Hekserij

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Hekserij heeft betrekking op overtuigingen, praktische kennis en activiteiten die worden toegeschreven aan bepaalde mensen die heksen worden genoemd. In het volksgeloof bedoelt men met heksen vooral vrouwen die beroep doen op magie om goed of kwaad te doen.

Het geloof in hekserij vindt men terug in veel culturen sinds de oudheid, hoewel het sterk kan verschillen van cultuur tot cultuur. Voor het christendom heeft hekserij vooral sinds de vroegmoderne tijd vaak te maken met het geloof in een kwaadaardige geest. De obsessie met hekserij die toen losbarstte in Europa leidde tot talloze processen en executies van "heksen" (wat heksenjacht wordt genoemd). Aan de vervolging van zogenoemde heksen kwam in Europa een einde tijdens de periode van de 18e-eeuwse verlichting, maar heksenjachten komen zelfs in de 21e eeuw nog voor op andere continenten zoals Afrika,

Sommige theorieën brengen Europese hekserij in verband met oude heidense vruchtbaarheidsreligies, hoewel dit helemaal niet is bewezen. Een daarop geïnspireerde opvatting van hekserij ontstond in de 20e eeuw, met wicca en andere neoheidense bewegingen. Heksen spelen ook een grote rol in de folklore en maken deel uit van de populaire cultuur (boeken, films enz.)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hekserij&oldid=764127"