Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Guyana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coöperatieve Republiek Guyana
Co-operative Republic of Guyana

Flag of Guyana.svg Coat of arms of Guyana.svg Guyana (orthographic projection).svg

Hoofdstad Georgetown
Aantal inwoners 737.718 (2017)
Oppervlakte 214.969 km²
Regeringsvorm Republiek
President David Granger
Godsdienst Christendom (50%)
Hindoeïsme (35%)
Islam (10%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Guyaanse dollar
Volkslied Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains
Nationale feestdag 23 februari
Landcode GUY


Guyana is een land in Zuid-Amerika. Guyana grenst in het oosten aan Suriname, in het zuiden aan Brazilië, in het westen aan Venezuela en in het noorden ligt de Caribische Zee. De hoofdstad van Guyana is Georgetown. In tegenstelling tot veel andere landen in Latijns-Amerika, spreekt men in Guyana Engels.

Het land was oorspronkelijk een gebied van koloniën van Nederland, maar werd in 1815 overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. De koloniën werden in 1831 samengevoegd tot de Britse kolonie van Guyana, wat in 1834 de slavernij afschafte. In 1966 werd Guyana een onafhankelijke staat, maar bleef lid van de Gemenebest van Naties, waardoor de Britse koningin het staatshoofd werd. In 1970 stapte Guyana uit de Gemenebest van Naties, omdat het land opzoek ging naar toenadering van de Sovjet-Unie en Cuba. De situatie in Guyana werd bijzonder slecht en er waren diverse schendingen van de mensenrechten. De nieuwe grondwet van 1980 maakte hier veranderingen en pas in 1992 werden de eerste vrije en eerlijke presidentsverkiezingen van het land gehouden.

Guyana is een multicultureel land, waarin veel verschillende bevolkingsgroepen en religies leven. Het land is erg beïnvloed door de Britse cultuur.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guyana&oldid=598765"