Eric Wiebes

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Eric Wiebes

Eric Derk Wiebes (geboren te Delft op 12 maart 1963) is een Nederlandse politicus van de VVD. Eric Wiebes was tot en met 15 januari 2021 de minister van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III.

Wiebes stapte op vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire: ten tijde van de onterechte terugvorderingen van kinderopvangtoeslagen was hij verantwoordelijk voor de Belastingdienst: Eric Wiebes was in het kabinet-Rutte II staatssecretaris van Financiën. Wiebes begon zijn politieke carrière als wethouder in Amsterdam.

Biografie

Eric Wiebes studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en later bedrijfskunde. Hij was tussen 1987 en 1989 werkzaam bij Shell, en later bij de bedrijven McKinsey en OC&C Strategy Consultants. Al sinds 1983 was hij lid van de VVD en tussen 2004 en 2010 werkte hij op de ministerie van Economische Zaken. In 2010 werd hij wethouder in Amsterdam en verzorgde onder de Noord/Zuidlijn, waar veel problemen mee waren, maar ook de ICT en het openbaar vervoer. Sinds 2013 was hij lid van de commissie die staatssecretaris Wilma Mansveld adviseerde voor de Fyra-treinen, een project dat uiteindelijk niets opbracht maar veel geld kostte.

Op 4 februari 2014 werd Eric Wiebes staatssecretaris van Financiën. Hier volgde hij Frans Weekers op, die moest aftreden aangezien hij niet wist wat de Belastingdienst deed, terwijl hij er wel verantwoordelijk voor was. Wiebes had als taak de Belastingdienst te hervormen, wat niet erg soepel liep. Zo was er een vertrekregeling voor werknemers, waarbij het bedrag dat ze kregen hoger was dan hun salaris. Het gevolg was dat te veel werknemers gebruikmaakte van de regeling, wat veel geld kostte en bovendien een personeelstekort veroorzaakte. Wiebes wist dit al in maart, maar de Tweede Kamer wist dit pas in het najaar. Verder had hij geen advies gevraagd aan een speciale commissie voor de hervorming, terwijl dit wel moest.

Op 26 oktober 2017 werd Wiebes in het kabinet-Rutte III minister van Economische Zaken en Klimaat, maar hij trad vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagenaffaire terug als minister.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eric_Wiebes&oldid=833973"