Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kiev

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van Kiev in Oekraïne

Kiev (Oekraïens: Киïв/Kyjiv) is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne. De stad heeft zo'n 2,6 miljoen inwoners en ligt langs de rivier de Dnjepr (Oekraïens: Dnipro). Kiev is een belangrijke stad in Oost-Europa. De stad heeft veel hightechindustrie en een zeer uitgebreid netwerk van het openbaar vervoer.

Geschiedenis

Volgens de legende zou Kiev gesticht zijn door de broers Kyi, Schek en Khoryv ergens rond de overgang van de 5de naar de 6de eeuw. De stad kreeg de naam van de oudste broer Kyi. Kiev werd gesticht aan de Dnjepr, aan de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. Tot in de 9de eeuw troepten heel wat oude stammen rond Kiev samen en aan het einde van diezelfde eeuw kreeg de stad belang als politiek centrum van de oosterse Slavische landen. Het christendom werd in 988 door de Grote Prins Vladimir geïntroduceerd als officiële godsdienst van de stad.

Tegen de 11de eeuw was Kiev een van de grootste beschaafde centra van de oosterse christelijke wereld. Vooral de ambachten en winkels kenden grote successen. De stad telde meer dan 400 kerken en ruim 50 000 inwoners. Na de dood van Prins Vladimir in 1125 kwam de stad echter in een moeilijke periode van feodale oorlogen terecht en daar maakten buitenlandse machten graag misbruik van. Zo kwam de stad in een periode van verval en neerwaartse ontwikkelingen. De Mongolen hadden de stad veroverd en waren er ruim een eeuw de baas. Toch ging de stad niet ten onder aan deze overheersing en de handels- en culturele tradities bleven bewaard.

Vanaf de 14de eeuw kende de stad een korte heropleving, maar op het einde van de eeuw kwam de stad opnieuw onder buitenlands gezag. Dit keer waren het Litouwen en Polen die meer dan een eeuw de macht in handen hadden. Uiteindelijk zou de bevrijdingsoorlog van de Kozakken tussen 1648 en 1654 de stad van het buitenlandse beleid verlossen. Maar zonder de hulp van de Russen zou het de stad niet gelukt zijn waardoor Kiev dan toch weer onder buitenlandse dominantie kwam te staan, dit keer dus van het Russische Rijk. Sindsdien is de geschiedenis van Kiev nauw verbonden met die van Rusland.

Kiev tijdens WO II

Dankzij de Maagdenburgse rechten die de stad in de 15de eeuw verwierf, had de internationale handel een grote groei gekregen. De vestiging van de Academie van Kiev maakte van de stad dan weer een Oekraïns studiecentrum. Zo kende Oekraïne in de 17de en 18de eeuw een rijke politieke, economische, religieuze en culturele bloeiperiode.

Na de val van het Russische Rijk in 1918 verklaarde Oerkraïne zich onafhankelijk en werd de republiek uitgeroepen. Deze vrijheid was echter van korte duur want tijdens de Bolsjevistische Burgeroorlog die erop volgde werd Oekraïne onder de Sovjetse invloedssfeer gebracht. Tijdens de jaren ’30 werden door de Sovjetse autoriteiten heel wat kerken en kathedralen vernield en ook tijdens WO II kreeg Kiev het zwaar te verduren. Nazi-Duitsland had de stad bezet en ruim 33 000 joden werden gedood. Daarnaast werden ook heel wat architecturale en kunstschatten vernietigd. Na de oorlog hebben intensieve restauratiewerken gered wat te redden viel, waardoor tot op vandaag gelukkig nog een deel van het historisch erfgoed bewaard is gebleven.

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is Oekraïne dan eindelijk volledig onafhankelijk geworden. Ondanks alle onderdrukking en wreedheden die het land gekend heeft, is het volk niets van zijn eigenheid en nationale identiteit verloren. Sindsdien is het land aan een opmars bezig.

Demografie

In 2005 had Kiev 2.660.401 inwoners. De twee grootste nationaliteiten zijn Oekraïners (83%) en Russen (13%). Zowel Oekraïens als Russisch worden vaak gesproken in de stad. De bevolking van de stad steeg zeer snel tussen 1943 en 1959, de bevolking steeg van 180 000 naar 1,1 miljoen!

Transport

De metro in Kiev

Er is een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer in Kiev. Ondanks dat de metro niet de hele stad aandoet, is het toch de snelste manier om je te verplaatsen in Kiev. Dit doordat bussen en trams vaak onbetrouwbaar (je weet niet zeker of wel of niet rijden en of ze op tijd komen) en druk worden tijdens de spitsuren. De beste manier om het centrum van Kiev te verkennen is te voet, omdat er vaak parkeerproblemen zijn. Kiev heeft ook 2 luchthavens. Het openbaar vervoer in Kiev rijdt van 6 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts. Je kan ook minibussen huren om door Kiev te reizen.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kiev&oldid=689173"