Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Griend (zandplaat)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zandplaat Griend met zwermen vogels

Griend of Grind is een begroeide zandplaat in de Waddenzee, ten zuiden van Terschelling en Ameland. Men denkt dat hier vroeger dorpje op heeft gestaan. Nu staat er alleen een uitkijktorentje op en een huis waarin de boswachters overnachten. Ten zuiden van Griend lag de Zuidwalvulkaan, een vulkaan in de Waddenzee, en de enige vulkaan in Nederland. De zandplaat hoort bij de gemeente Terschelling en ligt op de Grienderwaard. Op Griend wonen geen mensen. Wel is er een huisje dat een groot gedeelte van het jaar gebruikt kan worden door boswachters en onderzoekers. Griend is niet te bezoeken door toeristen.

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Griend bewoond door mensen. Ze woonden er in een dorp genaamd Stedeke Grint of Grynt. Dit dorp bevatte ook een klooster. Doordat er steeds meer zand van het eiland weg werd geslagen door de zee, werd Griend steeds kleiner. In 1287, tijdens de Sint-Luciavloed, verdween het dorp in zee. Tot aan de 18de eeuw woonden er veehouders op Griend. De veehouders woonden op terpen, een soort van heuvels met daarop een huis, om zich te beschermen tegen de zee. Rond 1800 werd het eiland verlaten. Hierna gebruikten de bewoners van Terschelling het als weide. De eieren van de vogels werden gebruikt als eten. In 1916 kocht Vereniging Natuurmonumenten het recht om te mogen maaien op Griend. Hiermee hoopten ze dat de eieren het zouden overleven. Griend verplaatst zich als het ware. Sinds de middeleeuwen heeft de zandplaat zich meer naar het zuidoosten verplaatst. Na de aanleg van de Afsluitdijk ging dit nog sneller. Griend wordt niet door dijken beschermt en hierdoor verplaatst de zandplaat zich. Wel zijn er de afgelopen jaar vele dingen eraan gedaan om te zorgen dat Griend niet verdwijnt. Rond 1988 werd zand aangebracht in het noorden. Hierop groeien nu grassen, waardoor de zandplaat beter bestand is tegen de zee. Op 13 oktober 2004 was er een plan om van Griend een echt waddeneiland te maken. Dit zou beter zijn van de natuur en dan zou het ook mogelijk zijn dat mensen het eiland konden bezoeken.

Natuur

Griend is in bezit van de Natuurmonumenten. Op Griend komen veel grote sternen voor. Griend heeft zelfs de grootste kolonie van deze vogels in heel Europa. Op Griend broeden jaarlijks meer dan 10.000 paren vogels. Onder andere de eidereend, de stormmeeuw, de visdief en de velduil broeden op het eiland. Ook wonen er bosmuizen op het eiland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Griend_(zandplaat)&oldid=688128"