Forlì

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Forlì.

Forlì is een stad in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Het is één van de twee hoofdsteden van de provincie Forlì-Cesena, de andere is het kleinere Cesena. Forlì heeft 116.029 inwoners.

Geschiedenis

De meeste historici denken Forlì is in 188 v.Chr. door de Romeinen gesticht als 'Forum Livii', genoemd naar consull Gaius Livius Salinator. Sommige historici denken 88 v.Chr, in plaats van 188 v.Chr. Wat in ieder geval zeker is, is dat de stad tijdens de burgeroorlogen tussen Gaius Marius en Lucius Cornelius Sulla verwoest werd. Daarna werd de stad door praetor Livius Clodius weer opgebouwd.

In de middeleeuwen werd Forlì constant veroverd door andere landen. Zo is het onderdeel geweest van het Ostrogotische Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Kerkelijke Staat en ook een onafhankelijke republiek geweest.

Vlakbij Forlì ligt Predappio, de geboorteplaats van Benito Mussolini. Mussolini was de leider van Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog en een bondgenoot van Hitler. Mussolini heeft dan ook aardig wat aan de stad laten veranderen. Zo liet hij de stadsmuren slopen, en legde hij hier brede toegangswegen aan. Later tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Forlì hevig gebombardeerd, waardoor veel oude gebouwen verloren zijn gegaan.

Economie

De economie van Forlì draait vooral op landbouw en industrie. Er worden onder andere zijde, kunstzijde, kleding en huishoudapparaten geproduceerd.

Transport

Forlì heeft een station, gebouwd in de tijd van Mussolini. Ook heeft Forlì een vliegveld, Forlì Airport, maar sinds 29 maart 2013 vertrekken er geen passagiersvluchten meer van het vliegveld. Voormalige gebruikers, zoals Ryanair en Wind Jet verhuisden naar Rimini en Bologna. Forlì Airport blijft nog wel in gebruik voor lesvluchten en privévluchten.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forlì&oldid=515749"