Frankfurt an der Oder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frankfurt in vogelvlucht: in het midden stroomt de Oder en aan de rechterkant ligt Słubice

Frankfurt an der Oder is een stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Brandenburg. De stad heet Frankfurt an der Oder om onderscheid te maken met het veel grotere Frankfurt am Main.

Frankfurt ligt aan de westeroever van de rivier de Oder. Deze rivier is de grens tussen Duitsland en Polen. Aan de andere kant van de rivier ligt de Poolse stad Słubice. Tot 1945 was Słubice een wijk van Frankfurt en heette het Dammvorstadt, maar toen Duitsland de Tweede Wereldoorlog verloor, moesten ze grote stukken land afstaan aan Polen. Na de oorlog ging Frankfurt horen bij het communistische Oost-Duitsland: de DDR. In 1990 werden de twee Duitslanden weer herenigd. Veel oude fabrieken uit de communistische tijd moesten sluiten, omdat ze niet konden concurreren met de moderne fabrieken in het westen. In 1990 had de stad nog 87.000 inwoners, maar onder andere door de hoge werkloosheid zijn dat er nu nog maar 58.537.

Maar na 1990 zijn er ook goede dingen gebeurt voor de stad. Sinds 1991 heeft de stad namelijk een universiteit: de Europa-Universität Viadrina. Maar liefst 40% van de 6300 studenten is buitenlands. Er studeren vooral veel Polen.

Het hoogste gebouw van de stad is de 95 meter hoge Oderturm. Deze is gebouwd tussen 1968 en 1976, in het communistische tijdperk.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frankfurt_an_der_Oder&oldid=396244"