Kathedraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Jan-van-Lateranen is de kathedraal van de belangrijkste bisschop, namelijk de bisschop van Rome, ook bekend als de paus.

Een kathedraal is de belangrijkste kerk van een bisdom, en de kerk van de bisschop. De christenen komen naar een kathedraal om te bidden. In kathedralen zie je bijna altijd het kruis van Jezus, dat is er om aan Jezus' lijden en sterven te denken. Er worden soms kaarsen aangestoken; dat is het teken van licht, God dus. De mensen herdenken Jezus omdat hij de schuld van de mens op zich nam.

Ontstaan van kathedralen

De kathedralen zoals we die nu kennen zijn vaak gebouwd tussen de 12e en de 16e eeuw. Ze waren het centrum van de stad en stonden aan de wieg van de universiteiten. Dat waren daarvoor kathedraalscholen.

Beroemde kathedralen

De kathedraal van Chartres, de Notre Dame in Parijs en de kathedraal van Saint-Denis zijn beroemde kathedralen die eeuwenlang het middelpunt vormden van een stad.

Bouwstijl

Men wilde de kathedralen hoog bouwen, maar er moest ook veel licht binnenkomen. De gebouwen in de eeuwen ervoor waren donker en hadden daardoor een wat somber karakter. Jezus had gezegd het licht van de wereld te zijn. Daarom werd in de 12e eeuw een nieuwe bouwstijl ontworpen. Het werden hoge gebouwen met langwerpige ramen. Nieuwe technieken werden gevonden, zoals het maken van gekleurd glas. Het is eeuwenlang een raadsel geweest houden men in die tijd met de eenvoudige middelen een dergelijke vinding heeft kunnen doen. In de tijd van de Reformatie en de Verlichting werd de bouwstijl van de kathedralen Gotiek genoemd. De kathedralen werden genoemd naar de Gothen. Dat was een barbaars volk dat mede-verantwoordelijk was voor de val van het Romeinse Rijk. De propaganda van die tijd was zo hevig, dat we nog steeds spreken van een Gothische bouwstijl.

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kathedraal&oldid=530560"