Kiev

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiev
Kyiv flag.png       Kiew-city-COA.PNG
Map of Ukraine political simple city Kiew.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Kiev
'
Burgemeester Vitaliy Klitsjko (OeDAR)
Oppervlakte 835,58 km²
Inwoners 1.015.826 (2021)
Dichtheid 3518,83 per km2
Postcode(s) 01000—06999
Netnummer(s) + 380-44
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Kiev of beter nog Kyiv (Oekraïens: Киïв/Kyjiv) is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne. De stad heeft ruim 1 miljoen inwoners en ligt langs de rivier de Dnjepr (Oekraïens: Dnipro). Kiev is een belangrijke stad in Oost-Europa. De stad heeft veel hightechindustrie en een zeer uitgebreid netwerk van het openbaar vervoer.

Het moderne wapen van Kiev is het beeld van de patroonheilige van de stad, Aartsengel Michaël, op een blauw schild. Dit wapen werd op 18 april 1995 officieel goedgekeurd door de gemeenteraad van Kiev.

Geschiedenis

Volgens de legende zou Kiev gesticht zijn door de broers Kyi, Schek en Khoryv ergens rond de overgang van de 5de naar de 6de eeuw. De stad kreeg de naam van de oudste broer Kyi. Kiev werd gesticht aan de Dnjepr, aan de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. Tot in de 9de eeuw troepten heel wat oude stammen rond Kiev samen en aan het einde van diezelfde eeuw kreeg de stad belang als politiek centrum van de oosterse Slavische landen. Het christendom werd in 988 door de Grote Prins Vladimir geïntroduceerd als officiële godsdienst van de stad.

Tegen de 11de eeuw was Kiev een van de grootste beschaafde centra van de oosterse christelijke wereld. Vooral de ambachten en winkels kenden grote successen. De stad telde meer dan 400 kerken en ruim 50 000 inwoners. Na de dood van Prins Vladimir in 1125 kwam de stad echter in een moeilijke periode van feodale oorlogen terecht en daar maakten buitenlandse machten graag misbruik van. Zo kwam de stad in een periode van verval en neerwaartse ontwikkelingen. De Mongolen hadden de stad veroverd en waren er ruim een eeuw de baas. Toch ging de stad niet ten onder aan deze overheersing en de handels- en culturele tradities bleven bewaard.

Vanaf de 14de eeuw kende de stad een korte heropleving, maar op het einde van de eeuw kwam de stad opnieuw onder buitenlands gezag. Dit keer waren het Litouwen en Polen die meer dan een eeuw de macht in handen hadden. Uiteindelijk zou de bevrijdingsoorlog van de Kozakken tussen 1648 en 1654 de stad van het buitenlandse beleid verlossen. Maar zonder de hulp van de Russen zou het de stad niet gelukt zijn waardoor Kiev dan toch weer onder buitenlandse dominantie kwam te staan, dit keer dus van het Russische Rijk. Sindsdien is de geschiedenis van Kiev nauw verbonden met die van Rusland.

Kiev tijdens WO II

Dankzij de Maagdenburgse rechten die de stad in de 15de eeuw verwierf, had de internationale handel een grote groei gekregen. De vestiging van de Academie van Kiev maakte van de stad dan weer een Oekraïns studiecentrum. Zo kende Oekraïne in de 17de en 18de eeuw een rijke politieke, economische, religieuze en culturele bloeiperiode.

Na de val van het Russische Rijk in 1918 verklaarde Oerkraïne zich onafhankelijk en werd de republiek uitgeroepen. Deze vrijheid was echter van korte duur want tijdens de Bolsjevistische Burgeroorlog die erop volgde werd Oekraïne onder de Sovjetse invloedssfeer gebracht. Tijdens de jaren ’30 werden door de Sovjetse autoriteiten heel wat kerken en kathedralen vernield en ook tijdens WO II kreeg Kiev het zwaar te verduren. Nazi-Duitsland had de stad bezet en ruim 33 000 joden werden gedood. Daarnaast werden ook heel wat architecturale en kunstschatten vernietigd. Na de oorlog hebben intensieve restauratiewerken gered wat te redden viel, waardoor tot op vandaag gelukkig nog een deel van het historisch erfgoed bewaard is gebleven.

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is Oekraïne dan eindelijk volledig onafhankelijk geworden. Ondanks alle onderdrukking en wreedheden die het land gekend heeft, is het volk niets van zijn eigenheid en nationale identiteit verloren. Sindsdien is het land aan een opmars bezig.

Bestuurlijk centrum

Stedelijk

Na de onafhankelijkheid van Oekraïne introduceerde de stad een systeem van dubbele macht - het naast elkaar bestaan ​​van het stadsbestuur van Kiev (KCSA) en de burgemeester van Kiev (burgemeester van Kiev), die was vastgelegd in de wet "Op de hoofdstad van Oekraïne - de heldenstad van Kiev". Het hoofd van het stadsbestuur wordt benoemd door de president van Oekraïne, net als in andere 26 administratieve eenheden van Oekraïne van het eerste niveau, en is het hoofd van de uitvoerende macht van de stad. De voorzitter van de gemeenteraad wordt, zoals in elke stad van Oekraïne, door de inwoners van Kiev gekozen voor een termijn van 5 jaar bij algemene verkiezingen en staat aan het hoofd van het lokale zelfbestuursorgaan  - de gemeenteraad van Kiev. In 1999-2010 waren beide functies in handen van één persoon.

Op 25 mei 2014 won Vitaliy Klychko de burgemeestersverkiezingen Op 5 juni 2014, tijdens de eerste vergadering van de gemeenteraad van Kiev van de 7e oproeping, legde hij de eed af van de burgemeester van Kiev en begon hij zijn taken uit te voeren.

Op 25 juni 2014 werd bij decreet van de president van Oekraïne de huidige burgemeester Vitaliy Klitschko benoemd tot voorzitter van het stadsbestuur van Kiev .

Het belangrijkste orgaan van het zelfbestuur van Kiev - de gemeenteraad van Kiev - bestaat uit 120 afgevaardigden die door de inwoners van de stad worden gekozen voor een termijn van 5 jaar. De nieuwe afgevaardigden werden verkozen op 25 mei 2014.

Het stadsbestuur vervult de functies van het uitvoerend orgaan van Kiev, maar vervult tegelijkertijd de functies van het lokale uitvoerende orgaan. Dit orgaan legt verantwoording af aan de gemeenteraad over kwesties die verband houden met lokaal zelfbestuur, en het kabinet van ministers van Oekraïne is verantwoordelijk voor de uitoefening van bevoegdheden op het gebied van uitvoerende macht.

Tot 31 oktober 2010 waren er districtsraden in Kiev, maar aan de vooravond van de volgende lokale verkiezingen besloot de gemeenteraad ze af te schaffen.

landelijk

Regeringsgebouw

Kiev, een stad die door de grondwet van Oekraïne met de functies van de hoofdstad is belast, herbergt alle centrale autoriteiten: wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke.

  • Het kabinet van de president is een permanent orgaan dat is opgericht door de president van Oekraïne om zijn bevoegdheden uit te oefenen, gevestigd op vul. Bankova 11.
  • De Verchovna Rada is een wetgevend orgaan op de Mykhailo Hrushevsky straat 5.
  • Het kabinet van ministers  is een uitvoerend orgaan op de Mykhailo Hrushevsky straat 12/2.
  • Het Grondwettelijk Hof  is een gerechtelijk orgaan dat de suprematie van de grondwet van Oekraïne als de basiswet van de staat garandeert op het hele grondgebied van Oekraïne, gelegen op vul. Zhylyanska 14.
  • De Hoge Raad  is een gerechtelijk orgaan aan de P. Orlika straat 4-a.

Demografie

Kiev is de grootste stad van Oekraïne en de zevende meest bevolkte van Europa. Op 1 oktober 2018 was de huidige bevolking in Kiev 2.944.408. De twee grootste nationaliteiten zijn Oekraïners (83%) en Russen (13%). Zowel Oekraïens als Russisch worden vaak gesproken in de stad. De bevolking van de stad steeg zeer snel tussen 1943 en 1959, de bevolking steeg van 180 000 naar 1,1 miljoen!

Geloof

64% van de inwoners van Kiev hebben een religieuze overtuiging (2006). De meerderheid van de gelovigen zijn orthodoxe christenen, waarvan een groot deel van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk. Een relatief klein aantal gelovigen schrijft zich ofwel in voor andere denominaties (3%) of is terughoudend om zich te identificeren met een bepaalde denominatie (12%).

Bekende religieuze centra zijn de Sint-Sophiakathedraal (Kiev), Sint-Michielsklooster (Kiev) en het Holenklooster van Kiev.

Economie

Handel en transport

De metro in Kiev

Kiev is een van de grootste industriële centra in Oekraïne. In de opbouw van verkochte producten in januari-oktober 2016 valt het grootste aandeel bij de productie van voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten (47,9%) en de productie en distributie van elektriciteit, gas en verwarming (19,3%). De stad is een belangrijk centrum van werktuigbouwkunde, met inbegrip van de bouw van zware, energie-, gereedschapswerktuigen, schepen en instrumenten; ferro (ijzer) en non-ferro metallurgie, chemische, lichte, grafische industrie.

Er is een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer in Kiev. Ondanks dat de metro niet de hele stad aandoet, is het toch de snelste manier om je te verplaatsen in Kiev. Dit doordat bussen en trams vaak onbetrouwbaar (je weet niet zeker of wel of niet rijden en of ze op tijd komen) en druk worden tijdens de spitsuren. De beste manier om het centrum van Kiev te verkennen is te voet, omdat er vaak parkeerproblemen zijn. Kiev heeft ook 2 luchthavens. Het openbaar vervoer in Kiev rijdt van 6 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts. Je kan ook minibussen huren om door Kiev te reizen.

Luchthaven Boryspil

Kiev is het grootste transportknooppunt in Oekraïne . De snelwegen van Kiev omvatten snelwegen, spoorwegen en waterwegen. Bruggen over de rivier de Dnjepr spelen een belangrijke rol in vervoersverbindingen en metro's in het intercity-passagiersverkeer. Er worden ook bus-, trolleybus- en tramnetwerken ontwikkeld, de kabelbaan werkt. De internationale luchthavens Boryspil en Zhulyany spelen de belangrijkste rol in de internationale verbinding.

toerisme

Een belangrijke rol in de economie van de stad wordt gespeeld door het toerisme, met betrekking tot de ontvangst van gasten uit Oekraïne en het buitenland, evenals de gerelateerde economische activiteit in de dienstensector. De stad heeft een belangrijk historisch en cultureel erfgoed zoals musea, ontwikkelde moderne kunst en een gezondheidsbasis voor de vorming van een toeristisch product, om het toerisme om te vormen tot een belangrijke sector van de stedelijke economie. Volgens voorlopige schattingen werd Kiev in 2011 bezocht door meer dan 1,2 miljoen toeristen, dat is 20% meer dan in 2010.

Op 31 augustus 2018 nam Kiev de hoge 15e plaats in de ranglijst van 's werelds favoriete steden voor fototoeristen.

Begin 2020 werd Kiev uitgeroepen tot de meest winstgevende stad van Europa voor budgetvakanties. De Oekraïense hoofdstad nam de eerste plaats in de ranglijst van Europese toeristische steden voor budgetreizen - een weekend voor twee in Kiev kost tot 250 euro.

Architectuur en cultuur

De oudste gebouwen in Kiev behoren tot de 11e - 12e eeuw. De gebouwen uit de 17e-18e eeuw zijn ook bewaard gebleven, maar de architectonische uitstraling van de stad wordt voornamelijk bepaald door gebouwen uit de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw, gemaakt in de stijl van Art Nouveau en Constructivisme. In totaal heeft de stad ongeveer 3.000 gebouwen uit de 11e - begin 20ste eeuw bewaard, waaronder meer dan 70 tempels uit die tijd.

Kiev heeft een groot aantal pleinen, tuinen en recreatieparken. De stad heeft ook een groot aantal verschillende gedenktekens, monumenten, sculpturen, beeldengroepen, gedenktekens, borstbeelden en figuren. In Kiev, als multiculturele stad, werden op verschillende momenten figuren van vele landen en volkeren "in steen vereerd".

De belangrijkste centra van het moderne muzikale leven van Kiev zijn: de Nationale Opera van Oekraïne , de Nationale Filharmonie van Oekraïne, het Huis van Orgel en Kamermuziek, Kiev Staatsoperette Theater. Concerten van academische muziek worden ook gehouden in de Grote en Kleine Zalen van de National Academy of Music. PI Tchaikovsky, de concertzaal van het House of Recording, House of Scientists, House of Teachers, House of Actors, concertpodia van Central en Khreshchaty Parks.

Kiev is het centrum van museumzaken in Oekraïne, met honderden musea en culturele instellingen. De centra voor schone kunsten in Kiev zijn de Nationale Academie voor Schone Kunsten en Architectuur en de Nationale Unie van Kunstenaars van Oekraïne. Rijke kunstcollecties worden gepresenteerd in Kiev musea - het National Art Museum , de National Art Gallery en het Bohdan en Varvara Khanenko Museum. Werken van hedendaagse Oekraïense kunstenaars worden tentoongesteld in de galerij van de Union of Artists, de stadskunstgalerij "Lavra", een aantal galerijen op Andrew's Descent en meer. Veel Oekraïense en Russische schrijvers woonden en werkten in Kiev.

Sport

Miguel Veloso van Dynamo Kiev

De meest populaire teamsport in Kiev is voetbal . Voetbalclub "Dynamo" werd in totaal 29 keer de kampioen van de USSR en Oekraïne, won internationale trofeeën, is een waar symbool van de stad. De beste Oekraïense mannenbasketbalclub van het Sovjettijdperk was Budivelnyk uit Kiev. Het Kiev-team TIM-SKUF bekleedt leidende posities in het binnenlandse damesbasketbal. Hockeyclub Sokil speelt in de Wit -Russische Extraleague. In de Sovjettijd heeft de dameshandbalclub Spartak herhaaldelijk het nationale kampioenschap en Europese clubtrofeeën gewonnen. De belangrijkste arena's van sportcompetities zijn NSC "Olympic" , Palace of Sports , stadions "Dynamo". V. Lobanovsky en Obolon-Arena. In 2012 werden de groepsfasewedstrijden, de kwartfinales en de finale van Euro 2012 gehouden in het Olimpiysky National Sports Complex.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kiev&oldid=711388"