Honduras

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Honduras
República de Honduras

Flag of Honduras.svg Coat of arms of Honduras.svg Honduras locator map.png

Hoofdstad Tegucigalpa
Aantal inwoners 9.546.178 (2021)
Oppervlakte 112.492 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Xiomara Castro (sinds 2022)
Vicepresident Salvador Nasralla (sinds 2022)
Godsdienst Christendom (87%)
10% Ongelovig
3% Anders
Taal Spaans (español)
Munteenheid Hondurese lempira
Volkslied Tu bandera es un lampo de cielo
Nationale feestdag 15 september
Landcode HND

Honduras, officieel de Republiek Honduras, is een land in Midden-Amerika. Honduras grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Daarnaast ligt Honduras zowel aan de Caribische Zee als de Grote Oceaan. De hoofdstad van het land is Tegucigalpa en het land heeft ruim 9 miljoen inwoners. De officiële taal van Honduras is Spaans.

Voor de koloniale periode woonden er verschillende volkeren in Honduras, waaronder de Maya's. In de 16e eeuw werd Honduras een kolonie van Spanje, die het Spaans en de Rooms-Katholieke Kerk naar het land brachten. De Spaanse en inheemse cultuur begon daardoor met elkaar te mengen. In 1821 werd Honduras onafhankelijk van het Spaanse Rijk. Tussen 1823 en 1841 was het onderdeel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, een land dat bestond uit verschillende Centraal-Amerikaanse landen. Hierna kwamen grote Amerikaanse bedrijven naar Honduras, die het land gebruikten voor de fruitteelt. In het begin van de 20e eeuw begon Honduras zich hiertegen te verzetten, waardoor de Verenigde Staten Honduras verschillende keren binnenvielen. In 1969 vocht Honduras met buurland El Salvador de voetbaloorlog. Honduras heeft nog altijd politieke en economische problemen.

Geschiedenis

Een tempel uit de Maya-periode

Pre-Columbiaanse periode

Voor de komst de Spanjaarden leefden er verschillende volkeren in Honduras, waaronder Maya's. De stad Copán was de grootste Mayastad in Honduras, waar de meeste Maya's gevestigd zaten. Nog altijd is dit een belangrijke archeologische site en bezienswaardigheid. Vanuit Copán werd een Maya-koninkrijk geregeerd, genaamd Xukpi, dat bestond tussen de 5e en 9e eeuw. Al voor deze tijd was Honduras bewoond en er waren ook andere Mayasteden in Honduras, zoals El Puente. Vanaf de 9e eeuw nam de Maya-bevolking af en de Maya's bleven tot het jaar 1200 in Honduras wonen. Copán was al overgroeid toen de Spanjaarden in de 16e eeuw aankwamen. In het westen van Honduras leefden daarnaast nog de Lenca's en de Nicarao.

Spaanse koloniale periode

Koloniale architectuur komt nog steeds veel voor in Honduras.

Christoffel Columbus kwam in 1502 aan land op de eilanden voor de kust van Honduras tijdens zijn vierde reis. Columbus heeft nooit een voet op het vasteland gezet. Cristóbal de Olid werd in 1524 naar Honduras gestuurd door Hernán Cortés om een Spaanse kolonie te stichten. Dit werd de kolonie Tela en de kolonie bestond uit 400 mensen. Hierna ontstond meteen een conflict in de kolonie, toen de gouverneur Olid uit Tela verbande. Olid wist echter zijn macht in de kolonie te behouden en versloeg het leger van de gouverneur. Later werd de rest van Honduras gekoloniseerd, onder andere door Pedro de Alvarado.

Honduras werd door de Spanjaarden gebruikt voor plantages. Hierbij werd ook gebruikt gemaakt van de slavernij. Honduras was aanvankelijk een aparte kolonie, maar in 1540 werd Honduras samengevoegd met Guatemala en bestuurd vanuit Antigua in Guatemala. Hierdoor werd Honduras een provincie van Guatemala en bleef dit tot aan 1821. De oostkust van Honduras en Nicaragua werd behoorde nog steeds tot de Miskitokust, een land waar de Miskito (een volk) woonde. De koning van de Miskito werd beschermd door de Engelsen tegen de Spanjaarden. De Spanjaarden stuurden in 1641 schepen naar de Miskitokust en nam deze in. Als tegen reactie stichtten de Britten een kolonie op Jamaica. De Islas de la Bahia bleven onderdeel van het Britse Rijk, maar de Spanjaarden veroverden deze terug in de jaren 1780.

Onafhankelijkheid en 19e eeuw

Het treinstation van La Ceiba

Door de oorlogen van Napoleon Bonaparte in Europa was Spanje erg verzwakt. Tussen 1810 en 1821 braken veel oorlogen voor onafhankelijkheid uit in Spaanse koloniën, te beginnen in Mexico. In 1821 scheidde ook Honduras zich af samen met Costa Rica, Guatemala, Nicaragua en El Salvador. De vijf Midden-Amerikaanse landen gingen vervolgens een nieuw land vormen, genaamd de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Net als de Verenigde Staten zelf was dit land gesticht op de waarden van de Verlichting en vrij modern van voor zijn tijd. Het probleem was dat de verschillende staten elkaar niet vertrouwden. Ook waren er plannen voor een kanaal door Centraal-Amerika en er ontstond een conflict door welk land dit zou lopen. Uiteindelijk leidde dit tot een burgeroorlog en in 1839 viel het land uiteen in vijf landen. Honduras had zich een jaar daarvoor al losgebroken en een onafhankelijk land geworden.

Honduras probeerde in de jaren hierna weer een federatie op te richten met de buurlanden, maar de pogingen faalden. Ook kreeg het land te maken met corruptie en in 1888 was de schatkist van het land leeg. Ook waren er veel opstanden en kleinere burgeroorlogen in het land.

20e eeuw

Het Hondurese leger in 1926

Vanaf het jaar 1900 kwam er meer industrie naar Honduras, waardoor het land minder afhankelijk van de landbouw werd. Vooral grote bedrijven uit de Verenigde Staten ware in het land actief. De Amerikanen hebben ook aantal keer hun leger naar Honduras gestuurd. Dit gebeurde in 1903, in 1907, in 1911, in 1912, in 1919, in 1924 en in 1925. Het land werd technisch gezien door Amerikaanse fruit-exporteurs bestuurd, waardoor het soms een bananenrepubliek werd genoemd. Veel lokale werkers werkten voor hele lage lonen lange dagen en kregen ook te maken met onderdrukking. Tussen 1919 en 1924 kreeg het land te maken met veel instabiliteit toen president Francisco Bertrand weigerde af te treden. Tussen 1920 en 1923 waren er zeventien opstanden en pogingen tot een staatsgreep. In 1925 kwam er weer een periode van vrede en democratie, maar in 1932 kwam president Carías aan de macht. Carías werd democratisch gekozen, maar breidde zijn macht steeds verder uit. Dit kon hij doen door de Grote Depressie, die Honduras hard trof. Onder Carías vond er veel onderdrukking plaats en werd er veel geld uitgegeven aan het leger. Ook konden vrouwen niet meer stemmen, werd de doodstraf opnieuw ingevoerd en zijn tegenstanders werden vermoord of vastgezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Honduras mee aan de kant van de Amerikanen. Honduras verklaarde oorlog aan Japan in 1941 na de aanval op Pearl Harbor. Een paar dagen later verklaarde het ook de oorlog aan Duitsland en Italië. Garías's presidentschap eindigde in 1949, waarna de democratie weer hersteld werd in Honduras. De vrijheid van meningsuiting werd hersteld, er kwam een achturige werkdag en kinderarbeid werd verboden. Na een algemene staking in 1954 greep het leger de macht in 1955. De democratie werd weer hersteld in 1963. In 1969 vocht Honduras de korte voetbaloorlog met buurland El Salvador. In 1982 kreeg het land een nieuwe grondwet, waardoor burgers meer macht kregen.

Geografie

Landschap

Een dorpje in de bergachtige binnenlanden

In het noorden van Honduras ligt de Caribische Zee. Hier heeft het land verschillende eilanden liggen, waaronder de Islas de la Bahía en de Islas del Cisne. De noordkust is vrij vlak, net als de zuidkust. In het zuiden heeft Honduras een kleine kust aan de golf van Fonseca, die het land toegang geeft tot de Grote Oceaan. De binnenlanden van Honduras zijn erg heuvelachtig, maar de meeste bergen liggen in het westen. Hier vind je ook de hoogste berg van het land, namelijk de Cerro Las Minas (2.850 meter). Dit gebergte loopt door tot aan de grens met Nicaragua. De bergen in het oosten zijn minder hoog dan in het westen. De vele heuvels en bergen maken de grond van Honduras ongeschikt voor landbouw. Daarnaast is de bodem ook erg onvruchtbaar. Hierdoor zijn de binnenlanden van Honduras vooral met bossen en regenwouden bedekt. De meeste landbouw vind in de kustgebieden plaats, waar ook de meeste mensen wonen.

Honduras is erg rijk aan water en heeft vele rivieren en meren. De belangrijke rivier van het land is de Ulúa. Daarnaast zijn de Choluteca en de Río Goascorán nog belangrijk.

Grote steden

Grootste steden van Honduras

23 Teguc Hauptpl.JPG
Tegucigalpa
Banco Atlantida.jpg
La Ceiba

Naam Inwoners

Panoramica san pedro sula.jpg
San Pedro Sula
Choloma.jpg
Choloma

1. Tegucigalpa 996.658
2. San Pedro Sula 598.519
3. La Ceiba 176.212
4. Choloma 163.818
5. El Progreso 114.934
6. Comayagua 92.883
7. Choluteca 86.179
8. Danlí 64.976
9. La Lima 62.903
10. Villanueva 62.711

Klimaat

Honduras heeft te maken met een tropisch klimaat. Dit betekent dat er gedurende het hele jaar hoge temperaturen zijn. Ook is de neerslag gelijlmatig over het jaar verspreid. In de berggebieden van het land komt een gematigd klimaat voor. Hier zijn de temperaturen iets minder hoog. Het noorden van het land heeft te maken met meer neerslag dan het zuiden. Ook hebben deze gebieden met hogere temperaturen te maken dan de binnenlanden. In Honduras zijn er eigenlijk maar twee seizoenen; het regenseizoen van november tot april en het droogteseizoen van mei tot oktober.

Het land heeft te maken met orkanen, die vaak over het oosten van het land heengaan. Deze orkanen kunnen veel schade aanrichten en zelfs kunnen er mensen overlijden. In 1974 overleden meer dan 8.000 mensen door orkaan Fifi, die ook bijna de gehele bananenoogst vernietigde. Tijdens orkaan Mitch in 1998 overleden zelfs meer dan 11.000 mensen. De orkanen kunnen daarnaast ook overstromingen veroorzaken. Door klimaatverandering kunnen er ook meer overstromingen en orkanen ontstaan. Ook kan hierdoor in andere gebieden weer droogte ontstaan.

De kusten van Honduras

Bevolking

Algemeen

Honduras heeft zo'n 9,5 miljoen inwoners. Het land heeft te maken met een hoog geboortecijfer, waardoor de bevlking erg jong is. Hoewel veel mensen vanuit Honduras naar andere landen gaan, voornamelijk de Verenigde Staten, groeit de bevolking nog steeds. Sinds 1975 werd het land te maken met grootschalige emigratie naar de Verenigde Staten. Zo'n 90% van de bevolking bestaat uit mestizo's, 7% van de bevolking is inheems, 2% heeft een donkere huidskleur en 1% is blank. De Hondurezen met een donkere huidskleur worden ook vaak als mestizo gezien, aangezien ze cultureel gezien hetzelfde zijn (zogeheten ladino's). Een ander gedeelte van deze groep zijn de afstammelingen van voormalige slaven uit Saint Vincent en bevinden zich voornamelijk op de Islas de la Bahía.

Taal

Een kerk in Honduras

De officiële van Honduras is het Spaans. Bijna alle inwoners van Honduras spreken Spaans. Het Spaanse dialect dat in Honduras gesproken wordt is het Caribisch Spaans, dat ook in andere landen rondom het Caribisch Zeegebied. Op de Islas de la Bahía wordt ook Engels gesproken worden. Het Engels dat op de eilanden gesproken wordt is beïnvloed door het Spaans en allerlei inheemse talen.

In sommige landelijke gebieden worden nog inheemse talen gesproken. Belangrijke inheemse talen zijn het Garifuna, het Mískito, het Mayangna en het Paya. Veel van deze sprekers kunnen ook Spaans als tweede taal. Zij gebruiken deze talen echter om in hun dorpen en met hun familie te praten.

Religie

Zo'n 87% van de bevolking van Honduras is christelijk. De Rooms-Katholieke Kerk wordt gezien als de grootste christelijke stroming, maar het aantal leden is aan het dalen. Zoals in veel Latijns-Amerikaanse landen wordt het protestantisme belangrijker. Uit een rondvraag uit 2014 blijkt dat 46% van de inwoners katholiek is en 41% protestants. Vaak gebruiken de protestantse Hondurezen ook elementen uit de Katholieke Kerk. 10% van de bevolking is ongelovig of hangt geen religie aan.

Kleinere religies in het land zijn de islam en het jodendom.

Politiek

Staatsinrichting

Honduras is een republiek en een democratie. Het staatshoofd van het land is een president. De president wordt iedere vier jaar gekozen en kan slechts één termijn dienen. Dit betekent dat een zittend president niet herkozen kan worden. De huidige president van Honduras is Xiomara Castro. De president is ook het hoofd van de regering. De regering bestaat uit meerdere ministers.

Het parlement van Honduras heet het Nationaal Congres en bestaat uit 128 leden. Het heeft slechts één kamer. Het congres wordt elke vier jaar gekozen door middel van verkiezingen. Ieder departement heeft een bepaald aantal zetels. De inwoners van dat departement kiezen deze zetels. In Honduras zijn er meerdere politieke partijen.

Bestuurlijke indeling

Honduras is verdeeld in 18 departementen. Ieder departement heeft een gouverneur, die door de president benoemd wordt. Dit zijn:

HondurasDivisions.png


Deze departementen zijn weer verdeeld in gemeenten. Er zijn in totaal 298 gemeenten in Honduras.

Buitenlandse politiek

Honduras is lid van verschillende internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en het Centraal-Amerikaans Integratiesysteem. Honduras heeft goede banden met alle landen in Centraal-Amerika, waaronder de buurlanden. In het verleden had Honduras veel conflicten met buurland El Salvador over de grens. In 1998 tekenden de twee landen een verdrag over de grens en sindsdien is de relatie verbeterd. Ook had het land een gensconflict met Nicaragua, maar dit is inmiddels opgelost. Daarnaast heeft Honduras goede banden met Israël en heeft de Hondurese ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisd. Veel Hondurese migranten vluchten naar de Verenigde Staten vanwege armoede in het land.

Honduras is een van de weinige landen dat Taiwan als het echte China erkend. Honduras heeft hierdoor geen banden met de Volksrepubliek China.

Economie

Het sorteren van koffiebonen

De economie van Honduras is tegenwoordig erg gericht op de dienstensector, maar ook de industrie en de landbouw zijn erg belangrijk. 14% van de bevolking werkt in de landbouw. De belangrijkste producten zijn suikerbiet, palmolie, bananen, koffie, maïs, sinaasappels en bonen. Zo'n 15 procent van het land wordt gebruikt voor landbouw en dit gebeurd meestal in de buurt van bergen. Hierdoor wordt Honduras ook het "Tibet van Centraal-Amerika" genoemd. Waar in 1992 de landbouw nog de grootste sector was, is het dit nu niet meer. Op het gebied van de visserij speelt de vangst van garnalen een belangrijke rol. Ook de houtkap is belangrijk voor de economie van het land. Hoewel er in het verleden mijnbouw was in Honduras, heeft het land weinig delfstoffen. Op het gebied van energie gebruikt men daarom veel biomassa.

Qua industrie zitten in Honduras veel fabrieken die producten in elkaar zetten, waaronder veel technologie en kleding. Het toerisme speelt een belangrijke rol in de regio en veel toeristen - voornamelijk uit de Verenigde Staten - komen naar het land. Zij komen voor het warme weer, de stranden, de historische plekken en de natuur. Voornamelijk de Maya-ruïnes en de eilanden voor de kust zijn populaire bestemmingen. De belangrijkste handelspartner van Honduras zijn de Verenigde Staten. Het land verkoopt veel producten aan Duitsland, België, Nederland en El Salvador. Het haalt daarentegen meer de meeste producten uit China, Guatemala en Mexico.

In Honduras betaalt men met de Hondurese lempira.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Honduras&oldid=745023"