George IV van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George IV 1821 color.jpg

George IV August Frederik (St. James's Palace, 12 augustus 1762 — Windsor Castle, 26 juni 1830) was koning van het Verenigd Koninkrijk en van koninkrijk Hannover tussen 1820 en 1830. George IV kwam uit het huis Hannover. Tussen 1811 en 1820 was hij al regent voor zijn vader, koning George III.

De koning staat bekend om de Britse overwinning van Napoleon Bonaparte. Daarnaast staat hij nog bekend als koppige koning. Hij bemoeide zich met de politiek en had empathie met de katholieken. Daarnaast stond hij bekend om zijn uitbundige levensstijl. George IV had overgewicht en liet Buckingham Palace en Windsor Castle verbouwen. Daarnaast bouwde hij zijn sprookjesachtige Royal Pavilion. De koning was betrokken bij de oprichting van de National Gallery en King's College in Londen.

Levensloop

Jeugd

George IV als prins

George was de zoon van koning George III en Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Bij zijn geboorte kreeg hij meteen de titel hertog van Cornwall. Toen George in 1783 21 jaar werd kreeg hij 60.000 Britse pond van het parlement. Zijn vader gaf hem ieder jaar 50.000 pond. Hij verhuisde naar Carlton House in Londen, waar hij een losbandig leven leidde. De band tussen de prins en de koning werd hierdoor steeds minder goed, aangezien de koning hield van een sobere levensstijl.

Huwelijken

George was verliefd op Maria Fitzherbert. Zij was echter katholiek en volgens de act of Settlement raakten alle Britse prinsen en prinsessen die een katholieke trouwden hun recht op de troon kwijt. Dit kon wél als er toestemming was van de koning. George trouwde met Maria, maar hun huwelijk was niet wettelijk. George vertelde tegen Maria dat de wet van de kerk boven die van de staat ging. Zij dacht daardoor dat het huwelijk wél geldig was.

De prins kreeg hoge schulden door zijn levensstijl. Zijn vader weigerde hem te helpen en hij moest Carlton House verlaten. Hij trok in bij Maria. Zijn vrienden stelden voor om het parlement om een gift te vragen. Zijn politieke tegenstanders maakten echter het huwelijk met Maria openbaar. Dit schokte het land en de prins kreeg geen gift meer van het parlement. Uiteindelijk beloofde zijn vader hem te helpen als hij zijn nicht Caroline van Brunswijk zou trouwen. In 1795 gaf de prins toe en de twee trouwden. Hun huwelijk was niet vrolijk en twee ging na een aantal dagen al gescheiden door het leven. Caroline probeerde te scheiden, maar George III voorkwam dit. De twee kregen één dochter, Charlotte Augusta van Wales. Zij zou trouwen met de latere Belgische koning Leopold I.

Regentschap

George als prins in 1809

Koning George III ging achteruit, maar het parlement vond dat prins George ongeschikt was om te regeren. In 1811 ging het zou slecht met de koning, dat George wel prins-regent moest worden. Hij nam de taken van zijn vader over, maar zijn vader bleef formeel koning. In deze periode werd een groot deel van Londen opgeknapt. Regent's Park en Regent Street zijn naar hem vernoemd.

George IV had een dure smaak. Zijn regentschap liet hij vieren met een banket voor 3000 gasten met 909 verschillende gerechten in de buurt van een rivier met watervallen en vissen. Voor George IV was het een shock dat zijn paleizen verouderd waren. Hij beschikte over Windsor Castle en St. James's Palace, maar beide paleizen waren te verouderd. De andere residenties waren nog meer verouderd en erg klein. Zelfs de Britse hertogen en veel parlementsleden hadden betere huizen. George IV liet de paleizen opknappen en liet ook Buckingham Palace en de Royal Pavilion bouwen.

Koningschap

De kroning van koning George IV

Toen koning George III overleed in 1820, werd George IV officieel koning. Hij werd in 1821 gekroond in Westminster Abbey. Tijdens de ceremonie stuurde hij zijn vrouw weg, wat een nationaal schandaal was. Zijn vrouw werd hierna ziek en overleed niet veel later. Door zijn levensstijl had George IV al gezondheidsproblemen bij zijn aantreden. Hij had overgewicht en had ook psychische problemen. Hij leed aan aderverkalking, jicht, staar en porfyrie. Zijn overgewicht werd vaak in kranten bespot.

George IV leefde afgeschermd van het publiek in Buckingham Palace en de Royal Pavilion. Hij bemoeide zich amper met de politiek, maar dreigde van tijd tot tijd om een wet niet te ondertekenen. Toen zijn dochter in 1817 overleed, werd zijn broer Frederik van York zijn troonopvolger. Hij stierf echter in 1827, waarna de nieuwe troonopvolger Willem werd. George IV stief in 1830 en werd door zijn broer opgevolgd; koning Willem IV.

 
Keurvorsten en koningen van Hannover
George I (1708-1727) - George II (1727-1760) - George III (1760-1820) - George IV (1820-1830) - Willem (IV) (1830-1837) - Ernst August (I) (1837-1851) - George V (1851-1866) - Hannover wordt geannexeerd door koninkrijk Pruisen (1866)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_IV_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=687954"