Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Klassieke muziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muziekinstrumenten uit de tijd van de Barok

Klassieke muziek is muziek die al heel oud is. Meestal wordt er de muziek onder verstaan, die gecomponeerd is in de tijd tussen 1770 en 1830 op het gebied van de symfonie (grote orkesten), de klaviersonate (piano, vleugel enz.) en het strijkkwartet. Kortom, de tijd van grote componisten als Beethoven, Mozart en Haydn. Maar vaak ook wordt die periode ruimer genomen, tot de huidige tijd aan toe.

Al in de 11e eeuw waren er componisten die voor een zangstem schreven, maar de instrumenten in die tijd en de 700 jaar daarna, waren heel anders dan onze moderne instrumenten die pas rond 1800 werden gebruikt. Een paar van de meest beroemde componisten zijn Bach, Beethoven, Mozart, Schumann, Dvorak, Stravinsky en Haydn. De meeste kinderen die van klassiek houden zijn daar vaak mee opgegroeid, sommige hebben ook les gekregen op een instrument toen zij jong waren en kunnen nu een instrument bespelen.

Klassieke musici zijn één van de best getrainde muzikanten in de wereld. Ook in klassieke muziek die wordt gezongen, worden de zangers en zangeressen heel goed getraind. Dit wordt gedaan omdat klassieke muziek vaak heel erg moeilijk is om te spelen en ook om te zorgen dat de muzikant op een heel natuurlijke manier muziek kan maken.

Een Orkest dat alleen muziek speelt van zo'n 350 jaar geleden heet een barokorkest. De rede hiervoor is dat de meest voorkomende muziekstijl van die tijd barokke muziek wordt genoemd.

Gezongen klassiek muziek kan Opera of koormuziek zijn.

Muziek oefenen in de 17e eeuw

Geschiedenis

Ontstaan

In het oude China gaf de keizer eens een opdracht aan een minister: Je moet de de twaalf tonen van de feniks opschrijven. De feniks is een vogel die voorkomt in mythes en legendes. Het vrouwtje maakte zes hoge tonen en het mannetje zes lage. Maar ja, hoe schrijf je dat op? Daar wist de minister iets op, de notenbalk! Met de notenbalk kon je heel handig muziek opschrijven! In Europa vond Guido van Arezzo in 1027 het notenschrift uit. Hierdoor konden meerdere instrumenten tegelijkertijd spelen. In de Renaissance (1450-1600) ontstonden kwartetten (orkestjes van vier personen).

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Renaissance (muziek) voor een heel artikel hierover.

Rond 1600 begon de Barok, dat was de eerste periode van de klassieke muziek. Verder waren er het classicisme en de romantiek. De muziekinstrumenten waren in de Barok nog anders dan nu. Je had bijvoorbeeld de viola da gamba, dat was een instrument vergelijkbaar met een cello. Tijdens het classicisme ontstond de piano zoals we die nu kennen. In de tijd van de romantiek waren bijna alle instrumenten er al. De tijd van de klassieke muziek was in ongeveer 1920 afgelopen, toen kwam de jazz en nog later de popmuziek. Nog steeds wordt er nog veel klassieke muziek gespeeld maar minder dan vroeger.

De Barok

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Barokke muziek voor een heel artikel hierover.

De barok was de eerste periode van de klassieke muziek. De barok kan je herkennen aan heel veel versiersels in de muziek. Ook in de gebouwen uit die tijd zitten veel krullen en bogen. Een belangrijk instrument was de klavecimbel. Die sloeg niet op de snaren zoals de piano maar die tokkelde. Op de klavecimbel kon je niet hard of zacht spelen want dat kon niet door dat tokkelen. Een klavecimbel heeft ook soms twee toetsenborden.

Bekende componisten uit de Barok waren:

Het Classicisme

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Classicisme (muziek) voor een heel artikel hierover.

Rond 1740 begon het classicisme. In die tijd werd de muziek strakker en er bleven maar weinig versieringen over. De klassieke tijd duurde tot ongeveer 1820. In de klassieke tijd werd de pianoforte uitgevonden, dit was de voorloper van de piano zoals we die nu kennen. In de klassieke tijd werden de orkesten ook groter en begonnen ze meer te lijken op de orkesten van nu. Een voorbeeld van een gebouw in de stijl van het classicisme is Paleis Soestdijk.

Bekende componisten uit de klassieke tijd waren:

De lijn tussen de klassieke tijd en de romantiek is heel onduidelijk. Hij ligt waarschijnlijk ongeveer in 1820. Van Ludwig van Beethoven wordt gezegd dat hij in de klassieke tijd speels maar anderen zeggen dat hij speelde in de romantiek. Heel verwarrend dus.

De Romantiek

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Romantiek (muziek) voor een heel artikel hierover.

Zo rond 1820 brak een nieuwe (en ook laatste) periode aan in de klassieke muziek: de romantiek. In die tijd kwamen er veel fabrieken bij en het leven werd veel gejaagder. De componisten wilden met hun muziek de rust weer terug krijgen in de wereld. Bekende componisten zijn:

Soorten klassieke muziek

Opera muziek

Opera gebruikt muziek om een verhaal te vertellen. Opera komt vaak alleen voor in het theater of in de concertzaal. Opera is nog steeds heel erg populair, ook bij mensen die normaal alleen naar popmuziek luisteren. Zo is de beroemde operazanger Luciano Pavarotti gestorven aan kanker. Dit maakte miljoenen mensen over de hele wereld heel erg bedroefd.

Koormuziek

Koormuziek bestaat uit grote groepen mensen die allemaal tegelijkertijd een lied zingen. Koormuziek wordt vaak in kerken gezongen. Koormuziek komt steeds minder voor omdat er vaak alleen in kerken in koren wordt gezongen en omdat steeds minder mensen naar de kerk gaan, is deze muzieksoort minder populair geworden

Klassieke muziek om op te dansen

Er zijn verschillende soorten klassieke dansen; zoals ballet, Ook werd er vroeger vaak dansen geschreven voor wals en polka muziek. Tegenwoordig is de meeste dans muziek pop of jazz. Er zijn veel beroemde componisten die speciaal muziek voor ballet hebben geschreven, zoals Tsjaikovsky en Stravinsky. Ballet Russes

Componisten

video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klassieke_muziek&oldid=649916"