Funchal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op Funchal.

Funchal is de hoofdstad van Portugese eiland Madeira. Funchal heeft zo'n 110.000 inwoners, waarmee het de op vijf na grootste stad van Portugal is. Iets minder dan de helft van de inwoners van Madeira woont in Funchal. Funchal ligt in een baai aan de zuidkust van Madeira aan de Atlantische Oceaan. Vanuit de stad zijn de Ilhas Desertas meestal goed te zien.

Geschiedenis

Funchal in 1936.

Funchal werd gesticht rond 1424, vijf jaar na de ontdekking van Madeira. Funchal werd door de gunstige ligging al snel de belangrijkste plaats van Madeira. De wijn en suiker van plantages uit het binnenland werd hier verhandeld en op schepen richting Europa gezet. Dit leverde veel geld op en zorgde voor de snelle groei van Funchal. Zo kreeg de plaats in 1514 al een kathedraal. Deze rijkdom trok echter ook piraten aan. In 1566 werd de stad geplunderd en verwoest door Franse piraten.

In de eeuwen hierna bleef Funchal een centrum voor handel in suiker en wijn. In de negentiende en twintigste eeuw werd de stad ook bezocht door Europese vorsten. Zo kwam Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) in Funchal op bezoek en ging keizer Karel I van Oostenrijk in Funchal in ballingschap. Ook Winston Churchill heeft Madeira en Funchal bezocht. In de Eerste Wereldoorlog werd de stad aangevallen door Duitse onderzeeërs (U-Boten). Na de Tweede Wereldoorlog kwam langzaam het toerisme op gang. Tegenwoordig wordt Funchal veel bezocht door toeristen. Er zijn voor hen veel hotels gebouwd.

Geografie

Het centrum van Funchal.

Funchal ligt in een vallei aan de zuidkust van Madeira. Doordat Funchal in een vallei ligt was het makkelijk voor de Portugese kolonisten om de plaats te stichten. Dit is ook de reden dat de zuidkust van Madeira eerder is gekoloniseerd dan de noordkust, die een stuk bergachtiger is. Tot de gemeente Funchal worden ook de onbewoonde Ilhas Selvagens gerekend, die 160 kilometer naar het zuiden liggen.

Funchal heeft een Middellands Zeeklimaat met droge zomers en natte winters. Het is er het hele jaar door warm, maar meestal niet echt heet. In de koudste maand (februari) wordt het overdag toch nog vaak 20 °C en 's nachts blijft de temperatuur ook dan bijna altijd boven de 10 °C. 's Zomers is het warmer en wordt het overdag meestal 26-28 °C en 's nachts 20 °C. De hoogst gemeten temperatuur ooit is 38,5 °C en de laagste 7,4 °C. De meeste neerslag valt in de winter: in de zomer is het vaak erg droog. In totaal valt er zo'n 630 mm aan regen in een jaar.

Bezienswaardigheden

De kathedraal van Funchal.

Funchal wordt veel door toeristen bezocht en heeft dan ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Funchal&oldid=687864"