Kaaimaneilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaaimaneilanden
Cayman Islands

Flag of the Cayman Islands.svg Coat of arms of the Cayman Islands.svg Kaaimaneilanden locator map.png

Hoofdstad George Town
Aantal inwoners 58.441 (2017)
Oppervlakte 264 km²
Regeringsvorm Overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk
Koningin Elizabeth II (sinds 1952)
Taal Engels
Munteenheid Kaaimaneilandse dollar
Volkslied God Save the Queen
Landcode KYM
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

De Kaaimaneilanden of de Caymaneilanden is een eilandengroep in handen van het Verenigd Koninkrijk. De Kaaimaneilanden worden zijn een zogeheten Brits overzees gebied. De Kaaimaneilanden liggen in het Caribisch Zeegebied in de buurt van Cuba.

Geschiedenis

Een hangmat op het strand van de Kaaimaneilanden.

De Kaaimaneilanden zijn ontdekt door Christoffel Columbus. Dit was tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld (oftewel Amerika). In 1586 zette de Engelsman Francis Drake zijn voet op één van de eilanden, hiermee was hij de eerste Engelsman op de eilanden. Hij gaf de Kaaimaneilanden hun huidige naam, vermoedelijk is het vernoemd naar de diersoort kaaiman (soort van kleine krokodil). In 1670 werden de eilanden een kolonie van het Verenigde Koninkrijk, samen met Jamaica. De Kaaimaneilanden en Jamaica waren toen één kolonie. In 1962 werd Jamaica onafhankelijk en de Kaaimaneilanden werden een Brits overzees gebied. In 2004 werden de Kaaimaneilanden zwaar getroffen door een orkaan met de naam Ivan. 70% van de gebouwen was beschadigd en het was de zwaarste orkaan in 86 jaar tijd.

Geografie

De Kaaimaneilanden liggen in het westen van de Caraïbische Zee. In het noorden van de eilanden ligt Cuba en in het oosten ligt Jamaica. In het westen ligt Centraal-Amerika. De Kaaimaneilanden bestaan uit drie grote, belangrijke eilanden. Het grootste eiland is Grand Cayman, wat ook letterlijk Groot Kaaiman betekend. Daarna komt Cayman Brac en als laatste komt Little Cayman, wat ook weer letterlijk Klein Kaaiman betekend. De hoofdstad George Town ligt op het eiland Grand Cayman.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaaimaneilanden&oldid=503365"