen. Dit leidde mede tot grotere protesten. Veel Afro-Amerikanen en ook Latino's voelden zich niet op hun gemak onder Trumps regering. De protesten gingen voornamelijk over racisme en discriminatie waar veel Afro-Amerikanen nog altijd de dupe van zijn. Daarnaast verplaatste de discussie zich ook naar de standbeelden van slavenhouders en Trumps controversiële uitspraken. Trump dreigde het leger in te zetten tegen de protesten, maar wilde ook een oplossing bedenken. Beide is nog niet gelukt.

Door de aanpak tijdens de coronacrisis en de protesten blijkt uit de peilingen dat slechts zo'n 35% van de Amerikanen tevreden is met het beleid van Trump volgens de Amerikaanse nieuwszenders. Trump had enkele opvallende uitspraken over het coronavirus. Zo weigerde hij een mondmasker te dragen, maar deed dit uiteindelijk toch. Op 2 oktober 2020 werd bekend dat Trump zelf het coronavirus had opgelopen tijdens en werd uit voorzorg overgebracht naar een militair ziekenhuis.

Verkiezingen van 2020 en tweede afzettingsprocedure

De uitslag van de verkiezingen van 2020

Trump was de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020. Naast Trump waren er niet echt andere belangrijke kandidaten. Bij de voorverkiezingen behaalde hij steeds meer dan 90% over de andere Republikeinse kandidaten. Na de verkiezingen van 2020 waren de Democraten daarentegen verdeeld, wat ook tijdens de voorverkiezingen te merken was. Uiteindelijk kozen zij voormalig vicepresident Joe Biden als hun kandidaat. Biden beschuldigde Trump onder meer van het slecht afhandelen van het coronavirus en de antiracismeprotesten. Ook vond hij dat Trump zich niet-presidentieel zou gedragen. Trump daarentegen had kritiek op de leeftijd van Biden en zijn beleid als vicepresident onder Barack Obama. Het eerste debat tussen de twee werd daarom ook gekenmerkt doordat beide kandidaten elkaar steeds onderbraken. Kort na het debat werd bekend dat Trump het coronavirus had opgelopen. Men wilde het debat online houden, maar Trump wilde dit niet. In plaats daarvan hielden beide presidenten een speech op televisie op hetzelfde moment. Het derde debat ging wel door en verliep een stuk rustiger.

Op 3 november 2020 vonden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Waar de Democraten hadden opgeroepen om via de post te stemmen (waar mogelijk), had Trump de Republikeinen opgeroepen alleen in het stemlokaal te stemmen. In sommige staten waren de poststemmen al van tevoren geteld, terwijl ze in andere staten pas na afloop geteld werden. Aan het einde van de avond waren nog niet genoeg stemmen geteld om een definitieve winnaar aan te wijzen. De dagen erna werden de stemmen doorgeteld, waarbij uiteindelijk bleek dat Joe Biden de winnaar werd. Trump besloot echter de uitslagen aan te vechten in de staten Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Georgia. Volgens hem hadden de Democraten grootschalige verkiezingsfraude gepleegd, hoewel er hier geen bewijs voor was. Hierdoor kwamen er een reeks van rechtszaken, waaronder bij het Hooggerechtshof, die alle mislukten. Vervolgens vroeg Trump het Kiescollege om de uitslag niet te erkennen, dat het ook weigerde.

Op 6 januari 2021 besloten een aantal pro-Trumpaanhangers het Capitool (het Amerikaans parlementsgebouw) te bestormen, na een oproep van Donald Trump op Twitter. Trump sprak de menigte toe aan de achterkant van het Witte Huis en riep op om samen naar het Capitool te lopen. Hierna liepen vele supporters naar het Capitool en drongen het gebouw binnen. De reden van de bestorming was het aannemen van de verkiezingsuitslag door het Amerikaans Congres, iets dat normaal alleen symbolisch is. Verschillende Republikeinen, waaronder senator Ted Cruz, besloten tegen de uitslag te stemmen, maar de dit was slechts een kleine minderheid. Volgens de president zou Mike Pence als vicepresident de macht hebben om de verkiezingsuitslag af te keuren, maar grondwettelijk kan dit niet. President elect Joe Biden riep uiteindelijk Trump op in een toespraak om de bestorming te veroordelen en zijn supporters weg te halen; wat Trump vervolgens deed. Trump werd hierna geblokkeerd op Twitter, Instagram, YouTube en Facebook.

Na de bestorming riepen vele parlementsleden op om Trump opnieuw af te zetten. Nancy Pelosi, spreker van het Huis van Afgevaardigden, startte de afzettingsprocedure, die aangenomen werd in het Huis van Afgevaardigden. Alle Democratische afgevaardigden en tien Republikeinse afgevaardigden, waaronder Liz Cheney (Wyoming), stemden voor. In de Senaat stemden 57 senatoren voor de afzetting van Trump en 43 tegen. Alle 50 Democratische senatoren stemden voor en ook 7 republikeinen stemden voor, waaronder Mitt Romney (Utah), Lisa Murkowski (Alaska) en Susan Collins (Maine). Hierdoor haalde de afzetting niet de twee derde meerderheid, waardoor Trump niet werd afgezet. Biden was toen al aangetreden als de nieuwe president.

Na zijn presidentschap

Trump geeft nog steeds regelmatig speeches

Trump hielt ook na zijn presidentschap vol dat de verkiezingen gefraudeerd waren. Volgens Trump zou hij hebben gewonnen, waarmee hij veel complottheorieën heeft aangewakkerd. Trump trok naar zijn landgoed Mar-a-lago in Florida. Hier stichtte hij de Office of the Former President of the United States. Aangezien Trump op veel sociale media nog steeds geblokkeerd is, maakt hij berichten bekend via dit bureau. Meestal is dit kritiek op president Biden en zijn regering, de Democratische Partij, maar ook Republikeinse politici. Donald Trump richtte ook een eigen sociaal mediaplatform op, namelijk Truth (Waarheid). Volgens Trump wordt op deze app (bijna) niet gecensureerd. Trump heeft namelijk kritiek op sociale media als Facebook en Twitter, die gebruikers blokkeren voor het overtreden van de regels. Trump vindt dat je alles op sociale media moet kunnen zeggen.

Ook ligt Trump onder vuur vanwege verschillende rechtszaken en onderzoeken. Zo wordt zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool en zijn inmenging in de verkiezingen van 2020 onderzocht. Op 8 augustus 2022 werd zijn huis in Florida door de FBI binnengevallen. De FBI vond hier documenten die hij mee naar huis gehad genomen uit het Witte Huis. Volgens de wet moest hij deze achterlaten zodat ze opgeslagen in een archief konden worden. Andere rechtszaken gaan over dingen die hij vóór zijn presidentschap zou hebben gedaan, zoals belastingfraude en seksueel overschrijdend gedrag.

Daarnaast geeft Trump regelmatig kritiek op president Joe Biden. Dit heeft vooral te maken met de aanpak van de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne in 2022.

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trump heeft zich aangemeld om de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 te willen worden. Hij is echter niet de enige populaire kandidaat. Naast Trump meldden o.a. Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Chris Christie en Asa Hutchinson zich nog aan. Trump won de eerste voorverkiezing in de staat Iowa met 51% van de stemmen. Hierna stapten DeSantis, Ramaswamy en Hutchinson uit de race; Christie had zich al voor de voorverkiezingen teruggetrokken. Haley blijft als enige belangrijke tegenstander van Trump over, maar Trump heeft in de peilingen een voorsprong op Haley. Trump won tevens de voorverkiezingen in de staat New Hampshire met 55% van de stemmen.

Tijdens de verkiezingen dook ook de vraag op of Trump überhaupt mag meedoen aan de verkiezingen. Dit heeft te maken met zijn rol in de bestorming van het Amerikaans Capitool in 2021. Het 14e amendement (soort van artikel) van de grondwet sloot namelijk kandidaten uit die hebben deelgenomen aan een rebellie of opstand tegen de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof van Colorado gaf in december 2023 aan dat Trump volgens dit amendement niet mag meedoen aan de voorverkiezingen (en echte verkiezingen) in de staat. In andere staten lopen soortgelijke rechtszaken. Trump gaat hiertegen in hoger beroep bij het Amerikaans Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof maakte op 5 januari 2024 bekend de zaak te zullen behandelen.

In aanloop naar de verkiezingen vonden verschillende rechtszaken tegen Trump plaats. Op 30 mei oordeelde het hooggerechtshof van New York dat Trump schuldig voor 34 aanklachten. Deze aanklachten gingen onder andere over het betalen van zwijggeld en het vervalsen van bedrijfsgegevens. Zijn straf zal pas op 11 juli gehoord worden; enkele dagen voor de Republikeinse Nationale Conventie. Trump ontkent dat hij schuldig is.

Aanslag

Op 13 juli 2024 is er een aanslag op Trump gepleegd tijdens een campagnebijeenkomst in de stad Butler, Pennsylvania. Trump raakte gewond aan zijn oor. Een omstander werd gedood en twee anderen raakte zwaargewond. Ook de 20 jarige aanslagpleger Thomas Mathew Croocs werd door de bewaking (scherpschutter) doodgeschoten.

Trump als persoon

Uiterlijk en stijl

Trump in 2015

Trump heeft een heel kenmerkend uiterlijk, wat wordt nagedaan in cartoons en op televisie. Hij staat bekend om zijn geblondeerde haar en gebruinde gezicht. Soms wordt er gezegd dat zijn gezicht oranje is. Het is onduidelijk of dit zijn echte huidskleur is of dat het een bruiningsspray is. In 2018 werd namelijk een video geüpload waarin het net lijkt of het laatste het geval is. Trump zelf zegt dat deze video fake news is. Ook wordt er gesteld dat zijn haar er zo uit ziet, aangezien hij kaal wordt en het kale stuk over kamt. Sinds de jaren 1980 wordt Trump in de media vaak afgebeeld als "playboy". Dit is een rijke, succesvolle man die veel aandacht van knappe, vaak jonge vrouwen krijgt. Trump ziet zichzelf als een zelfgemaakte succesvolle miljardair met veel vastgoed (gebouwen), zoals hotels en casino's, en andere producten.

Trump staat daarnaast bekend om zijn temperament. Hij kan vaak in woede uitbarsten als iemand iets fout doet. Trump is ook moeilijk te peilen. Hierdoor zijn verschillende discussies ontstaan of hij wel geschikt was als president. Trump heeft daarnaast een aparte manier van spreken. Waar presidenten normaal erg netjes praten is dat bij Trump niet het geval. Sommige mensen vinden dit niet kunnen, terwijl andere vinden dat hij zich probeert te linken aan normale mensen. Vaak wordt zijn manier van praten ook nagedaan in de media, zoals bij Saturday Night Live en andere comedy-programma's. Hij heeft beroemde uitspraken, zoals We're gonna build a wall and Mexico is gonna pay for it (We gaan een muur bouwen en Mexico gaat daarvoor betalen). Ook geeft hij politieke tegenstanders vaak bijnamen. Zo werd Joe Biden door hem Sleep Joe (Slaperige Joe) genoemd. Elizabeth Warren kreeg de bijnamen Çrazy Elizabeth Warren (Gestoorde Elizabeth Warren) en Pocahontas. Hillary Clinton werd door hem vaak Crooked Hillary (Corrupte Hillary) genoemd.

Daarnaast was de relatie tussen Trump en de media wisselvallig. Trump had slechte banden met veel linkse en gematigde media, zoals CNN, MSMBC, The Washington Post en The New York Times. Hij bekritiseerde de media ook vaak en maakte grappen over ze. Zo noemde hij het ochtendprogramma Goodmorning Joe altijd Goodmorning Joke. De enige media waar Trump wel goede banden mee had was Fox News. Fox News werd door hem vaak als spreekbuis gebruikt en hij verscheen vaak op deze televisiezender.

Uitspraken

Trump heeft verschillende beroemde uitspraken. Hieronder een klein overzicht van de bekendste:

 • We're gonna build a wall and Mexico is gonna pay for it (We gaan een muur bouwen en Mexico gaat daarvoor betalen)
 • Make America Great Again! (Maak Amerika weer groots!)
 • My father gave me a small loan of $1 million dollars. (Mijn vader gaf me een kleine lening van 1 miljoen dollar.)
 • I was a business man...doing business. (Ik was een zakenman...die zaken deed)
 • Lock her up! Lock her up! Lock her up! (Sluit haar op! Sluit haar op! Sluit haar op!) - deze quotes werd tijdens zijn campagne in 2016 gebruikt. Trump had het idee om Hillary Clinton op te sluiten als hij president was, aangezien ze corrupt zou zijn.

Trumpisme

Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe tijdens een zogeheten Trump rally

De politiek van Trump wordt ook wel het Trumpisme genoemd. Aanhangers van Trump wordt daarom ook vaak Trumpisten genoemd. Het is onduidelijk wat trumpisme precies inhoudt, maar trumpisme heeft overeenkomsten met populisme, nationalisme en conservatisme. Tegenstanders van Trump noemen het trumpisme een vorm van fascisme. Overigens bestaat het trumpisme niet alleen in de Verenigde Staten. Trump wordt vaak vergeleken met andere populistische politici, zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de Britse premier Boris Johnson, de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Franse politica Marine Le Pen en de Nederlandse politicus Geert Wilders. Hoewel deze politici het niet volledig met elkaar eens zijn, zijn ze het wel in grote lijnen.

Op buitenlands gebied wilde Trump dat de Verenigde Staten terughoudender werden. Trump wilde niet dat de Verenigde Staten zich in andere conflicten gingen bemoeien in andere delen van de wereld. Volgens Trump staken de Verenigde Staten veel te veel geld in hulp aan deze landen, terwijl het voor het land zelf niets opleverde. Volgens Trump kon dat geld beter gebruikt worden in de Verenigde Staten zelf. Ook vond Trump dat de Verenigde Staten slechte handelsakkoorden hadden met andere landen. Volgens Trump moesten de Verenigde Staten weer zelf meer dingen gaan produceren. Zo wilde hij minder afhankelijk van het buitenland worden en meer banen creëren. Sinds de jaren 1970 zijn veel fabrieken naar andere landen verhuisd, met name China.

Een protest tegen Trump in 2017

Op binnenlands gebied wil Trump veel geld investeren in bruggen, wegen, havens en vliegvelden. Volgens Trump verkeert de infrastructuur in de Verenigde Staten in slechte staat. Ook wil hij immigratie beperken. Buitenlandse werkers zouden volgens Trump banen van Amerikanen inpikken. Daarnaast zouden ze zorgen voor veel criminaliteit. Dit was ook de reden waarom hij een muur aan de grens met Mexico wilde bouwen. Trump is vrij conservatief. Zo vindt hij dat abortus verboden moet worden. Qua lhbt-rechten is hij vaak onduidelijk geweest. Aan de ene kant heeft hij aangegeven dat er niets mis is met homoseksualiteit en het homohuwelijk. Volgens Trump had geen enkele andere president meer gedaan voor lhbt'ers als hijzelf. Aan de andere kant beperkte hij de rechten van transgenders en heeft ook verschillende keren gezegd het homohuwelijk te willen verbieden. Daarnaast wil Trump de belastingen in de Verenigde Staten versimpelen en verlagen om bedrijven aan te trekken.

Ook wil hij af van politieke correctheid. Zo heeft hij toegekend dat hij 'Merry Christmas' zal zeggen. Dit is naar aanleiding van de zogeheten 'War on Christmas' (Oorlog tegen Kerstmis), waarmee wordt bedoelt dat er mensen zijn die zich beledigd voelen door het gebruik van de term 'kerstmis' wat te veel gelinkt zou zijn aan het Christendom, iets wat progressieve mensen ertoe heeft gezet om deze term te vervangen door 'feestdagen'. Trump vindt dit maar onzin en wil dan ook een einde maken aan politieke correctheid. Trump behoort ook tot de "klimaatontkenners", dat zijn mensen die niet geloven dat er een opwarming van de aarde aan de gang is die vooral door menselijk toedoen wordt veroorzaakt. Trump wil daarom dat de VS weer meer fossiele brandstoffen gaat gebruiken, omdat dit volgens hem toch geen kwaad kan. In de klimaatconferentie van Parijs van 2015 is juist afgesproken dat dit soort brandstoffen in de toekomst gemeden moeten worden. Daarnaast wil Trump dat TikTok wordt verboden, maar de zaak is nog bezig. Volgens Trump lopen gebruikers van TikTok gevaar, aangezien de Chinese overheid achter hun gegevens kan komen. Dit is volgens hem een veiligheidsrisico.

Vermogen

Trump heeft een aantal eigen bedrijven. Donald Trump hanteert in de naam van elk bedrijf zijn eigen achternaam.

 • Trump Financial (hypotheken)
 • Trump Sales and Leasing (woningverkoop)
 • Trump Restaurants
 • GoTrump (reiswebsite)
 • Donald J. Trump Signature College (lijn van mannenkleding, -accessoires en -horloges)
 • Donald Trump The Fragrance (parfum)
 • Een tijdschrift met de naam Trump
 • Trump Golf
 • Trump Chocolate
 • Trump Home (huisinrichtingen)
 • Trump Productions (televisieproducties)
 • Trump Institute
 • Trump The Game (een bordspel uit 1989)
 • Donald Trump's Real Estate Tycoon (videospel)
 • Trump Books (boeken)
 • Trump Steaks

De waarde van Trumps bedrijf wordt geschat op ongeveer 2 miljard. Trump zelf beweert dat het 3 miljard is. Hij zegt dat hij 7 miljard bezit en 250 miljoen aan contant geld. Forbes heeft Trumps vermogen geschat op 4,1 miljard.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Trump&oldid=875223"