Geschiedenis

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Tourism.jpg
Deus Column KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

Geschiedenis is een vakwetenschap en betekent ook 'het verleden zelf'. Geschiedenis houdt zich eigenlijk bezig met een studie van gebeurtenissen gebaseerd op tijd. Hierbij onderzoeken we bronnen uit het verleden. Dit kunnen gebouwen, schilderijen zijn en nog veel meer. Vaak zijn de bronnen teksten. Het doel is om meer te weten te komen over dingen die in het verleden gebeurd zijn.

Politiek en geschiedenis

Vele machthebbers hebben de geschiedenis in hun tijd een beetje veranderd. De geschiedenis wordt dan het verhaal van een cultuur die op dat ogenblik in de meerderheid is. Dit kan ervoor zorgen dat de verhalen van een cultuur die in de minderheid is, niet of niet goed aan de generatie na hun kan worden verteld. Dit is dan geschiedenis van de dominerende groep. Hierbij is een grote groep in staat om de geschiedenis te veranderen, zodat het goede oorspronkelijke verhaal niet aan het nageslacht kan worden geleverd zoals het bedoeld is.

De wetenschappelijke geschiedenis is het tegenovergestelde. Hierbij onderzoeken wetenschappers en historici de geschiedenis door middel van zoveel bronnen. Dit is eigenlijk de beste vorm van geschiedenis: hierbij is het bijna altijd waar wat er verteld wordt.

Dan is er eigenlijk nog een derde vorm genaamd: Wat de auteur bepaalt is waar. De meeste mensen denken zo. Ze denken als het in een geschiedenisboek staat, dat het dan ook zo is. Op de basisschool worden boeken niet regelmatig nieuw aangekocht en kunnen soms verkeerde feiten weergeven. Op Middelbare school worden geschiedenisboeken wel regelmatig vervangen.

Tijdvakken

Er kunnen verschillende indelingen worden gemaakt voor de geschiedenis. Een veelvoorkomende indeling is:

Prehistorie

Historie

Op Nederlandse basis- en middelbare scholen wordt de geschiedenis ingedeeld in 10 tijdvakken:

Naam Tijd Periode
1 Tijd van jagers en boeren tot 3000 v.Chr Prehistorie
2 Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v.Chr - 500 n.Chr Oudheid
3 Tijd van monniken en ridders 500-1000 Middeleeuwen
4 Tijd van steden en staten 1000-1500
5 Tijd van ontdekkers en hervormers 1500-1600 Vroegmoderne tijd
6 Tijd van regenten en vorsten 1600-1700
7 Tijd van pruiken en revoluties 1700-1800
8 Tijd van burgers en stoommachines 1800-1900 Moderne Tijd
9 Tijd van de wereldoorlogen 1900-1950
10 Tijd van televisie en computer 1950-nu

Soorten geschiedenis

De volgende soorten geschiedenis bestaan:

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedenis&oldid=842866"