Jappenkamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekening van een jappenkamp

Een Jappenkamp of Japans gevangenkamp is een Japans interneringskamp, dat kan je vergelijken met een concentratiekamp. Waarin mensen gevangen werden gehouden tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië (1942-1945). De mensen die daar waren gevangen moesten heel hard werken en werden ook gemarteld. Er stierven duizenden mensen. Er waren daar vrouwen en mannenkampen. In de vrouwenkampen mochten de kinderen ook komen.

Er werden in de kampen krijgsgevangenen gevangen gehouden, maar ook Indonesische mensen die daar wonen en Nederlands zijn. Voor de Japanners werd Nederland gezien als een buitenlandse vijand. Dat vonden ze niet goed, vandaar dat die mensen ook in een kamp gevangen gehouden werden.

In de kampen ging het niet heel erg goed met de mensen, ondanks dat ze gemarteld werden en vermoord waren er ook andere redenen die duizenden levens hadden gekost. Het gaat daar om de bacteriën in de toiletten, douches, kranen enz, maar ook om de gevaarlijke insecten die ziektes verspreiden. Er kwam daarnaast ook nog een tekort aan eten, water en aan medicijnen.

Naast deze concentratiekampen waar je moet werken en ook mishandeld wordt werd er ook gesproken over kampen die toch spraken als een vernietigingskamp, de mensen werden er dus vermoord en voor sommige daarvoor ook nog gemarteld.

Het einde aan deze kampen en ook aan de bezetting werd veroorzaakt door de Amerikanen die twee atoombommen hadden gegooid op de twee steden in Japan: Hiroshima zie Atoombom op Hiroshima en op Nagasaki. Zo zijn alle gevangenen die het in de kampen hebben gered vrij en is er ook geen strijd meer gekomen.

In de Tweede Wereldoorlog pikte de Japanners Nederlands-Indie in. Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen werden meegenomen naar verschillende Japanse gevangenkampen.

Europese vrouwen in de rij voor eten in een vrouwenkamp te Singapore na de capitulatie van Japan

Wat gebeurde er in een kamp?

De sterke mannen moesten helpen met het aanleggen van het Birma-spoorlijn. De andere gevangenen werden vastgebonden aan een paal, en moesten de hele dag in de brandende zon staan. Of ze werden met een stok geslagen. De gevangenen kregen weinig te eten en drinken. Veel gevangenen werden moe van het werken, ze raakten ondervoed, uiteindelijk stierven veel van hen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jappenkamp&oldid=761112"