Hypotheek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hypotheek of hypothecaire lening is een lening om een huis of gebouw te kunnen kopen. De meeste mensen kunnen geen huis kopen, dus hebben ze een hypotheek bij de bank. Voor veel mensen is de hypotheek de grootste lening die zij in hun leven doen.

Hoeveel hypotheek je krijgt hangt af van de prijs van de koopwoning en de inkomsten van de persoon of personen die leent/lenen. Per maand moet er een bepaald bedrag aan de bank worden betaald om de hypotheek af te lossen. Deze rente bestaat uit het bedrag van de lening en nog wat geld extra. Dit geld extra zijn vervolgens weer inkomsten voor de bank zelf. Vaak mag een persoon er 30 jaar over doen om de hypotheek af te lossen. Mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen kun je uitstel van betaling aanvragen. Voor kortere periodes gaat de bank hier meestal mee akkoord. De bank heeft langere periodes van geen betaling het recht om het huis te verkopen. Het huis dient als onderpand. Dit geeft de bank zekerheid.

Je kunt een hypotheek ook sneller afbetalen. Veel mensen die de loterij hebben gewonnen betalen vaak eerst hun hypotheek af. Vaak moet je dan ook een boete betalen, aangezien de bank inkomsten misloopt. Nadat je de hypotheek hebt afbetaald ben je volledig eigenaar van een woning. Dit betekent dat je meer inkomstenbelasting moet betalen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hypotheek&oldid=623037"