Gemenebest van Naties

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commonwealth of Nations.svg

Het Gemenebest van Naties , vroeger het Brits Gemenebest, is een samenwerkingsverband tussen 53 landen. De landen zijn allemaal in het verleden een kolonie van het Verenigd Koninkrijk geweest. Het Verenigd Koninkrijk zelf is tevens onderdeel van de Gemenebest van Naties en ook landen als Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Nigeria en Zuid-Afrika.

De Britse koning(in) is het hoofd van de Gemenebest. Dit betekent niet dat ze elk land ook staatshoofd is. In 15 landen is dit wel het geval, waaronder Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Jamaica. Deze landen worden de Commonwealth realms genoemd. De andere leden hebben hun eigen staatshoofd, zoals India en Zuid-Afrika.

In principe zijn bijna alle voormalige Britse koloniën onderdeel van de Gemenebest van Naties. Sommige koloniën hebben hun lidmaatschap stopgezet. Dit zijn Ierland, Zimbabwe en de Maldiven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gemenebest_van_Naties&oldid=702806"