Kerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Pietersbasiliek, de grootste kerk ter wereld
De Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida, de twee grootste kerk ter wereld
De Sint-Brigidakerk in Geldrop, een voorbeeld van een kruiskoepel kerk
Een staafkerk in Noorwegen. Een veelgebruikte bouwstijl voor kerken in Scandinavië.

Een kerkgebouw of een kerk is het gebedshuis van de christenen. Sinds het christendom bestaat zijn er kerken geweest waar christenen hun bijeenkomsten konden houden en God konden aanbidden. Naarmate de eeuwen verstreken werden de kerken steeds groter tot ze in middeleeuwen uiteindelijk uitgroeiden tot gigantische gebouwen met prachtige versieringen, grote klokken en hoge torens. Heiligenbeelden en prachtige gebrandschilderde ramen sierden de muren. Na de Reformatie wilden de protestanten af van die protserige tempels en ze begonnen hun eigen sobere kerken.

Er zijn heel veel bouwstijlen. Om er snel een paar te noemen: de gotiek, de romanogotiek en de Romaanse stijl.

Katholieke kerk

Een kerk van de Rooms-Katholieke Kerk is van binnen heel erg versierd. Er is een altaar, beelden, diverse schilderijen en glas in lood ramen. De priester of pastoor draagt daar mis voor. Ook is er vaak een preekstoel. Er zijn meerdere kerksoorten, zoals de basiliek, de kathedraal en de gewone parochiekerk. Kerkgebouwen waren vroeger gelegen in centrale plaatsen van een stad in Europa, van waaruit veel werd georganiseerd, zoals de armenzorg. In vele kerken zijn altaren te bevinden zoals in de Catherijne kerk.

Galerij

Protestantse kerk

Een Protestantse kerk ziet er van binnen meestal erg sober uit. Er is geen pastoor zoals in de katholieke kerk maar een dominee of predikant. Er zijn ook geen beelden, schilderijen en ook geen altaar, in plaats daarvan hebben ze een kansel.

Galerij

Orthodoxe kerk

De Sint-Basilius kathedraal in Moskou. Dit is een typische orthodoxe kerk.

Een kerkgebouw van de Oosters-Orthodoxe Kerk ziet er vaak heel anders uit dan een katholieke of protestantse kerk. De koepels zijn vaak uivormig en goud gekleurd. Ook zijn er soms iconen binnen. Dat zijn een soort schilderingen. Een voorbeeld van een oude orthodoxe kerk is de gigantische Haia Sophia, die nu een museum is. Deze is gebouwd is de Byzantijnse stijl.

Orthodoxe kerken zijn vaak heel erg groot.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kerk&oldid=807450"