Kaaimaneilanden

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kaaimaneilanden
Cayman Islands

Flag of the Cayman Islands.svg Coat of arms of the Cayman Islands.svg Kaaimaneilanden locator map.png

Hoofdstad George Town
Aantal inwoners 65.786 (2020)
Oppervlakte 264 km²
Regeringsvorm Overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III (sinds 2022)
Taal Engels
Munteenheid Kaaimaneilandse dollar
Volkslied God Save the King
Landcode KYM
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

De Kaaimaneilanden of de Caymaneilanden is een eilandengroep in handen van het Verenigd Koninkrijk. De Kaaimaneilanden worden zijn een zogeheten Brits overzees gebied. De Kaaimaneilanden liggen in het Caribisch Zeegebied. De Kaaimaneilanden liggen ten zuiden van Cuba, het westen van Jamaica en ten oosten van Mexico en Belize.

De eilanden zijn officieel een Brits overzees gebied. Het is geen onafhankelijk land, maar heeft grote mate van zelfbestuur sinds 1962. Voorheen werden de eilanden vanuit Jamaica bestuurd. Internationaal staan de eilanden bekend als één van de grootste belastingparadijzen ter wereld.

Geschiedenis

De schade na orkaan Ivan

De Kaaimaneilanden zijn ontdekt door Christoffel Columbus. Dit was tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld (oftewel Amerika). In 1586 zette de Engelsman Francis Drake zijn voet op één van de eilanden, hiermee was hij de eerste Engelsman op de eilanden. Hij gaf de Kaaimaneilanden hun huidige naam, vermoedelijk is het vernoemd naar de diersoort kaaiman (soort van kleine krokodil). In 1670 werden de eilanden een kolonie van het Verenigd Koninkrijk, samen met Jamaica. De Kaaimaneilanden en Jamaica waren toen één kolonie.

In 1962 werd Jamaica onafhankelijk en de Kaaimaneilanden werden een Brits overzees gebied. In 2004 werden de Kaaimaneilanden zwaar getroffen door een orkaan met de naam Ivan. 70% van de gebouwen was beschadigd en het was de zwaarste orkaan in 86 jaar tijd.

Geografie

Een kaart van de Kaaimaneilanden

De Kaaimaneilanden bestaan uit drie grote, belangrijke eilanden. Het grootste eiland is Grand Cayman, wat ook letterlijk Groot Kaaiman betekend. Daarna komt Cayman Brac en als laatste komt Little Cayman, wat ook weer letterlijk Klein Kaaiman betekend. De hoofdstad George Town ligt op het eiland Grand Cayman.

Rond de eilanden bevinden zich veel koraalriffen. The Bluff met een hoogte van 43 meter is het hoogste punt van de eilanden. De eilanden hebben een subtropisch klimaat met neerslag gedurende het gehele jaar. Orkanen komen veel voor op de eilanden gedurende juni en november.

Bevolking

Bestand:Cayman Islands Government Administration Building.jpg
Het overheidsgebouw van de Kaaimaneilanden.

De officiële taal van de Kaaimaneilanden is het Engels. 90% van de bevolking spreekt Engels, vaak met het Britse of Jamaicaanse dialect. Veel inwoners spreken ook een creooltaal, die oorspronkelijk door de Engelse kolonisten werd gebruikt om met de oorspronkelijke inwoners te praten. Daarnaast is er nog een aanzienlijke groep die Spaans spreekt. Zij komen voornamelijk uit Honduras, Nicaragua, Colombia, Cuba of de Dominicaanse Republiek. 82% van de inwoners is aanhanger van het christendom. De meeste inwoners hangen de Anglicaanse Kerk of de Rooms-Katholieke Kerk aan. De eilanden hebben ook nog een joodse bevolking, maar het grootste gedeelte van het overige deel is ongelovig.

Door de gunstige voorwaarden om een bedrijf op de Kaaimaneilanden te starten. De meeste inwoners komen van Jamaica, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Door de slavernij hebben de meeste inwoners op de eilanden een Afrikaanse migratieachtergrond.

Politiek

Het strand van de Kaaimaneilanden

De Kaaimaneilanden zijn officieel een Brits overzees gebied. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor de bescherming en buitenlandse zaken van de eilanden. De inwoners van de eilanden zijn officieel Brits staatsburger. De Kaaimaneilanden hebben wel zelfbestuur en kunnen eigenlijk over haast alles zelf beslissingen nemen.

De Britse koning(in) is het staatshoofd van de Kaaimaneilanden. Hij/zij wordt vertegenwoordigt door een gouverneur-generaal. De eilanden worden bestuurd door een premier. Daarnaast is er nog een parlement, dat uit 21 zetels bestaat. Het parlement wordt door middel van verkiezingen gekozen.

Economie

Eén van de vakantieresorts op de Kaaimaneilanden

Vroeger was de economie van de Kaaimaneilanden gericht op het vangen van schildpadden, maar tegenwoordig is het toerisme de grootste sector. Veel Amerikanen en Britten komen naar de eilanden om vakantie houden. Ze komen vanwege de hoge temperaturen, de stranden, de resorts en de natuur. De Verenigde Staten zijn de grootste handelspartner van de eilanden. Op de eilanden betaald men met de Kaaimaneilandse dollar.

Ook de bankensector is erg belangrijk. Het eiland heeft lage belastingen en daardoor komen veel buitenlandse bedrijven naar de eilanden. Zij zorgen voor werkgelegenheid, maar dit zorgt er ook voor dat de eilanden een belastingparadijs zijn. Sinds 2009 is er wel verbetering ingekomen en is er informatie-uitwisseling met onder andere Ierland, Nederland en een aantal Scandinavische landen.

Uitzicht op het strand van de Kaaimaneilanden.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaaimaneilanden&oldid=840713"