Filipijnen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Flag of the Philippines.svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Republiek der Filipijnen
Republika ng Pilipinas
Republic of the Philippines

Flag of the Philippines.svg Coat of arms of the Philippines.svg Philippines (orthographic projection).svg

Hoofdstad Manilla
Aantal inwoners 111.488.136 (2022)
Oppervlakte 300.000 km²
Regeringsvorm Republiek
President Rodrigo Duterte (sinds 2016)
Vicepresident Leni Robredo (sinds 2016)
Godsdienst Christendom (88,7%)
Islam (6%)
Overig/geen (5,3%)
Taal Filipijns (Filipino)
Engels (English)
Munteenheid Filipijnse peso
Volkslied Lupang Hinirang
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (12 juni)
Landcode PHI
Portaal Portal.svg Filipijnen

De Filipijnen zijn een land in Azië. De hoofdstad van de Filipijnen is Manilla. De landstalen zijn Engels en Tagalog. De regeringsvorm is een republiek, dat is een staatsvorm waarbij de leider gekozen wordt. De huidige president is Rodrigo Duterte die ook 20 jaar burgemeester was van Davao City. Het volkslied van de Filipijnen is Lupang Hinirang (uitvolkeren land). De nationale feestdag is 12 juni (Onafhankelijkheidsdag). Het Filipijnse geld heet peso. Een euro is ongeveer 52 peso.

Geschiedenis

De eerste bewoners van de Filipijnen waren de negrito’s. De negrito’s waren kleine donkere mensen. Negrito betekent in het Spaans kleine neger.

Spanjaarden

In 1521 belande een Spaanse expeditie onder leiding van Magellaan op de Filipijnen. Magellaan probeerde de bewoners van de Filipijnen christen te maken. Uiteindelijk leverde het Magellaan niks op behalve een veldslag met Lapu-Lapu op het eiland Mactan vlak bij Cebu.

De Spanjaarden hadden interesse in het gebied en gaven niet zomaar op. In 1565 werd een begin gemaakt aan de kolonisatie van de Filipijnen onder leiding van Miguel López de Legazpi. Kolonisatie is een vestiging in een vreemd land met een vreemde bevolking. In 1571 werd Manilla veroverd.

Pas na ongeveer 300 jaar kwam er een einde aan de Spaanse aanwezigheid op de Filipijnen. In 1864 brak de Filipijnse revolutie uit. Een revolutie is een onverwachte omslag of verandering. Het is eraan af te zien dat de Spanjaarden in de Filipijnen lang aan de macht zijn geweest. Bijvoorbeeld eilanden met Spaanse namen: Negros. In de Filipijnse taal, bijvoorbeeld Cebuano, komen veel Spaanse woorden voor.

Amerikanen

De Amerikanen hebben samen met de Spanjaarden de Filipijnse geschiedenis voor een groot deel bepaald. In 1898 brak er oorlog uit tussen Spanje en de Verenigde Staten. Op 27 april 1898 zette een Amerikaanse oorlogsvloot onder leiding van commandant George Dewey koers naar de Filipijnen. Enkele dagen later, op 1 mei 1898, versloegen de Amerikanen de Spaanse vloot in de Baai van Manilla. Zo begon de nederlaag van Spanje en werden de Amerikanen er de baas. De Amerikanen besloten de onafhankelijkheidsstrijders te steunen. De Filipino’s riepen in 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uit. Ondertussen voerden Spanje en Amerika geheime onderhandelingen. Die leiden ertoe dat in december 1898 de Filipijnen werd overgedragen aan de VS. De nieuwe president werd Aguinaldo. Tot Aguinaldo in 1901 gevangen werd genomen. Het jaar daarna kwam er een eind aan de Filipijns-Amerikaanse oorlog. Die oorlog koste circa 220.000 mensen het leven, het grootste deel bestaat uit Filipijnse burgers. Hierna hebben de Amerikanen nog lang de macht gehad. In de Filipijnen wordt er van alle Aziatische landen het meest Engels gepraat. Dit komt omdat ze zolang kolonie van Amerika zijn geweest.

Tweede Wereldoorlog

Een verwoest Manilla, 1945.

Kort na de aanval van de Japanners op de Amerikaanse vloot Pearl Harbor op 7 december 1941 werden ook de Filipijnen aangevallen. De luchtmacht van de Verenigde Staten op het Filipijnse eiland Luzon werd snel uitgeschakeld. Op 10 december 1941 landden de Japanse troepen op de noordkust van Luzon. Op 2 januari 1942 was Manilla in handen van de Filipijnen. De Filipijns-Amerikaanse strijdkracht hield het langst stand op het eiland Corregidor in de Baai van Manilla. Een maand eerder hadden de Amerikanen de strijd verloren op het schiereiland Bataan.

De krijgsgevangenen van Corregidor bleef de beruchte dodenmars van Bataan bespaard. Tijdens deze honderd kilometer lange tocht naar een concentratiekamp in Pamanga verloor een tiende van ongeveer 76.000 Filipijnse en Amerikaanse manschappen het leven. Nog voordat Corregidor in de handen van de Japanners viel, waren president Quezon en generaal Douglas MacArthur erin geslaagd het eiland te ontvluchten.

Doordat de Japanners keihard bewind voerden kwam er een sterk verzet onder de bevolking. Een grote rol hierbij speelde: Hukbon ng Bayan Laban sa Hapon, afgekort als Hukbalahap (Volksleger tegen Japan). De leiders van de Hukbalahap zijn Huks. De Huks verzetten zich niet alleen tegen de Japanners maar ook tegen de grootgrondbezitters. Een belangrijk toevluchtsoord (een soort schuilplaats) van de Huks is onder andere Mt. Arayat, een geïsoleerde berg in de Centrale Vlakte van Luzon.

Een grote Amerikaanse invasiemacht landde in 20 oktober 1944 op de Red Beach. Van hieruit vond de herovering plaats. De Amerikanen die het gebied probeerde te heroveren werden geholpen door anti-Japanse guerrillastrijders.

Na de oorlog werden de Amerikanen werden geestdriftig door de bevolking ontvangen. Geestdriftig is een gevoel van blije en/of emotionele betrokkenheid. De snoepgoed uitdelende soldaten werden begroet door de kinderen.

Onafhankelijk

Op 4 juli 1946 werd de Amerikaanse vlag gestreken en de Filipijnse vlag gehesen. De onafhankelijkheid was nu een feit. De eerste president van de nieuwe republiek was Manuel Roxas. De Filipijnen waren erg blij dat ze nu eindelijk vrij waren en niet dat ze van een Spaanse, Amerikaanse of Japanse kolonie waren. Dankzij dit is er ook een nationale feestdag. Dat is op 12 juni en die heet natuurlijk de Onafhankelijkheidsdag.

Klimaat

De uitbarsting van de vulkaan de Mount Pinatubo in 1991.

In de Filipijnen hebben ze een tropisch klimaat. Er is bijna altijd dezelfde temperatuur er is geen sprake van een winter of zomer. Er is wel sprake van een regenseizoen. Dit maakt uit waar je bent in de Filipijnen. In de Filipijnen is het gemiddeld 27 graden. De warmste maanden zijn april en mei. Dan is het daar gemiddeld 34 graden overdag en 24 graden ’s nachts. In januari is de temperatuur het laagst. Het wordt er dan overdag is het ongeveer 30 graden en ’s nachts ongeveer 20. Het zeewater heeft het hele jaar door ook de temperatuur van 27 of 28 graden. In de bergen is de temperatuur wat lager. De gemiddelde temperatuur in Baguio City, dat ligt in de Bergen op 1500 meter hoogte en de temperatuur is 18,3 graden Celsius. In tegenoverstelling met de temperatuur verschilt de neerslag van 1000 tot 5000 millimeter per jaar.

Op 8 november 2013 trok de tyfoon Haiyan, één van de zwaarste natuurrampen ooit, over het land. Dit verwoestte alles. Het hele land lag in puin, de mensen hadden niets meer. Er waren duizenden doden gevallen.

Landschap

Een strand op het Filipijnse eiland Ilocos Norte.

De Filipijnen liggen in Zuidoost Azië. De buurlanden van de Filipijnen zijn: Vietnam, China, Taiwan, Indonesië, Brunei en Maleisië. De Filipijnentrog is een van de diepste plekken op aarde. Een trog is een smalle diepe kloof die op de zeebodem ligt. De trog is 1325 km lang en is 30 km breed. De Filipijnentrog ligt ten oosten van de Filipijnen. Tot 1970 werd de Filipijnentrog als de diepste plek in de aarde beschouwd, sinds 1970 zijn er nog diepere plekken ontdekt. Grote delen van de Filipijnen zijn bergachtig. De hoogste berg bevindt zich in het zuiden. De Mont Apo is 2945 meter hoog en de Pulog is 2934 meter. De Filipijnen bestaan uit 37 vulkanen en daarvan zijn er nog 21 actief. Slechts 35% van het oppervlak is vlak De Filipijnen bestaan uit verschillende landschappen. Bergketens en ravijnen in Luzon, vulkanen en stranden op de Visaya ’s en regenwouden op Palawan. De natuur in de Filipijnen staat onder grote druk. De houtkap verwijdert 1 hectare regenwoud in een minuut. Ook de zeeën rondom de Filipijnen zijn er slecht aan toe. De vissers proberen met vergif en springstoffen hun vangst groter te maken. In de Filipijnen zijn er 132 rivieren. De Cayagan is de langste rivier in de Filipijnen.

Bevolking

In de Filipijnen zijn verschillende culturen. De regering heeft besloten dat de Filipijnen godsdienstvrij is. Van de Filipijnen is er 93,19 % christen, 5 % moslim, 1,11 % boeddhistisch, 0,60 % animistisch en 0,10 procent niet gelovig. De Filipijnen hebben 84.619.974 bewoners. Waaronder 19.573.667 mannen en 42.360.784 vrouwen. De bevolkingsgroei stijgt momenteel met 2,36 %. Daarnaast komt 80 % van de Filipijnse bevolking van Maleise afkomst. 55 % van de bevolking leeft in de stad en 45% op het platteland. In de Filipijnen worden 172 talen gesproken, waaronder Spaans, Chinees en Engels. Filipijns en Engels zijn de officiële landstalen.

Enkele steden

Inkomsten

De meeste inkomsten komen uit de dienstverlening en de industrie. Dienstverlening is het leveren van een dienst. De rest van de inkomsten worden vooral uit landbouw verdiend. De industrie bestaat vooral uit houtkap, chemische industrie en textiel bewerking. De houtkap zorgt voor grote ontbossen. Het gaat slechter met de Filipijnse bevolking dan met de bevolking van de buurlanden. Per gezin moeten 2 personen het minimum loon verdienen om de van voldoende inkomsten te verzekeren. Meestal verdienen de arbeiders minder dan het minimum loon. Ook zijn de meeste Filipijnen werkloos. Op het platte land is er nog meer werkloosheid dan in de stad. De regering wil de werkloosheid verminderen door meer werkgelegenheid. Vijftig jaar geleden waren de Filipijnen een van de rijkste landen van Azië. Door een economische crisis en een dictatuur onder leiding van Marcos is de Filipijnen een van de armste landen van Azië.

Landbouw

De landbouw bestaat grotendeels uit maïs en rijst. Beide wil goed groeien en kan meerdere keren per jaar geoogst worden. Ook kokos is een groot landbouw product. In 2002 was de opbrengst van de Filipijnse kokosoogst wel 13,7 miljoen ton. Dat is ongeveer de helft van de wereldproductie. De koffie wordt vooral in Mindanao het zuidelijke deel van Luzon verbouwd. Bananen en Ananas worden ook geëxporteerd naar andere landen bijvoorbeeld Nederland. Suikerriet wordt verbouwd op het eilandje Negros. De productie is de laatste jaren is veel minder geworden doordat de wereldmarktprijzen van suikerriet is gedaald. Een groot deel van het suiker wordt naar de VS geëxporteerd. Andere Filipijnse landbouw producten zijn rubber, mango en tabak.

Cultuur

Hanengevechten

In de Filipijnen worden er hanengevechten gehouden. Het is er net zo gewoon als vroeger de stierengevechten in Spanje.

Bij hanengevechten vechten twee hanen tegen elkaar. Natuurlijk niet met twee bokshandschoentjes. Ze zitten in kooien en worden losgelaten dan vechten ze met elkaar tot eentje knock-out ligt. Als er een haan erg gewond is pakken ze hem op. Als hij zijn kop omhoog doet om de andere haan te pikken dan gaat het gevecht door, maar als de haan zijn kop laat hangen heeft de andere haan gewonnen.

Meestal is het in een arena, waar er gevochten wordt, een drukte van jewelste. In de arena roept iedereen door elkaar. Net als bij paardrijden kun je geld inzetten. Dan roep je of laat zien voor welke je bent. Daarom is het daar altijd zo’n herrie. Hanengevechten horen bij de cultuur omdat ze het bijna nergens anders hebben.

Hanengevechten zijn in de arena of gewoon in de straat.

Muziek en dans

De Bandurria is erg populair op de Filipijnen.

In hedendaagse muziek in de Filipijnen is duidelijk de Amerikaanse invloed merkbaar. Pop- en discomuziek zijn erg geliefd.

Engelstalige platen die op de Amerikaanse en Europese hitlijsten hoog scoren doen het vaak goed in de Filipijnen. Natuurlijk worden er ook veel Filipijnse platen gemaakt waarbij gezongen wordt in inheemse talen. Het lied “Anak” van Freddy Aquilar was een aantal jaren geleden ook in Nederland een grote hit.

De gitaar is net als in Mexico en Spanje een zeer populair muziekinstrument.

In moslimgebieden kun je muziek horen met een sterk Indonesisch karakter. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een kulintang, een soort xylofoon.

De meest bekende en traditionele dans van de Filipijnen is de tinikling. Bij deze dans worden twee lange bamboepalen ritmisch tegen elkaar geslagen tussen de voeten van de dansers. De tinikling en andere traditionele dansen worden nog regelmatig uitgevoerd door volksdansgroepen. Een paar bekende groepen zijn de Bayanihan, de Filipinescas en de Hariraya.

Muziek, dansuitvoeringen en andere activiteiten vinden plaats op Manilla onder andere in het Philippine Cultural Center.

Geloof

De meeste Filipijnen zijn katholiek, omdat ze heel lang onder een Spaanse kolonie hebben geleefd. De meeste Spanjaarden zijn ook katholiek. In de Filipijnen hebben ze deze geloven:

Christendom

Meer dan 9/10 van de bevolking is christen. De Filipijnse christenen zijn erg gelovig. In een jaar worden er heel veel christelijke feesten gevierd. Er komen meestal hordes mensen op grote festiviteiten af.

Islam

Lang voordat de Spanjaarden de Filipijnen bereikten was de islam daar al doorgedrongen. Een belangrijke rol hierbij speelde de Arabische Karim al-Makdum. Op het eiland Mindanao begon in de 15e eeuw het islamitische geloof in de Filipijnen.

Overig

Een deel van de Filipijnen is van Chinese afkomst. Ze behoren tot de aanhangers van het boeddhisme. Ook bevindt zich nog een hindoeïstische minderheid op de Filipijnen. Deze bestaat vooral uit immigranten uit India.

Feesten

In de Filipijnen hebben ze net als in Nederland veel feesten ik zal er een paar noemen:

 • 9 januari: Black Nazarene Procession.

Deze feestdag is een soort optocht door de straten van Quiapo (Manilla). Mensen dragen dan bruine kleren en lopen op blote voeten door de straten. Ze dragen een beeld mee op een karretje.

Black Nazarene

 • 4 juli: Filipijns-Amerikaanse Vriendschapsdag. Deze feestdag is landelijk. Hierbij wordt de vriendschap tussen de Filipijnen en Amerika herdacht.
 • De nationale feestdag is op 12 juni: De Onafhankelijkheidsdag. Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de Filipijnen gevierd. Deze feestdag is landelijk en wordt dus overal in het land gevierd.
 • 29 juli: Pateros River Fiesta. Deze optocht vindt plaats in Pateror op een rivier.
 • 1 november: Allerheiligen. Is een landelijk feest waarop ze alle heiligen herdenken.
 • 2 november: Allerzielen. Is een landelijk feest waarop ze de doden herdenken.
 • 15 t/m 30 november: Yakan oogstfestival. Dit festival is op het Basilan Island waarbij ze een festival vieren omdat er een goede oogst is geweest.
 • 12 december: Pagsanjan Town Fiesta. Dit feest is in Pagsanjan. Ze lieten met dans zien hoe ze vroeger leefden.
 • 24 december: Lantern Festival. Dit festival vindt plaats in San Fernando.
 • 30 december: Rizal Dag. Dit is een landelijke feestdag waarop de nationale held Jose Rizal wordt herdacht. Hij is zo populair, omdat hij op een geweldloze manier verandering in de Filipijnen heeft gebracht.

Bezienswaardigheden

Uitzicht over de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Manilla

In Manilla is het Chinese kerkhof. Hier hebben rijke Chinese families graven laten bouwen voor hun nabestaanden. Sommige zijn qua omvang en voorzieningen te vergelijken met een luxe woning. In een aantal van deze graven zijn toiletten en badkamers aangebracht en soms is er airconditioning bij (Airconditioning is verkoeling van de lucht).

Mindanao

Mindanao is het meest zuidelijk gelegen van de grotere eilanden die uitmaken van de Filipijnse eilandengroep. Het landschap is zeer gevarieerd: hoge bergen met indrukwekkende regenwouden, vruchtbare valleien, snelstromende beekrivieren met watervallen, moerassige oevers, en langs de kust mooie stranden en uitgestrekte mangrovebossen. Camiguin Island is ongeveer 26 km lang en 17 km breed. Het eiland heeft maar liefst 7 vulkanen waarvan 3 actief zijn. De bekendste en gevaarlijkste is de 1332 m hoge Mt. Hibok-Hibok.

Cebu

Tussen de twee grootste eilanden van de Filipijnen, Luzon en Mindanao, ligt een groep eilanden die gezamenlijk de Visayas worden genoemd. Een zeer opvallend iets, in de wijk Beverly Hills, is de Taoïstische Tempel. Dit mooie kleurrijke gebouw valt op in de omgeving en weerspiegelt de welvaart van de Chinese gemeenschap van Cebu.

Centraal-Luzon

Ongeveer 45 km westelijk van de hoofdstad ligt in de ingang van de Baai van Manilla het vestingeiland Corregidor. De Spanjaarden gebruikten het als militair steunpunt om voorbereid te zijn op islamitische piraten. Bovendien konden de Spanjaarden vanaf hier handelsschepen controleren. Het rotseiland dankt zijn beroemdheid voor een groot deel aan de belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl andere delen van de eilandengroep in de jaarwisseling 1941-1942 al in handen waren van de Japanse bezetters, wisten de Amerikaanse en Filipijnse strijdkrachten nog een aantal maanden stand te houden op Corregidor en het schiereiland Bataan. Nadat Bataan op 9 april 1942 moest worden prijsgegeven aan de Japanners kort daarna moest Corregidor zich op 6 mei ook overgeven. De herovering van de rotsvesting begon in februari 1945 en duurde twee weken. Tijdens deze actie vielen aan de Amerikaanse zijde 210 doden, terwijl men aanneemt dat er van de 5200 Japanse verdediger er minder dan 50 overleefden.

Het commandocentrum tijdens de verdediging van Luzon was in de Malinta Tunnel. In dit geheime gangenstelsel dat gebouwd was tijdens de jaren twintig van de vorige eeuw bevonden zich de legers van MacArthur en Wainright. Bovengronds herinneren de ruïnes van de Topside Barracks aan de hevige bombardementen die hier hebben plaatsgevonden. Vlak in de buurt staat het in 1968 gebouwde Pacific War Memorial, waar zich ook een klein museum bevindt.

Bij Battery Way kun je geweldig 12-inch-kanonnen bewonderen. De Suicide Clif dankt zijn naam aan het feit dat hier talloze Japanse soldaten zich in de afgrond hebben gestort. Dit was in de tijd dat de Filipijnen werd bevrijd door de geallieerden.

Noord-Luzon

De rijstterrassen van in het hooggebergte van Noord-Luzon zijn een van de belangrijkste attracties van de Filipijnen. Het prachtige landschap in Noord-Luzon is uitstekend voor een bergwandeling.

Voor een vakantiebestemming met een totaal ander karakter moet je in het Noordwestelijke kustgebied zijn. Met de kleine tropische eilandjes vormt de Lingayen Gulf met de miniarchipel van de Hundred Islands.

In de kuststreek IIocandia staan nog veel bouwwerken (vooral kerken) uit de Spaanse koloniale tijd. De kerk van Paoay is een van de bekendste en interessantste kerken van IIocandia.

Zuid-Luzon

Het zuidelijke deel van Luzon is ene grillig gevormde schiereiland dat via een smal stuk land verbonden met Centraal Luzon. De kustlijn is zeer onregelmatig. Een opvallend element in het gebied vormen onder meer enkele geïsoleerde bergen liggende bergen van vulkanische oorsprong. De hoogste berg in de streek is de Mayon Vulkaan (2462), die wordt beschouwd als een van de best gevormde vulkanen van de wereld.

Aan de zuidkant van de vulkaan de Mayon staat de ruïne van de kerktoren van Cagsawa. Hij vormt een dramatische herinnering aan een vreselijke vulkaanuitbarsting op 1 februari 1841. Hierbij werden de dorpen Cagsawa, Camalig en Budiao bedolven onder de lava en as.

Hierbij kwamen ongeveer 1200 mensen om het leven.

Palawan

Een van de belangrijkste toeristische attractie van Palawan is ongetwijfeld de Druipsteengrot de “Underground River” in het St. Paul’s Underground River National Park. Over een lengte van ongeveer 8 km baant de ondergrondse rivier zijn weg door een uitgestrekt grottenstelsel voordat hij via een enkele meter brede opening uitmondt in een kleine, blauwgroene lagune welke deel uitmaakt van een idyllische baai.

Boracay

Boracay is de populairste toeristenattractie van de Filipijnen. Boracay is bekend door vele witte stranden en vele resorts.

Eten en drinken

In de Filipijnen vinden ze kip en varkensvlees heel lekker maar vaker eten ze vis omdat dat veel goedkoper is. Ook is het eten minder gekruid dan in de rest van de landen.

Typische maaltijd

Zoals wij in Nederland vaak aardappels eten, eten ze daar veel rijst.

Dranken

Het klimaat van de Filipijnen wordt gekenmerkt door een vrij hoge temperatuur. Dit is een reden waarom gekoelde dranken erg populair zijn. Ook bier is erg populair. De bekendste biersoort is San Miguel dat op de Filipijnen gebrouwen wordt. Er wordt meer koffie dan thee gedronken.

Hier staan een paar dranken:

 • Salabat: Is Gemberthee
 • Tapey: Rijstwijn die uit Noord-Luzon komt.
 • Natuurlijke kokosmelk: Goed tegen de dorst.
 • Basi: Wijn gemaakt van suikerriet.
 • Fruitshakes: Gelijkmatig op milkshake maar het bevat fruit, melk, water, suiker en verpletterd ijs.
 • Verse Mango shake: Verse Mango’s die met melk, ijs en suiker worden gemengd.
 • Groene Mango shake: Groene Mango’s die met stroop worden gemengd.

Vleesgerechten

Vleesgerechten zijn erg in de trek op de Filipijnen. Hier staan er een paar:

 • Adobo: Varkens en kippenvlees gestoofd in een sojasaus met azijn, knoflook en uien. Abodo wordt beschouwd als het nationale gerecht.
 • Lechon: Geroosterd speenvarken. Wordt vaak in dikke saus van varkenslever gedaan.
 • Aso: Hondenvlees in pikante saus. Dit mag nu gelukkig niet meer gegeten worden.

Visgerechten

Vis Escabeche

De variatie aan vis en andere soorten eetbare zeedieren is bijzonder groot. Bovendien is de vis vers aangevoerd en daardoor extra smakelijk. Hier noem ik een paar visgerechten:

 • Lapu Lapu: Een visgerecht dat is vernoemd naar de beroemde verzetsstrijder Lapu-Lapu.
 • Adobong Pusit: Inktvis bereid met kokosmelk, knoflook en azijn.
 • Kinilaw: Gemarineerde ongekookte stukjes vis, inktvis en/of garnalen. De marinade wordt samengesteld met kokosazijn, knoflook, tomaten en pepers.
 • Vis Escabeche (vis in zoetzure saus)

Toetjes

In de Filipijnen hebben ze net als in Nederland overheerlijke toetjes:

 • Suman: Kleverige rijststokken die in bananen of palmbladeren worden verpakt. Het gerecht wordt ondergedompeld in de suiker en soms met verse mango’s gegeten.
 • Halo halo: Een toetje bereid met fijngemaakt ijs dat gemengd wordt met stukjes fruit. Het geheel wordt overgoten met gezoete ingedikte melk.

Soepen en miegerechten

Eveneens in andere landen in Zuidoost Azië gebruikt men in de Filipijnse keuken regelmatig verschillende soorten mie en vermicelli, zowel als basisbestand van gewone maaltijden als in de soepen en miegerechten:

 • Sinigang: Een zuur smakende soep die wordt bereid met groente en vis. Ook kip, varkensvlees of rundvlees kunnen als ingrediënt gebruikt worden.
 • Pancit Canton: Mie waarin verschillende ingrediënten in zitten zoals stukjes varkensvlees, kip, groenten en garnalen.

Ontbijt

Hier zijn een paar dingen die de Filipijnen meestal bij hun ontbijt eten:

 • Pan de Sal: Een zoet broodje dat meestal met jam, boter, pindakaas, kesong puti of marmelade wordt besmeerd
 • Champorado: Een soort van rijstpudding met chocoladesmaak.
 • Sinangag: Zelf gebakken knoflook rijst.
 • Itlog na pule: Gezouten eendeneieren die geserveerd worden met tomaten uien en sinangag.
 • Tapa: Gedroogd hertenvlees of rundvlees. Meestal wordt het daarna gebakken of gegrild. Wanneer Tapa, Sinangag en Itlog na pule tezamen worden geserveerd heet het ook wel Tapsilog.

Tropisch fruit

In de Filipijnen hebben ze veel verschillende fruitsoorten. Hieronder een paar fruitsoorten die in Nederland niet bekend zijn:

 • Doerian: Deze stekelige vrucht kan wel 3 kilo zwaar zijn. Hij smaakt beter dan dat hij ruikt.
 • Jackfruit: Deze vruchten zijn tussen een halve meter en 80 cm groot. Meestal kookt men het om als groente te bereiden.
 • Lanzones: Dit is een vrucht die enigszins doet denken aan kleine aardappelen. De Lanzone lijkt op aardappelen maar dat is het niet, omdat het groeit aan een boom.

Volkslied

Het volkslied heet Lupang Hinirang

Filipijns Spaans Engels
Julian Cruz Balmaceda en Ildefonso Santos José Palma Camilo Osias en A.L. Lane

Bayang magiliw Perlas ng Silanganan, Alab ng puso Sa dibdib mo'y buhay. Lupang Hinirang, Duyan ka ng magiting, Sa manlulupig, Di ka pasisiil.

Sa dagat at bundok, Sa simoy at sa langit mong bughaw, May dilag ang tula At awit sa paglayang minamahal.

Ang kislap ng watawat mo'y Tagumpay na nagniningning, Ang bituin at araw niya Kailan pa ma'y 'di magdidilim.

Lupa ng araw, ng luwalhati't pagsinta, Buhay ay langit sa piling mo; Aming ligaya, na 'pag mei mang-aapi Ang mamatay nang dahil sa iyo.

Tierra adorada Hija del sol de Oriente, Su fuego ardiente en ti latiendo está. ¡Patria de amores! Del heroismo cuna, Los invasores No te hollarán jamás.

En tu azul cielo, en tus auras, En tus montes y en tu mar Esplende y late el poema De tu amada libertad.

Tu pabellón, que en las lides La victoria iluminó, No verá nunca apagados Sus estrellas y su sol.

Tierra de dichas, del sol y de amores, En tu regazo dulce es vivir. Es una gloria para tus hijos, Cuando te ofenden, por ti morir.

Land of the morning, child of the sun returning, With fervor burning, thee do our souls adore. Land dear and holy, cradle of noble heroes, Ne'er shall invaders, trample thy sacred shore.

Even within thy skies and through thy clouds, And o'er thy hills and sea. Do we behold the radiance, Feel the throb of glorious liberty.

Thy banner, dear to all our hearts, Its sun and stars alight. O, never shall its shining field, Be dimmed by tyrant's might!

Beautiful land of love, O land of light, In thine embrace 'tis rapture to lie. But it is glory ever, when thou art wronged, For us, thy sons, to suffer and die.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Filipijnen&oldid=819171"