Hugo de Jonge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hugo de Jonge
Hugo de Jonge (2022).jpg
Hugo de Jonge (2022)
Naam voluit Hugo Mattheüs de Jonge
Geboren 26 september 1977
Geboren te Bruinisse
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij CDA
Religie Hervormd
Stroming
Functie Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Aantreden 10 januari 2022
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Wethouder van Rotterdam
namens het CDA
(2010-2017)
Gemeenteraadslid voor het CDA in Rotterdam
(2014)
Vicepremier
(2017-2022)
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
(2017-2022)
Partijleider van het CDA
(2020)
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
(sinds 2022)
Portaal Portal.svg Politiek

Hugo de Jonge (geboren op 26 september 1977 in Bruinisse) is sinds 10 januari 2022 de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het kabinet-Rutte IV. Eerder was hij de vicepremier voor het CDA en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte III.

De Jonge is een Nederlandse politicus voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Daarvoor was hij wethouder in de gemeente Rotterdam.

Biografie

Huge de Jonge werd op 26 september 1977 te Bruinisse geboren in een Nederlands-hervormd gezin. Zijn vader was dominee bij de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk en zijn moeder een verpleegkundige. Het gezin verhuisde later naar Alphen aan den Rijn en Zaamslag In 1995 haalde De Jonge zijn havodiploma, waarna hij een opleiding tot basisschoolleraar volgde aan de Hervormde Ichtushogeschool in Rotterdam. Vervolgens behaalde zijn schoolleidersdiploma aan de Octaaf P.C.-Academie voor Schoolmanagement in Zwolle. Ten slotte werkte hij vijf jaar lang van 1999 tot 2004 op de Christelijke Basisschool De Akker in Rotterdam.

Politiek

In 2004 ging De Jonge werken voor het CDA. Eerst als beleidsmedewerker Onderwijs, later als werknemer op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2010 werd hij wethouder voor het CDA in Rotterdam. Als wethouder was hij er voorstander van om de islamitische school Ibn Ghaldoun te sluiten. Ook vond hij dat sommige mensen condooms moesten gebruiken. Hij zei daarover dat hij vond 'dat sommige kinderen het recht hebben om niet geboren te worden', bijvoorbeeld omdat die kinderen anders met huiselijk geweld opgroeien.

De Jonge werd door het CDA-bestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Hoewel De Jonge deze verkiezing won, trad hij vanwege zijn drukke baan als minister af als partijleider. Op 11 december werd Wopke Hoekstra door het CDA-bestuur aangewezen als lijsttrekker en partijleider.

Kabinet-Rutte III

In 2017 werd de Jonge benoemd als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alsmede vicepremier in het kabinet-Rutte III. Hij kwam even in het nieuws omdat hij tijdens de bordesscene (dat is als het nieuwe kabinet zich met de koning laat fotograferen op de trappen voor het paleis) hele opvallende witte schoenen aanhad. Sommige mensen vonden dat ijdel en overdreven, omdat hij daarmee alle aandacht op de foto naar zich toe zou trekken. Andere mensen vonden het juist vernieuwend en modieus.

Kabinet-Rutte IV

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge benoemd tot minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het kabinet-Rutte III.

Privé

De Jonge is sinds 1999 getrouwd en heeft twee kinderen. De Jonge is Nederlands-hervormd en protestants-christelijk, en is sinds het ontstaan van de Protestantse Kerk in Nederland lid van die kerk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hugo_de_Jonge&oldid=789127"