Galileo Galilei

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Wetenschapper
Justus Sustermans - Portrait of Galileo Galilei, 1636.jpg
Portret van Galileo Galilei
Persoonlijke info
Volledige naam Galileo Galilei, in het Frans Galilée
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 15 februari 1564
Geboorteplaats Pisa
Geboorteland Italië
Overleden 8 januari 1642
Overleden te Florence, Italië
Gehuwd met /
relatie
(samenwonend met) Marina Gamba
Bekend van
Vakgebied Natuurkunde, astronomie, wiskunde, filosofie
Actief Renaissance
Bekend van Bevestigen van de theorie van Nikolaas Copernicus, Galileithermometer
Portaal Portal.svg Wetenschap


Galileo Galilei was onder andere een astronoom; naast zijn andere beroepen zoals natuurkundige en filosoof.

Galileo Galilei is geboren op 15 februari 1564 en gestorven op 8 januari 1642. Hij is vooral bekend vanwege zijn aanhouden van de theorie van Nikolaas Copernicus die dacht dat de aarde om de zon draaide. Dit was in strijd met de wetenschappelijke kennis van die tijd. Men geloofde dat de Zon en andere planeten om de Aarde draaiden en dat de Aarde het middelpunt was. Op Europese universiteiten werd de theorie van Copernicus wel onderwezen, maar niet overgenomen. Door de ontdekking van Galileo veranderde dat.

Galileo heeft als eerste met een zelfgebouwde telescoop in de ruimte kunnen kijken. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat de maan een wereld is die lijkt op de aarde. Hij ontdekte als eerste mens een bijzonder maanlandschap van bergen, dalen, kraters en vlakten.

Galileo heeft de vier manen van Jupiter ontdekt: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Het viel hem op dat vier lichtpuntjes om Jupiter heen bewogen en hij maakte aantekeningen van wat hij zag.

Toen hij naar de zon keek ontdekte hij donkere vlekken op de zon: zonnevlekken. Hij volgde een tijd lang de vlekken en hiel wat hij zag bij in tekeningen en aantekeningen.

Toen Galileo voor het eerst naar Saturnus keek, zag hij de planeet op een hele andere manier. Hij zag iets wat leek op twee kleinere bollen aan weerszijden. Toen hij betere telescopen kreeg kon hij de planeet steeds beter zien en uiteindelijk leek de planeet wel op een bol met twee handvatten. Later is gebleken dat hij de ringen van Saturnus gezien moet hebben.

Galileo heeft de banen van de planeten door de hemel lang en nauwkeurig bekeken. Omdat hij meetkunde had gestudeerd kon hij nauwkeurige berekeningen maken van de banen van alle planeten. Uiteindelijk kwam in zijn berekeningen naar voren dat alle planeten in een baan om de zon draaien.

Grafmonument van Galileo in de basiliek van Florence

Daarmee bewees hij dat een andere planeet dan de aarde ook een middelpunt was. Dit lag in lijn met de theorieën van Johannes Kepler en Nicolaas Copernicus.

Galilei heeft ook boeken geschreven zoals, Il saggiatore dat werd goedgekeurd en gepubliceerd in 1623. Galilei heeft ook enkele malen moeten verdedigen tegen de paus omdat hij hem in zijn boek had beledigd. In de laatste jaren van zijn leven kreeg hij daarom huisarrest. Meestal krijg je dat alleen als je erg stout geweest bent, misschien heb je zelf ooit wel eens huisarrest gehad. Hoe kan het dat een toegewijde en heel slimme wetenschapper huisarrest krijgt? Galileo Galilei heeft dat voor elkaar gekregen! In de tijd waarin hij leefde had de Katholieke kerk het voor het zeggen. Zij bepaalden voor iedereen in Europa aan welke regels zij zich moesten houden, wat zij moesten geloven en zelfs wat zij mochten denken – en wat niet.

Galileo Galilei bestudeerde jarenlang trouw de kosmos en ontdekte dat onze wereld, de zon en de maan, de planeten en zelfs de sterren heel anders werkten dan wat de kerk geloofde en onderwees. De leiders van de kerk, en met name de hoogste baas (de Paus) vonden dat zij belachelijk werden gemaakt door de beweringen van Galileo. Daarom kwam hij in conflict met de kerk. Hij moest stoppen met het schrijven van boeken waarin hij de paus belachelijk maakte, anders zwaaide er wat! In die tijd was er immers spanning tussen protestanten en katholieken.

Galileo was een dappere man en hij wist dat het gelijk aan zijn kant stond. Daarom hield hij voet bij stuk en weigerde hij te buigen voor de dreigementen van de kerk. De Paus was uiteindelijk zo klaar met Galileo dat hij besloot hem huisarrest te geven. In die periode heeft hij zijn beste boek geschreven. Dat ging over de bewegingsleer. Die is later vervolmaakt door Isaac Newton. Galilei is begraven in een kleine kamer. Hij is ook één of meerdere keren opgegraven. Om onduidelijke redenen werd bij de opgraving de middelvinger van zijn rechterhand afgehakt. In de Rooms-Katholieke Kerk heeft Galileo een standbeeld gekregen. De paus heeft uiteindelijk in 1992 toegegeven dat het niet zo verstandig was om Galilei op zijn oude dag huisarrest te geven. Dat vond Galileo niet zo leuk, dus ze gingen het uitvechten in de ring. Dat was die tijd erg populair.

Op die manier kon Galileo niet meer in het openbaar zijn bevindingen verkondigen en zou de mening van de kerk het enige zijn waar de mensen naar konden luisteren. Galileo Galilei sleet zijn laatste jaren in een landhuis in de plaats Florence, waar hij uiteindelijk op 8 januari 1642 overleed.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Galileo_Galilei&oldid=836767"