Europese Vrijhandelsassociatie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De vlag van de EVA
Een kaart met de lidstaten van de EVA

De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) is de naam voor de samenwerking tussen Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De Europese Vrijhandelsassociatie is een soort van Europese Unie. De landen hebben vrijhandel met elkaar. Dit betekent dat inwoners vrij kunnen reizen, handelen en werken in elkaars landen. Anders dan de Europese Unie is de EVA enkel gericht op handel. Het is dus geen politieke organisatie. De organisatie wordt geleid vanuit Genève in Zwitserland.

De EVA werd opgericht in 1960 door Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. Het idee ontstond toen het Verenigd Koninkrijk wilde toetreden tot de Europese Unie. Dit mocht niet, aangezien Frankrijk dit niet wilde. Hierop besloot het Verenigd Koninkrijk samen met andere landen in Europa een eigen vrijhandelsorganisatie op te richten; de EVA. In 1970 trad IJsland toe, in 1986 Finland en tenslotte trad Liechtenstein in 1991 toe.

Veel van deze lidstaten zijn later weer uit de Europese Vrijhandelsassociatie getreden. Dit gebeurde toen zij lid werden van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken traden uit in 1973, Portugal in 1986, Oostenrijk, Zweden en Finland in 1995. Hierdoor heeft de organisatie vandaag de dag nog maar 4 leden. Overigens heeft de Europese Vrijhandelsassociatie ook vrijhandel met de Europese Unie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Vrijhandelsassociatie&oldid=764872"