Kapitalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kapitalisme is een economisch systeem gebaseerd op winst. In een kapitalistische economie zijn grond, producten en productiemiddelen privé-eigendom van ondernemers en hun bedrijven. Deze willen winst maken en willen daardoor hun producten of diensten meer waard maken.

Als de productiemiddelen privébezit zijn, betekent dat privébezitters tegen elkaar moeten concurreren. Dit betekent zij producten maken die beter en/of goedkoper zijn om er zo meer te verkopen. Dit zou ervoor zorgen dat mensen beter willen werken (om meer winst te maken) en geld zouden uitgeven om hun bedrijven te verbeteren (investeren).

Het verdelen van producten wordt gedaan door de markt. Dit wordt een (open) markteconomie genoemd.

Doelen

Het belangrijkste doel van kapitalisme is winst krijgen. Dit principe is het ideaal van kapitalisme, maar vaak zijn er gemengde economieën in plaats van een "zuiver" kapitalisme.

Het streven naar winst als doel maakt kapitalisme anders dan andere markteconomieën, die bijvoorbeeld meer streven naar producten maken of winst eerlijk verdelen over de werknemers.

Geschiedenis

De principes van het kapitalisme was gebaseerd op het werk van de filosoof Adam Smith, maar dat was niet zijn bedoeling. Het kapitalisme was begonnen in het laatmiddeleeuwse Europa. Door kolonialisme en slavernij was het kapitalisme over de hele wereld verspreid.

In de twintigste eeuw was het kapitalisme een van de twee belangrijkste economische systemen, samen met communisme.

Meningen

Bij kapitalisme hoort het idee dat een mens: rationeel (logisch), egoïstisch en individualistisch is. Dit betekent dat ieder mens het beter wil hebben dan andere mensen. Dit positieve (goede) beeld van kapitalisme hoort bij het liberalisme.

Een minder positief beeld van het kapitalisme wordt uitgelegd door denkers zoals de communist, Karl Marx. Hij dacht dat de mensen die veel geld en de productiemiddelen bezaten, het oneerlijk beter hadden, terwijl degenen die niet genoeg hadden, gedwongen werden om te werken.

Omdat zo veel mensen andere meningen en ideeën hebben over wat kapitalisme is, is er niet helemaal een duidelijke betekenis.

Belangrijke denkers

Belangrijke denkers over het kapitalisme zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kapitalisme&oldid=773550"