Elektrische fiets

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets met een elektrische motor.

De fiets wordt dus niet alleen maar voortgedreven door het trappen van de fietser, maar ook door een elektrische motor. Die zorgt ervoor dat fietser minder hard hoeft te trappen. Met een elektrische motor kan een fietser dus harder rijden en duurt het minder lang om een bepaalde afstand uit te leggen. Hierdoor komt de gebruiker van een elektrische fiets sneller aan op bestemming.

Een elektrische fiets heeft ook onderhoudsvoordelen: bij een gewone fiets moet meer onderhoud verricht worden. Sommige fietsen rijden nog op benzine, maar dit komt steeds minder voor. Een voordeel van deze benzinefietsen is dat andere weggebruikers deze fietsen – in tegenstelling tot elektrische fietsen – wel horen aankomen. Een nadeel van deze benzinefietsen is dat ze het milieu vervuilen.

Typen

Er bestaan grofweg twee soorten elektrische fietsen: een volledig elektrische fiets of een fiets met trapondersteuning.

Volledig elektrische fiets

Een volledig elektrische fiets of e-bike wordt bijna volledig door elektriciteit aangedreven. De fietser hoeft weinig te trappen, omdat de pedalen van deze fiets een sensor hebben waarmee een elektromotor wordt aangestuurd. Daarnaast kan de snelheid geregeld worden door – net zoals bij een scooter of bromfiets – aan de gashendel te draaien.

Fiets met trapondersteuning

Dit is een pedelec

Een fiets met trapondersteuning of pedelec wordt niet volledig aangestuurd door een motor. Op de pedalen zit een trapkrachtsensor die kan zien of een fietser aan het fietsen is. Als dit het geval is, wordt er een hulpmotor geactiveerd. Vanuit deze hulpmotor gaat er energie naar een accu die afhankelijk van de trapkracht een bepaalde hoeveelheid hulpkracht geeft. Oudere modellen leken meer op een brommer, waardoor vaak gedacht werd dat een fiets met trapondersteuning uitsluitend door ouderen gebruikt werd. Tegenwoordig gebruiken heel veel mensen zo'n pedelec.

Veiliger rijden

Op een elektrische fiets kun je gemakkelijk sneller rijden! Je moet er dan wel extra rekening mee houden dat plotseling remmen veel gevaarlijker is. Ook bochten moet je goed leren nemen. Verder kan steppen voor je opstapt gevaarlijk zijn. Niet doen dus! Lees: 'Veilig rijden op een e-bike: zo fiets je zonder ongelukken' op www.iD.nl.

En verder: er te hard mee rijden op een fietspad is heel gevaarlijk, omdat je te snel bij andere mensen op dat fietspad bent. Alleen al omdat ze dan kunnen schrikken! Met een e-bike mag je ook niet harder rijden dan 25 kilometer per uur.

Speed pedelec

Op het moment dat een fiets met trapondersteuning 45 kilometer per uur of harder kan rijden, dan noemen wij zo'n fiets een speed pedelec. Deze fietsen zijn te herkennen aan de gele brommerkentekenplaat. De fietser moet 16 jaar of ouder zijn en het rijbewijs AM hebben om de fiets te kunnen besturen.

Vanwege de hoge snelheid mag een speed pedelec niet op het fietspad, maar alleen op een gecombineerd fiets- en bromfietspad of op de autorijbaan als zo'n gecombineerd pad er niet is.

Binnen de bebouwde kom mag de fiets maximaal 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom zijn er verschillen: op een gecombineerd fiets- en bromfietspad mag een speed pedelec 40 kilometer per uur, op de autorijbaan mag de fiets de maximaal mogelijke 45 kilometer per uur.

Meer informatie

Welke regels gelden voor mijn elektrische fiets (e-bike, e-bakfiets en fatbike)?

Regels voor speed pedalics

Nieuwste rollerbank haalt opgevoerde fatbikes van de weg (Platform Veilig fietsen)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elektrische_fiets&oldid=842975"